Αρχική InfoTeens Νέα «Επιστροφή στη Σελήνη για Πάντα»: Μην χάσετε τη νέα ψηφιακή παράσταση του Πλανητάριου (24/6)

«Επιστροφή στη Σελήνη για Πάντα»: Μην χάσετε τη νέα ψηφιακή παράσταση του Πλανητάριου (24/6)

btmfg_facebooksmΗ επίσημη παρουσίαση της ψηφιακής παράστασης με τίτλο: “Τα Πρώτα Βήματα – Επιστροφή στην Σελήνη για πάντα” πραγματοποιείται –με την ευκαιρία του θερινού ηλιοστασίου– στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου τη Δευτέρα 23 Ιουνίου στις  18:30.

Πρόκειται για μια παράσταση που περιλαμβάνει την ψηφιακή παραγωγή «Επιστροφή στην Σελήνη για πάντα», που δημιούργησε η Google, αλλά και την παραγωγή «Τα Πρώτα Βήματα», που δημιούργησε το Ίδρυμα Ευγενίδου. Η είσοδος στην παρουσίαση της παράστασης την ημέρα αυτή (Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014) είναι ελεύθερη για το κοινό, και για τις τρεις παραστάσεις (ώρες 18:30, 20:00 και 21:00) που θα πραγματοποιηθούν, απαραίτητα είναι όμως τα δελτία εισόδου η διανομή των οποίων θα πραγματοποιείται από το ταμείο του Πλανηταρίου από τις 18:00 της ίδιας ημέρας.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Με την ευκαιρία της παρουσίασης της ψηφιακής παραγωγής «Επιστροφή στην Σελήνη για πάντα», στην οποία παρουσιάζεται ο διαγωνισμός Google Lunar XPrize για την επιτυχή προσσελήνωση και λειτουργία ενός ρομπότ στην Σελήνη από ομάδες χρηματοδοτούμενες από ιδιωτικούς πόρους, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου δημιούργησε την 15-λεπτη ψηφιακή παραγωγή «Τα Πρώτα Βήματα».

10374966_788883067808905_2344986964408192354_nΗ παράσταση αυτή εξιστορεί με σύντομο και περιεκτικό τρόπο τις προσπάθειες Σοβιετικών και Αμερικανών να πατήσουν για πρώτη φορά το πόδι τους στην Σελήνη, υλοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα και ανεκπλήρωτα ως τότε όνειρα του ανθρώπου. Ξεκινώντας από την επιτυχή εκτόξευση του Σοβιετικού Sputnik 1, του πρώτου τεχνητού δορυφόρου στο Διάστημα, η ψηφιακή παράσταση «Τα Πρώτα Βήματα» περιγράφει ορισμένες μόνο από τις διαστημικές πρωτιές που σημείωσαν η τότε Σοβιετική Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μέσα από τον σκληρό και αδυσώπητο ανταγωνισμό τους για την κατάκτηση της Σελήνης, μέχρι την θρυλική αποστολή του Apollo 11. Κι όμως, όταν τελικά οι Αμερικανοί αστροναύτες Neil Armstrong και Edwin Aldrin έκαναν τον Ιούλιο του 1969 το πρώτο «μικρό βήμα» τους στην επιφάνεια της Σελήνης, δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ότι αυτό το «γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα» θα παρέμενε αιώνια χαραγμένο στη μνήμη μας ως το πρώτο κεφάλαιο της Μεγάλης Περιπέτειας του ανθρώπου στο Διάστημα.

Σήμερα, 40 και πλέον χρόνια μετά την ολοκλήρωση των διαστημικών αποστολών Apollo, το πνεύμα της εξερεύνησης που καθοδήγησε εκείνες τις πρώτες προσπάθειες των δύο υπερδυνάμεων της εποχής αναβιώνει με έναν διαφορετικό τρόπο, αφού τώρα οι νέοι πιονέροι του Διαστήματος δεν είναι χώρες ή κρατικοί φορείς έρευνας, αλλά οι ίδιοι οι πολίτες του κόσμου! Η ψηφιακή παράσταση «Επιστροφή στην Σελήνη για πάντα» εξιστορεί τις προσπάθειες ομάδων απ’ όλο τον κόσμο για την προσεδάφιση ενός ρομποτικού οχήματος στην Σελήνη, με κίνητρο το μεγάλο χρηματικό έπαθλο, που θέσπισε η Google, μέσω του διεθνούς διαγωνισμού Google Lunar XPrize. Νικήτρια θα είναι εκείνη η ομάδα που θα καταφέρει να αποστείλει και να προσσεληνώσει με ασφάλεια ένα ρομποτικό όχημα στην επιφάνεια της Σελήνης, το οποίο θα πρέπει να διασχίσει απόσταση 500 μέτρων, συλλέγοντας βίντεο, εικόνες και άλλα ψηφιακά δεδομένα, που θα πρέπει να αποστείλει με επιτυχία πίσω στη Γη.

Η παράσταση αυτή, παίρνοντας την σκυτάλη από την νέα ψηφιακή παράσταση του Ιδρύματος Ευγενίδου «Τα Πρώτα Βήματα», παρουσιάζει αρχικά την περίοδο της εξερεύνησης της Σελήνης, που ακολούθησε στην επιτυχή αποστολή του Apollo 11, εστιάζοντας στις επιστημονικές γνώσεις που αποκομίσαμε για τον φυσικό μας δορυφόρο, όσον αφορά στην προέλευση, στην σύνθεση, στην δομή και στην πρόσβαση σε πρώτες ύλες στην επιφάνειά του. Στην συνέχεια παρουσιάζεται ο διεθνής διαγωνισμός Google Lunar XPRIZE, οι ομάδες που συμμετέχουν σ’ αυτόν, καθώς και οι ειδικότερες επιλογές της καθεμίας απ’ αυτές, όσον αφορά στο σύστημα εκτόξευσης, στον σχεδιασμό της ρομποτικής διαστημοσυσκευής και στον καινοτόμο τεχνολογικό εξοπλισμό της για την υλοποίηση του μεγάλου στόχου. Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του Διαστήματος, που ίσως και να οδηγήσει στην μόνιμη παρουσία του ανθρώπου στην Σελήνη. Με μια τέτοια ακριβώς πιθανή εκδοχή, που θα αποτυπώνει το μέλλον του ανθρώπου στο Διάστημα μέσα από την κατασκευή μόνιμων βάσεων στην Σελήνη, η παράσταση ολοκληρώνεται με τρόπο θεαματικό.

Η παράσταση αυτή θα ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα του Πλανηταρίου από τις 28 Ιουνίου 2014.

Ίδρυμα Ευγενίδου.

Λ. Συγγρού 387 , 175 64 Π. Φάληρο

(είσοδος από οδό Πεντέλης 11).


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.