Εποχική γρίπη 2020: Τα 6 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για την αντι-ική θεραπεία με οσελταμιβίρη

H εποχική γρίπη βρίσκεται σε έξαρση και ήδη πολλά παιδάκια και γονείς έχουν νοσήσει. Τα συµπτώµατα της γρίπης περιλαµβάνουν ξαφνική εµφάνιση πυρετού (θερµοκρασία µεγαλύτερη των 37,8 °C), βήχα, ρινική καταρροή ή απόφραξη, πονοκεφάλους, µυϊκούς πόνους και συχνά υπερβολική κόπωση.

Μόλις διαγνωστεί η γρίπη, στον ασθενή συνταγογραφείται οσελταμιβίρη (Tamiflu), το αντιιικό φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία οσελταμιβίρη.

Tο Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τα 6 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε πριν πάρουμε την οσελταμιβίρη . Nα σημειωθεί ότι το εν λόγω φάρμακο δεν υποκαθιστά τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και η χρήση του πρέπει να προσδιορίζεται με βάση τις επίσημες συστάσεις.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται οσελταμιβίρη ;

Η οσελταμιβίρη  χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ή την πρόληψη της γρίπης:

  • στην θεραπεία της γρίπης, μπορεί να χορηγηθεί σε ενήλικες και παιδιά (ανω των δυο εβδομάδων)που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης.
  • ως πρόληψη μπορεί να χορηγηθεί σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους, οι οποίοι έχουν έλθει σε επαφή με άτομο προσβεβλημένο από γρίπη.

Πώς δρα η οσελταμιβίρη ;

Η δραστική ουσία οσελταμιβίρη, έχει εξειδικευμένη δράση επί του ιού της γρίπης, αναστέλλοντας συγκεκριμένα ένζυμα που βρίσκονται στην επιφάνειά του και είναι γνωστά ως νευραμινιδάσες. Εφόσον ανασταλούν οι νευραμινιδάσες, ο ιός δεν μπορεί να εξαπλωθεί. Η οσελταμιβίρη επιδρά στις νευραμινιδάσες αμφότερων των τύπων A (ο πιο διαδεδομένος τύπος) και Β του ιού της γρίπης.

Τι ισχύει για την δοσολογία

Έφηβοι (ηλικίας 13 έως 17 ετών) και ενήλικες:
Τα καψάκια 30 mg και 45 mg μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ενήλικες και εφήβους εναλλακτικά
των καψακίων 75 mg.
Το Tamiflu θα πρέπει να λαμβάνεται μια φορά ημερησίως για 10 ημέρες. Είναι καλύτερα να πάρετε
αυτή τη δόση το πρωί με το πρωινό.

Βρέφη ηλικίας 1 έτους και μεγαλύτερα και παιδιά ηλικίας 2 έως 12 ετών:

Το πόσιμο εναιώρημα οσελταμιβίρης  μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί των καψακίων. Η συνήθης δόση θεραπείας της γρίπης σε παιδιά εξαρτάται από το βάρος σώματος του παιδιού (δείτε τον παρακάτω πίνακα):

Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της οσελταμιβίρης

Οι περισσότερο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της οσελταμιβίρης είναι ναυτία, έμετος, διάρροια, πόνος στο στομάχι και πονοκέφαλος. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίζονται κυρίως μετά την πρώτη δόση του φαρμάκου και συνήθως σταματούν με τη συνέχιση της θεραπείας. Η συχνότητα των ενεργειών αυτών μειώνεται αν το φάρμακο λαμβάνεται με τροφή.

Λιγότερο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της οσελταμιβίρης

Παιδιά (ηλικίας 1 έως 12 ετών)

Άλλες λιγότερο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες μπορεί επίσης να προκαλούνται από τη γρίπη, είναι φλεγμονή στα αυτιά, φλεγμονή στους πνεύμονες, παραρρινοκολπίτιδα, βρογχίτιδα, επιδείνωση προϋπάρχοντος άσθματος, αιμορραγία από τη μύτη, διαταραχές στα αυτιά, φλεγμονή του δέρματος, πρήξιμο των λεμφαδένων, επιπεφυκίτιδα, διαταραχές της όρασης και διαταραχές του
καρδιακού ρυθμού.

Βρέφη (ηλικίας 6 έως 12 μηνών)

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της οσελταμιβίρης που έχουν αναφερθεί όταν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της γρίπης σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 μηνών είναι παρόμοιες με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί σε μεγαλύτερα παιδιά (1 έτους και μεγαλύτερα).

Ενήλικες και έφηβοι (παιδιά ηλικίας 13 ετών και μεγαλύτερα)

Άλλες λιγότερο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες μπορεί επίσης να προκαλούνται από τη γρίπη, είναι αίσθημα πλήρωσης της άνω κοιλίας, αιμορραγία στο γαστρεντερικό σωλήνα, βρογχίτιδα, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, ζάλη, κούραση, δυσκολίες στον ύπνο, δερματικές αντιδράσεις, ήπιες έως σοβαρές διαταραχές της ηπατικής λειτουργίας, διαταραχές της όρασης και διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

Η γρίπη μπορεί να συσχετίζεται με μια ποικιλία νευρολογικών συμπτωμάτων και συμπτωμάτων συμπεριφοράς τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν συμβάματα όπως παραισθήσεις, παραλήρημα, και μη φυσιολογική συμπεριφορά, μερικά περιστατικά εκ των οποίων είχαν μοιραία έκβαση. Αυτά τα συμβάματα μπορεί να εμφανιστούν με τη μορφή εγκεφαλίτιδας ή εγκεφαλοπάθειας αλλά μπορεί να εμφανιστούν χωρίς εμφανή βαριά νόσο.

Κατά τη διάρκεια της αγωγής με οσελταμιβίρη , αναφέρθηκαν συμβάματα όπως σπασμοί και παραλήρημα (συμπεριλαμβανομένων συμπτωμάτων όπως αλλοιωμένο επίπεδο συνείδησης, σύγχυση, μη φυσιολογική συμπεριφορά, παραληρήματα, ψευδαισθήσεις, διέγερση, άγχος, εφιάλτες), που σε πολύ λίγα περιστατικά είχαν σαν αποτέλεσμα τυχαίο τραυματισμό, σε ορισμένες περιστάσεις με μοιραία έκβαση.

Μην πάρετε οσελταμιβίρη

– σε περίπτωση αλλεργίας (υπερευαισθησίας) στο oseltamivir ή σε οποιοδήποτε άλλο συστατικό

Πριν πάρετε οσελταμιβίρη , βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός που σας το έχει συνταγογραφήσει γνωρίζει αν

– είστε αλλεργικοί σε άλλα φάρμακα

– έχετε προβλήματα με τα νεφρά σας.

Μάθετε περισσότερα για το φάρμακο πατώντας εδώ