Αρχική Infokids Διατροφή & Fitness Επιτραπέζια αντισφαίριση: Ένα άθλημα που ενδυναμώνει πνευματικά και σωματικά τα παιδιά

Επιτραπέζια αντισφαίριση: Ένα άθλημα που ενδυναμώνει πνευματικά και σωματικά τα παιδιά

James_Rautis_US_Open_Table_Tennis012108pict2463Η επιτραπέζια αντισφαίριση ή το πινγκ πονγκ όπως είναι γνωστό στους περισσότερους από εμάς είναι μια ασυνήθιστη αθλητική δραστηριότητα που τα τελευταία χρόνια κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών που επιλέγουν να το εξασκούν σε εβδομαδιαία βάση. Θέλοντας λοιπόν να ανακαλύψουμε τα μυστικά αυτού του αθλήματος μιλήσαμε με τον κ. Κωνσταντίνο Κωστόπουλο, προπονητή παιδιών στο ΑΟ Άρη Βούλας, ο οποίος μας ξενάγησε στην άγνωστη ιστορία της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Τα παιδια όπως τονίζει ο κ. Κωστόπουλος επιλέγουν  να ασχοληθούν με το άθλημα αλλά  οι γονείς είναι αυτοι που συχνά τα αποθαρρύνουν λόγω άγνοιας. Οι επιτυχίες των Ελλήνων πρωταθλητών τόσο σε ευρωπαϊκους όσο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες λειτουργούν ως θετικά πρότυπα για τα παιδιά που θέλουν να τους μοιάσουν και να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Η ιστορία του αθλήματος

Η επιτραπέζια αντισφαίριση γεννήθηκε στην Μεγάλη Βρετανία περίπου το 1880, όπου παιζόταν από μέλη της ανώτερης τάξης ως ομαδικό παιχνίδι εσωτερικού χώρου μετά το δείπνο. Έχει προταθεί ότι το παιχνίδι εξελίχθηκε αρχικά από αξιωματικούς του βρεταννικού στρατού στην Ινδία ή την Νότια Αφρική, οι οποίοι το φέρανε μαζί τους επιστρέφοντας στην πατρίδα. Μια σειρά βιβλίων τοποθετούνταν στη μέση ενός τραπεζιού ως φιλέ και άλλα δυο βιβλία χρησιμοποιούνταν ως ρακέτες για να χτυπάνε ένα μπαλάκι του γκολφ από τη μια πλευρά του τραπεζιού στην άλλη. Το πρώτο επίσημο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης φιλοξενήθηκε στο Λονδίνο το 1926, ενώ η Ελληνική Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης ιδρύθηκε το 1956.

tabletennis-b.710x275_q85_crop-smart_upscaleΓιατί ένα παιδί να ασχοληθεί με το πινγκ πονγκ; Ποια οφέλη θα αποκομίσει από αυτού του είδους την αθλητική δραστηριότητα;

Η επιτραπέζια αντισφαίριση είναι ένα αρκετά δημοφιλές άθλημα που μπορούν να εξασκηθούν τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια.  Δεν απαιτεί μεγάλη μυϊκή υποστηριξη οπότε τα παιδιά μπορούν άνετα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αθλήματος. Τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο αποτελεί μια ευχάριστη δραστηριότητα που ενδυναμώνει και γυμνάζει το παιδί είτε ασχολείται για λόγους ψυχαγωγίας είτε στοχεύοντας στον πρωταθλητισμό. Η προπόνηση των παιδιών  συμβάλλει στην ανάπτυξη της αερόβιας και της αναερόβιας ικανότητας, βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη, την αντοχή και την ισχύ,  ενδυναμώνει την συναρμογή των μυών, αυξάνει την ευκαμψία και την ταχύτητα. Επιπλεόν, λόγω της φύσης του αθλήματος το αθλούμενο παιδί εξασκεί και ενδυναμώνει τον οπτικοκινητικό του συντονισμό κάθως παρατηρεί διαρκώς τη μετακίνηση της μπάλας. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της εξάσκησης στο εν λόγω άθλημα είναι η αποφυγή τραυματισμών καθώς δεν προβλέπεται καμία επαφή με τον αντίπαλο παίκτη. Εκτός από σωματική άσκηση, η επιτραπέζια αντισφαίριση προσφέρει και πνευματικά οφέλη. Το παίδι σχεδιάζει στρατηγικές και οι αποφάσεις που  πρέπει να εκτελεστούν σε δέκατα του δευτερολέπτου. Έτσι αυξάνονται τα επίπεδα συγκέντρωσης και η ικανότητα λήψης αποφάσεων.

newport-beach-table-tennis-classes-for-kidsΣε ποια ηλικία το παιδί μπορεί να εγγραφεί στα μαθήματα;

Πρόκειται για ένα άθλημα που μπορεί να επιλέξει να εξασκήσει ένα παιδί από τη στιγμή που φτάνει στο ύψος του τραπεζιού. Βέβαια, στις περιπτώσεις που ο γονιός αποσκοπεί να ασχοληθεί το παιδί σε επίπεδο πρωταθλητισμού τότε η ηλικία των 5 ετών θεωρείται ιδανική. Βέβαια, το άθλημα δεν είναι απαγορευτικό και για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας (10-11 ετών) που μπορούν να το ξεκινήσουν για να φτάσουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο δεξιότητας.

