Επιστροφή στο σχολείο: 6 τρόποι για να ξυπνά πιο γρήγορα

Υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε τον πρωινό εκνευρισμό και να κάνουμε γρήγορα, ώστε να φτάσουμε όλοι εγκαίρως στο σχολείο και τη δουλειά; Μήπως έχετε «χρόνια καθυστέρηση» στο σχολείο και την εργασία; Μήπως θέλετε να ξεφορτωθείτε την κακή συνήθεια του να χασομεράτε οικογενειακώς το πρωί; Αν ναι, υιοθετήστε τις παρακάτω απλές στρατηγικές!

Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος

 1. Χρησιμοποιήστε χρονόμετρο
  Αν το παιδί σας χασομεράει για να βγάλει τις πιτζάμες του ή να φορέσει τα παπούτσια του και τα κάνει όλα σε αργό ρυθμό, ένας καλός τρόπος για να το βοηθήσετε να κάνει γρήγορα είναι να το προκαλέσετε με το χρονόμετρο! Στα παιδιά αρέσει να μετατρέπουν το κάθε τι σε παιχνίδι και προκλήσεις τύπου “ποιος είναι καλύτερος/γρηγορότερος” κλπ. τους αρέσουν ιδιαιτέρως.
 2. Ακολουθήστε συγκεκριμένο πρωινό πρόγραμμα
  Αποκτήστε πρόγραμμα και ρουτίνα πρωινής ετοιμασίας που μπορεί όλη η οικογένεια να την ακολουθήσει “με κλειστά μάτια”. Ντους το πρωί ή το βράδυ; Βούρτσισμα των δοντιών πριν ή μετά το ντύσιμο; (αλλά πάντα μετά το φαγητό!) – δεν έχει σημασία, αρκεί να γίνεται καθημερινά με την ίδια σειρά. Έτσι, το παιδί μαθαίνει σε ένα πρόγραμμα, δεν ξεχνάει κάποια σημεία του προγράμματος και κάνει πιο γρήγορα να ετοιμαστεί.
 3. Ελέγξτε το δελτίο καιρού το προηγούμενο βράδυ
  Έτσι, είστε έτοιμοι να βγάλετε ομπρέλες, γαλότσες, χοντρό πουλόβερ ή ό,τι άλλο είναι απαραίτητο από το προηγούμενο βράδυ και δεν χρειάζεται να τρέχετε και να ψάχνετε τελευταία στιγμή το πρωί.
 4. Ετοιμάστε τα απαραίτητα από το προηγούμενο βράδυ
  Διδάξτε στο παιδί σας την οργάνωση. Βοηθήστε το να ετοιμάσει την τσάντα του από το προηγούμενο βράδυ και δείξτε του τη λογική του τσεκαρίσματος: «Πήρα ό,τι χρειάζομαι για το σχολείο; Βιβλία; Τετράδια; Κασετίνα;». Επίσης, ετοιμάστε τα ρούχα που θα φορέσει από το βράδυ. Δημιουργήστε συγκεκριμένο σημείο κοντά στην πόρτα όπου θα μπαίνουν τα παπούτσια, το μπουφάν και η τσάντα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr