- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Επιτυχής τοκετός για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά από επέμβαση για τετραλογία Fallot

Εξαιρετικά σημαντικά και ελπιδοφόρα νεά, που καταδεικνύουν ότι οι καρδιοπάθειες δεν αποτελούν εμπόδιο για εγκυμοσύνη.

Ένα υγιέστατο νεογνό

Εξαιρετικά ελπιδοφόρο το μήνυμα του Δρος Νικολάου Σκαρτάδου, Μαιευτήρα, Χειρουργού Γυναικολόγου, Διδάκτορος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών μετά από τον επιτυχή τοκετό με καισαρική τομή της πρώτης γυναίκας με Τετραλογία Fallot, η οποία πριν 30 χρόνια χειρουργήθηκε επιτυχώς, ως πάσχουσα από τη συγκεκριμένη καρδιολογική νόσο.

Σχετικά άρθρα: Ρίο: Στην εντατική με οξεία μυοκαρδίτιδα 15χρονη λόγω μεταφλεγμονώδους συνδρόμου [2]

Τι είναι η Τετραλογία Fallot

«Η Τετραλογία Fallot είναι μία καρδιακή κατασκευαστική ανωμαλία εκ γενετής με κύριο της σύμπτωμα το μπλε χρώμα στα χείλη και το δέρμα, εξαιτίας του περάσματος ποσότητας μη οξυγονωμένου αίματος στις κοιλίες της καρδιάς, χωρίς αυτό προηγουμένως να περάσει από τους πνεύμονες. Παρουσιάζεται δε σε περίπου 1 νεογνό ανά 2.500 και χρειάζεται αυτό να χειρουργηθεί πριν από την ηλικία του ενός έτους, με καλύτερη περίοδο αυτήν των 3-6 μηνών, προκειμένου να μην παρουσιάσει αργότερα καρδιακή ανεπάρκεια» επισημαίνει σχετικά ο κ. Σκαρτάδος.

Η πρόγνωση για την μετέπειτα ζωή του παιδιού, εφόσον εγχειρισθεί, είναι ιδιαίτερα καλή με μακροχρόνιο προσδόκιμο, ζώντας φυσιολογική ζωή, με απαραίτητη όμως τη συνεχή καρδιολογική παρακολούθηση.

Διάγνωση

Η νόσος αυτή, διαγιγνώσκεται εύκολα με το υπερηχογράφημα Β΄ επιπέδου που πραγματοποιούν οι έγκυες γυναίκες, οπότε στη συνέχεια ο μαιευτήρας θα προβεί στη συνέχεια ή όχι της εγκυμοσύνης της υποψήφιας μητέρας, ανάλογα με το αν ο παιδοκαρδιολόγος που θα πρέπει να συμμετάσχει στη διαδικασία, ενημερώσει την έγκυο για τον κίνδυνο να μην επιζήσει το νεογνό, αν αυτό δεν χειρουργηθεί αμέσως μετά τον τοκετό, οπότε εκείνη θα πρέπει να αποφασίσει για τη συνέχεια.

Εάν το νεογνό είναι θήλυ και χειρουργηθεί, δεν θα υπάρχει κανένας κίνδυνος στη μετέπειτα ζωή του, με δυνατότητα ακόμα και τεκνοποίησης, όπως συνέβη και στην περίπτωση που αναφέρθηκε και η οποία συνέβη για πρώτη φορά στην Ελλάδα.