- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Εποχική γρίπη: Έρχεται το Η3Ν2 με σοβαρές επιπλοκές- Τι λέει ο ΕΟΦ για την επαρκεια των αντιγριπικών εμβολίων

Η εποχική γρίπη βρίσκεται προ των πυλών καθώς διανύουμε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και βρισκόμαστε στους μήνες που χρειαζόμαστε την εμβολιαστική κάλυψη [2], δεδομένου ότι απαιτούνται δύο εβδομάδες για την ανάπτυξη των απαραίτητων αντισωμάτων

Στη χώρα μας η περίοδος της εποχικής γρίπης [3] εντοπίζεται από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, με την κορύφωσή της να καταγράφεται μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων, μία ημέρα πριν έως και πέντε μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα διαρκούν από 2 έως 7 ημέρες, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως μέσα σε μια έως δύο εβδομάδες.

Ξεχάστε το H1N1 φέτος έρχεται το Η3Ν2

«Υπάρχει διακύμανση κάθε χρόνο (σ.σ.: στον αριθμό των παθόντων) ανάλογα με το ποιο στέλεχος θα επικρατήσει, το πόσο άνοσος είναι ο πληθυσμός, τι αντισώματα έχει απέναντι στο συγκεκριμένο στέλεχος και τα στελέχη που επικρατούν κάθε χρόνο.  Έτσι, για παράδειγμα φέτος, περιμένουμε -κυρίως από τα δεδομένα που έχουμε από το Νότιο Ημισφαίριο- μάλλον επικράτηση του στελέχους της γρίπης ΑΗ3Ν2, ενός στελέχους που συνήθως έχει πιο πολλές σοβαρές επιπλοκές από άλλες μορφές γρίπης και προσβάλει κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας σε σχέση με το στέλεχος Η1Ν1» «αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το έχουμε υπόψιν μας, σε ό,τι αφορά τις πληθυσμιακές ομάδες, στις οποίες αναμένεται να έχουμε πιο σημαντικά προβλήματα, αλλά και το πώς πρέπει ανάλογα να κινηθούμε στην προφύλαξη αλλά και την αντιμετώπιση της γρίπης τη φετινή χρονική περίοδο» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, Πρακτορείο 104,9 FM, o Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν;

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι οι εξής:

1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

3. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
 Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
 Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
 Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
 Μεταμόσχευση οργάνων
 Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
 Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
 Χρόνια νεφροπάθεια
 Νευρολογικά ή Νευρομυϊκά νοσήματα

4. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.

5. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Κg/m²) και παιδιά με ΔΜΣ> 95Η ΕΘ

6. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ.για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

7. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή
φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

8. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)

9. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Καταρρίπτουμε 4 διαδεδομένους μύθους για την εποχική γρίπη

?Είναι το ίδιο με ένα κοινό κρυολόγημα; ΟΧΙ
Τα συμπτώματα της γρίπης είναι πιο έντονα από του καινού κρυολογήματος και κρατούν παραπάνω. Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια μέχρι σοβαρή ασθένεια και να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

?Μπορεί το εμβόλιο να προκαλέσει γρίπη; ΟΧΙ

Τα εμβόλια της γρίπης δεν προκαλούν λοίμωξη. Οι ιοί που χρησιμοποιούνται στο εμβόλιο είναι ανενεργοί. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι μολυσματικοί κι έτσι δεν μπορούν να σας κάνουν να αρρωστήσετε.

?Είναι αλήθεια ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να προκαλέσει συχνά σοβαρά ανεπιθύμητες ενέργειες; ΟΧΙ

Η πιο συνήθης αντίδραση μετά τον εμβολιασμό είναι πόνος ή πρήξιμο στο σημείο της ένεσης. Άλλες μπορεί να περιλαμβάνουν ήπιο πυρετό ή πόνο στους μύες. Κάποιες φορές αυτές οι αντιδράσεις μπορεί λανθασμένα να θεωρηθούν ως γρίπη, όμως συνήθως δεν είναι και εξαφανίζονται χωρίς Θεραπεία.

?Είναι αλήθεια πως αν πέρσι έκανα το εμβόλιο ή κόλλησα γρίπη φέτος έχω ανοσία; ΟΧΙ

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι ιοί που προκαλούν τη γρίπη αλλάζουν χρόνο με το χρόνο και το ίδιο γίνεται και με το ανοσοποιητικό μας σύστημα άρα το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να αναδιαμορφώνεται και αυτό κάθε χρόνο ώστε να μπορεί να προλαβαίνει αλλαγές στους ιούς της γρίπης. Για αυτό το λόγο πρέπει να εμβολιάζεστε με το νέο εμβόλιο κάθε χρόνο

ΕΟΦ: Διαψεύδει τα περί “ανεπάρκειας” των αντιγριπικών εμβολίων

O ΕΟΦ ενημερώνει τους πολίτες και τους επαγγελματίες υγείας ότι  η ποσότητα των αντιγριπικών εμβολίων [4] που έχει ήδη διατεθεί στη χώρα μας ανέρχεται σε 1.500.000 περίπου δόσεις, ενώ μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα είναι διαθέσιμες ακόμη 1.100.000 δόσεις, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί για την τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο.

Το Υπουργείο Υγείας, με έγγραφό του από 20/12/2018,  έχει δώσει σαφή οδηγία για την εκτέλεση συνταγών με εμπορική ονομασία των εμβολίων VAXIGRIP TETRA, FLUARIX TETRA και INFLUVAC TETRA η οποία έχει υλοποιηθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Βάσει αυτής, υπάρχει δυνατότητα ανταλλαξιμότητας των αντιγριπικών εμβολίων κατά τη συνταγογράφησή τους. Η όποια παραπληροφόρηση περί «ανεπάρκειας» ή «μη διαθεσιμότητας» των εμβολίων δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις με κίνδυνο να οδηγηθούμε στην καθυστέρηση του εμβολιασμού, και δη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.