- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Επιστροφή στο σχολείο με την πιο smart ψηφιακή προστασία

Τα σχολεία ανοίγουν και οι ετοιμασίες για τη νέα σχολική χρονιά έχουν ξεκινήσει για τα καλά. Καινούριες τσάντες, μολύβια, τετράδια, κασετίνες, ρούχα και παπούτσια θα συνοδεύουν για τους επόμενους εννέα μήνες τα παιδιά στο σχολείο.

Επειδή, ωστόσο, ζούμε σε μία καθ’ όλα ψηφιακή εποχή, πλέον στον σχολικό – και όχι μόνο- εξοπλισμό έχουν μπει για τα καλά και οι έξυπνες συσκευές, αλλά και όροι, που συνιστούν κυβερνο-απειλές, όπως το phishing ή το grooming.

Στα ψηφιακά χρόνια, λοιπόν, δεν είναι λίγα τα παιδιά που χρησιμοποιούν tablet, smartphones ή smartwatches, συσκευές ιδιαιτέρως δημοφιλείς στις μικρές και εφηβικές ηλικίες.

Είτε πρόκειται για smartphone, smartwatch, tablet ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή, απαραίτητο προαπαιτούμενο αποτελεί η ασφάλεια. Η ευρύτατη χρήση του διαδικτύου, εκτός από τη χρησιμότητα στους τομείς της καθημερινότητάς μας, δίνει, την ίδια στιγμή, τη δυνατότητα σε επιτήδειους να παραβιάσουν τις συσκευές και να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το παιδί.

Από το πού μπορεί να βρίσκεται εκείνη τη στιγμή μέχρι αριθμούς τηλεφώνου και συνομιλίες. Πολλές φορές, λόγω εκάστοτε κενών ασφαλείας, οι κυβερνοεγκληματίες έχουν τη δυνατότητα, ακόμη και να συνομιλήσουν με το παιδί.

Για όλους αυτούς τους λόγους, όπως μας θυμίζει η παγκόσμια εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET [2], η προετοιμασία για την επιστροφή στο σχολείο, καθιστά απαραίτητη και την ψηφιακή ασφάλεια [3] και ιδιωτικότητα.

«Μπορεί κατά καιρούς να το αμελείτε, αλλά δυστυχώς η περίοδος επιστροφής στο σχολείο προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για τους κυβερνοεγκληματίες ώστε να εξαπατήσουν τόσο εσάς όσο και τα παιδιά σας» τονίζουν.

Τι προσέχουμε πριν αγοράσουμε μία συσκευή

Σύμφωνα με τους experts της ESET [2], προτού αγοράσετε μία έξυπνη συσκευή για τα παιδιά σας, αρχικά οφείλετε να κάνετε μία καλή έρευνα αγοράς.  Σε κάθε σελίδα που αναζητείτε ένα προϊόν υπάρχουν αξιολογήσεις άλλων χρηστών, που είναι εξαιρετικά βοηθητικές, σχετικά με την αξιοπιστία της κάθε συσκευής.

Αναζητήστε online το όνομα της μάρκας, ακόμη και το όνομα του μοντέλου, και προσθέστε στη μηχανή αναζήτησης τις λέξεις “ευπάθεια ασφαλείας” ή παρόμοιους συνδυασμούς λέξεων για να δείτε ποια χαρακτηριστικά ασφαλείας περιλαμβάνονται.

Στη συνέχεια ελέγξτε ποια είναι στάση του κατασκευαστή σε θέματα κυβερνοασφάλειας και εάν είναι κρυπτογραφημένη η επικοινωνία μεταξύ της συσκευής και του διακομιστή. Εάν όχι, αποφύγετε την αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος.

Επιπλέον,  αναζητήστε τρωτά σημεία ασφαλείας, Για παράδειγμα, αν έχουν καταγραφεί παραβιάσεις δεδομένων που σχετίζονται με το προϊόν ή την εταιρεία, ποια ήταν η αντιμετώπιση του κατασκευαστή σε μία τέτοια περίπτωση, αν βρέθηκε λύση και πόσο γρήγορα. 

Παράλληλα, όσο κι αν καμιά φορά αναζητούμε ίσως μία χαμηλότερη τιμή και αναζητούμε προϊόντα από άγνωστους κατασκευαστές, καλό θα ήταν να το αποφεύγουμε. Και κυρίως,  σε περιπτώσεις που δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε τα δεδομένα μας. Κάτι πιο φθηνό που θα αγοράσουμε, ίσως αργότερα να μας κοστίσει πολύ περισσότερα, όπως η κλοπή των δεδομένων.

