- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Εποχική Γρίπη 2017-2018: Πώς να προστατευτείτε αποτελεσματικά οικογενειακώς – Καταρρίπτουμε 6 διαδεδομένους μύθους

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν τα κρούσματα γρίπης [2] στη χώρα, ωστόσο από αυτό το μήνα ξεκινάει η αύξηση της κυκλοφορίας του ιού και κορυφώνεται τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Μέχρι πριν λίγες μέρες ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 39 κλινικά δείγματα. Τα 3 (7,7%) εξ’ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα το 1 (33,3%) ήταν τύπου Α και τα 2 (66,7%) ήταν τύπου Β. Φέτος, από τα μέχρι τώρα στοιχεία τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυριαρχούν είναι ο Η3Ν2 και ο Η1Ν1.

Πολύτιμος ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο, η γρίπη ευθύνεται για ένα σημαντικό ποσοστό νοσηρότητας και θνητότητας στον πληθυσμό, ενώ, ταυτόχρονα, θέτει σε δοκιμασία τις δομές υγείας της χώρας.

Το τετραδύναμο εμβόλιο που είναι διαθέσιμο και στη χώρα μας προσφέρει αποτελεσματική προστασία όλων των στελεχών της γρίπης, ενώ αντισώματα θεωρούνται ότι έχουν και όσοι κατά την περίοδο 2016-2017 νόσησαν από τα συγκεκριμένα στελέχη. Βέβαια, ο βαθμός προστασίας εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του ατόμου. Νέα υγιή άτομα, με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο προστατευμένα από γηραιότερα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Πώς μεταδίδεται η γρίπη

Η γρίπη μεταδίδεται από άτομο σε άτομο όταν ο ασθενής, βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή μικρών, αόρατων, σταγονιδίων. Επίσης, οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται και όταν ο ασθενής αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες. Παράγοντες, όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης της γρίπης. Οι ενήλικες μπορούν να μεταδώσουν τη γρίπη για μία μέρα πριν νοσήσουν έως και 5-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα πρώτα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν τη γρίπη για πάνω από μια εβδομάδα.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της γρίπης στα παιδιά;

Οι συχνότερες επιπλοκές της γρίπης στα παιδιά είναι ωτίτιδα, λαρυγγίτιδα, βρογχιολίτιδα και μικροβιακή πνευμονία. Οι σοβαρές επιπλοκές της γρίπης που μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους για τη ζωή του παιδιού είναι εξαιρετικά σπάνιες. Πιο πολύ κινδυνεύουν τα μικρά βρέφη και τα παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (πνευμονοπάθειες όπως το άσθμα, συγγενείς καρδιοπάθειες, μεταβολικά νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ανοσοανεπάρκειες), καθώς και τα παιδιά που παίρνουν χρονίως ασπιρίνη.

Πώς θα καταλάβουμε ότι ένα παιδί με συμπτώματα γρίπης παρουσιάζει κάποια επιπλοκή;

Η γρίπη στη φυσιολογική της πορεία δεν επηρεάζει την γενική κατάσταση του παιδιού. Παρά τον υψηλό πυρετό και τον βήχα τα περισσότερα παιδιά είναι ζωηρά, ιδίως όταν υποχωρεί ο πυρετός. Τα συμπτώματα που θα μας ανησυχήσουν είναι τα εξής: αλλαγή στη διάθεση του παιδιού, υπνηλία, δυσκολία στην αναπνοή, μυική αδυναμία, σκούρα ούρα, επιμονή του πυρετού περισσότερο από 5-6 ημέρες, επανεμφάνιση ή έξαρση του πυρετού μετά από παροδική ύφεση. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να ζητήσουμε άμεσα ιατρική συμβουλή [2].

Για να προφυλαχτούμε από την εποχική γρίπη αρκεί:

Αλήθειες και ψέματα για την εποχική γρίπη

Γνωστοί και μη ειδικοί, δημιουργούν εντυπώσεις για την εποχική γρίπη υπερασπιζόμενοι λανθασμένα συμπεράσματα που δεν έχουν καμία επιστημονική εγκυρότητα. Ποια είναι αυτά; Ποιοι είναι τα πιο συνηθισμένα μυθεύματα που ακούν οι γονείς για την εποχική γρίπη και ποια τελικά η αλήθεια; Η  Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.) [3]θέλοντας να ενημερώσει έγκαιρα και ορθά τους γονείς για το πώς θα προστατέψουν τα παιδιά από την εποχική γρίπη καταρρίπτει τους πιο διαδεδομένους μύθους αναφορικά με την εποχική γρίπη.