Οι βασικοί κανόνες

Οι κανονισμοί της επιτραπέζιας αντισφαίρισης μοιάζουν αρκετά με αυτούς του τένις, όμως το βάρος της μπάλας, η μικρή περιοχή του τραπεζιού και ο περιορισμένος χρόνος που έχει ο παίκτης για να αντιδράσει, το καθιστούν αρκετά διαφορετικό. Ένα σετ κερδίζεται όταν ο παίκτης φτάσει πρώτος τους έντεκα πόντους (εκτός και αν το σκορ γίνει 10-10 οπότε θα πρέπει να έχει διαφορά δύο πόντων για να «πάρει» το σετ), ενώ ο αγώνας τελειώνει στα τρία ή πέντε νικηφόρα σετ. Η σειρά των σερβίς αλλάζει ανά δύο πόντους και μέχρι ο παίκτης να κερδίσει το σετ. Στο τέλος του σετ οι παίκτες αλλάζουν πλευρές και ο παίκτης που σέρβιρε πρώτος στο προηγούμενο σετ, αποκρούει πρώτος. Οι παραπάνω κανόνες νίκης και σειράς σερβίς μπορούν να μεταβληθούν σε «παρεΐστικα» παιχνίδια, ανάλογα με το τι θα συμφωνήσουν οι παίκτες μεταξύ τους. Το μπαλάκι κατά την διάρκεια του σερβίς θα πρέπει να χτυπήσει τόσο στην πλευρά του παίκτη όσο και του αντιπάλου του για να θεωρηθεί έγκυρο, ενώ αν το μπαλάκι αγγίξει φιλέ τότε θα πρέπει να γίνει επανάληψη. Μια επιτυχημένη απόκρουση γίνεται όταν ο παίκτης χτυπήσει το μπαλάκι αφού αυτό έχει αναπηδήσει μια φορά στην πλευρά του, ώστε να επιστρέψει στο «γήπεδο» του αντιπάλου. Στην απόκρουση, το μπαλάκι επιτρέπεται να χτυπήσει στο φιλέ, αρκεί βέβαια να περάσει από την πλευρά του αντιπάλου. Ο παίκτης χάνει πόντο και αντίστοιχα ο αντίπαλος κερδίζει έναν όταν αποτύχει στο σερβίς, όταν αποτύχει να επιστρέψει το μπαλάκι στον αντίπαλο, όταν χτυπήσει το μπαλάκι πριν αυτό αναπηδήσει στην πλευρά του, και αν το μπαλάκι χτυπήσει δύο φορές στην πλευρά του.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της προπόνησης

Το πρόγραμμα της παιδικής προπόνησης όπως σημειώνει και ο κ. Κωστόπουλος βασίζεται στο ζέσταμα, στις ασκήσεις στο τραπέζι, τις ασκήσεις τεχνικής και φυσικής κατάστασης και στο τέλος ολοκληρώνεται με τις διατάσεις.

table-tennis Τι χρειάζεται για να ξεκινήσει ένα παιδί να ασχολείται με την  επιτραπέζια αντισφαίριση;

Για να ασχοληθεί ένα παιδί με το πινγκ πονγκ πρέπει να κάνει εγγραφή σε κάποιο αθλητικό σωματείο που καλλιεργεί το άθλημα στις μικρές ηλικίες. Εκεί, με τη βοήθεια έμπειρων προπονητών, που διαθέτουν επιστημονική γνώση, θα μυηθεί στα μυστικά του σπορ.

Για την εγγραφή σε ένα σωματείο χρειάζεται:

- Δύο σχετικά πρόσφατες έγχρωμες φωτογραφίες.

- Ταυτότητα ή πιστοποιητικό γεννήσεως (αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα).

- Χαρτί γιατρού (παθολόγου) που να βεβαιώνει ότι ο αθλούμενος είναι υγιής και ότι είναι σε θέση να ασκείται.

- Μια ρακέτα (30 ευρώ, στην αρχή την παρέχει το σωματείο).

- Αθλητικά παπούτσια, μπλούζα και σορτσάκι.

Το κόστος των μαθημάτων κυμαίνεται στα 30-4ο ευρώ μηνιαίως σε ομαδικό επίπεδο ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ιδιαίτερων μαθημάτων που αγγίζουν τα 20€ την ωρα.

ΑΟ ΒΟΥΛΑΣ

210 8991154

http://voulatt.files.wordpress.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.