Τέλος, μην ξεχνάτε τις ενημερώσεις. Τόσο ο κατασκευαστής, αλλά και εσείς ως γονιός θα πρέπει να ενημερώνετε τακτικά το firmware στην τελευταία δυνατή έκδοση. Όταν κυκλοφορούν επιδιορθώσεις, να τις εγκαταστήσετε αμέσως, καθώς συνήθως ο ρόλος τους είναι να κάνουν τη συσκευή σας πιο ασφαλή. Αν δεν το κάνετε, οι χάκερ θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία για να αποκτήσουν πρόσβαση στις συσκευές σας – κάτι που θα μπορούσατε να είχατε αποτρέψει αν είχατε εγκαταστήσει την ενημέρωση που αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα.

Πώς θα προστατεύσετε τις συσκευές σας

Και φυσικά, προμηθευτείτε το καλύτερο δυνατό σύστημα προστασίας. Πώς θα το πετύχετε; Με την αξιοπιστία της ESET στο τομέα της Κυβερνοασφάλειας και το  ESET Internet Security. [4]

Το ESET Internet Security [4] παρέχει πολυεπίπεδη προστασία για τους σύγχρονους χρήστες, βασισμένη στην τέλεια ισορροπία ανίχνευσης, ταχύτητας και χρηστικότητας που χαρακτηρίζει την ESET. Μαζί με την προστασία από τα βραβευμένα antivirus, antispyware και firewall, μπορείτε να ασφαλίσετε την web κάμερά σας και να ελέγξετε την ασφάλεια του οικιακού router και όλων των συνδεδεμένων έξυπνων συσκευών.

Parental Control

Το parental control που διαθέτει το πολυβραβευμένο προϊόν της ESET σας βοηθά να διαχειρίζεστε την ασφάλεια των παιδιών σας στο διαδίκτυο.

Σας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθείτε τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν,ενώ παράλληλα στις android συσκευές μπορείτε να ορίζετε το χρόνο που περνούν.

Εμποδίζει ακατάλληλο περιεχόμενο στη μηχανή αναζήτησης και προστατεύει από κάθε είδους απειλή, ακόμα και από κακόβουλες επιθέσεις από τους γνωστούς σε όλους μας «χάκερ». Μπορείτε να χειρίζεστε όλες τις συσκευές σας, κάνοντας σύνδεση στο γονικό λογαριασμό μέσω της πλατφόρμας ESET Home. Μοιράζεστε άδειες με φίλους ή συγγενείς και παρακολουθείτε άμεσα τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών σαςλαμβάνοντας ειδοποιήσεις ασφαλείας ανά πάσα στιγμή.

Online Αγορές και προστασία των συναλλαγών

Η Προστασία τραπεζικών πληρωμών είναι ένα πρόσθετο επίπεδο προστασίας που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τα οικονομικά δεδομένα σας κατά τη διάρκεια ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Aπολαύστε με ασφάλεια τις αγορές σας στον Internet και πραγματοποιήστε τραπεζικές συναλλαγές χωρίς κανένα ενδοιασμό.

Και στη περίπτωση κλοπής της συσκευής σας,το ESET Internet Security φροντίζει με την εφαρμογή anti-theft που διαθέτει, για τον άμεσο εντοπισμό της.

Προτού, λοιπόν, εξασφαλίσετε τις συσκευές σας, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το θέμα “παιδί και ασφάλεια στο Internet” με ένα κλικ στην σελίδα saferkidsonline [5] της ESET.

Φιλική υπενθύμιση προς κάθε γονιό

Προκειμένου να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή στον ψηφιακό κόσμο, οφείλεται  να εκπαιδεύεστε και να τους μιλάτε για την υγιή χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και για τις απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσουν, επισημαίνουν οι ειδικοί της ESET.

Και βεβαιωθείτε πως νιώθουν ασφαλή για να σας μιλήσουν σχετικά με οποιαδήποτε online κατάσταση τα φέρει σε δύσκολη θέση.

Ενημερωθείτε σχετικά με την κυβερνοασφάλεια και στα social media της ESET σε Facebook [6] και το Instagram [7]