Αρρωσταίνει κανείς από γρίπη, εξαιτίας του κρύου που κάνει τους χειμερινούς μήνες

Η αλήθεια είναι πως όντως τους μήνες που κάνει κρύο έξω, τα περισσότερα παιδιά, αλλά και ενήλικες, πέφτουν στο κρεβάτι με εποχική γρίπη. Αυτό όμως δεν συμβαίνει εξαιτίας του κρύου, αλλά εξαιτίας της κοντινής επαφής που έχουν οι άνθρωποι τους χειμερινούς μήνες, σε κλειστούς χώρους (επειδή κάνει κρύο) κι έτσι ανταλλάσσουν μικρόβια. Άρα το πόσο ζεστά θα ντύσετε το παιδί σας, δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο.

Με το εμβόλιο της γρίπης, μπορεί να πάθεις …γρίπη;

Όλοι οι ιοί που βρίσκονται στα εμβόλια είναι αδρανοποιημένοι, άρα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να μολύνουν τον οργανισμό. Και το εμβόλιο είναι η μόνη ασπίδα εναντίον της εποχικής γρίπης. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων που έκαναν το εμβόλιο της γρίπης και εξαιτίας του άγχους που έχουν νιώθουν σα να έχουν τα συμπτώματα. Αυτό όμως είναι μόνο ψυχολογικό και δεν έχουν κανένα αληθινό σύμπτωμα.

Αν κρυώσεις βαριά, το κρυολόγημα μπορεί να «γυρίσει» σε γρίπη

Το κρυολόγημα και η γρίπη είναι δυο τελείως διαφορετικά πράγματα. Προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς και σε καμία περίπτωση το κοινό κρυολόγημα, δεν μπορεί να «μεταμορφωθεί» μετά από μέρες σε γρίπη. Πράγματι τα συμπτώματα μοιάζουν, όμως η εποχική γρίπη έχει υψηλό πυρετό, πόνους στο σώμα, βήχα και κόπωση. Ένα κρυολόγημα με βουλωμένη μύτη και βήχα δεν μπορεί να γυρίσει σε πνευμονία ή άλλη λοίμωξη, η γρίπη όμως, ναι.

Δεν είναι απαραίτητο να κάνει το παιδί κάθε χρόνο εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης

Οι ιοί της γρίπης αλλάζουν κάθε χρόνο. Άρα ένα εμβόλιο που κάνατε πέρυσι, δεν μπορεί να σας προστατεύσει για τους νεότερους ιούς που εισβάλλουν φέτος στη ζωή σας. Γι αυτό και κάθε χρόνο βγαίνουν νέα εμβόλια, που περιλαμβάνουν τους νέους ιούς. Εξάλλου αν περάσατε γρίπη κάποια στιγμή, πάθατε ανοσία στο συγκεκριμένο στέλεχος του ιού της γρίπης και όχι στα δεκάδες άλλα στελέχη της γρίπης.

Αν δεν κάνετε το εμβόλιο της γρίπης ως τον Ιανουάριο, μετά δεν χρειάζεται

Η εποχική γρίπη κορυφώνεται τον Φεβρουάριο αλλά μπορεί να φθάσει έως και τον Μάιο, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Κανένας δε μπορεί να κάνει πρόβλεψη για το πότε θα σημάνει το τέλος της περιόδου γρίπης, οπότε δεν είναι αργά, ακόμη και μέσα στον χειμώνα, ή και αργότερα, για να κάνει κανείς το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Δεν παθαίνει κανείς τίποτε από μια εποχική γρίπη

Η πλειοψηφία παιδιών κι ενηλίκων, αφού αρρωστήσουν από γρίπη, ανακάμπτουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν όμως πολύ σοβαρές επιπλοκές που προκαλεί ο ιός της γρίπης και κάποιες φορές μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρες. Κάθε χρόνο περίπου 36.000 άνθρωποι πεθαίνουν  ενώ 200.000 νοσηλεύονται εξαιτίας της γρίπης. Στην χώρα μας πέρυσι είχαμε 70 θανάτους ενώ το 2015 200 άτομα πέθαναν από γρίπη. Οι περισσότεροι ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά υπήρξαν και αρκετά άτομα που ήταν εντελώς καλά στην υγεία τους. Οι επιπλοκές μπορεί να είναι πνευμονία, βρογχίτιδα, λοιμώξεις κλπ.