Αρχική InfoMommy Υγεία Έρευνα: η ασπιρίνη καθυστερεί την κατάπτωση των νοητικών ικανοτήτων

Έρευνα: η ασπιρίνη καθυστερεί την κατάπτωση των νοητικών ικανοτήτων

th

Για τα οφέλη της ασπιρίνης, στον οργανισμό, έχουν γίνει πάμπολλες έρευνες. Χωρίς βέβαια να λείπουν και οι επικριτικές μελέτες ανάμεσά τους. Αν θέλετε να αναφέρουμε κάποια από τα οφέλη που της έχουν καταλογίσει, μπορούμε να μιλήσουμε για την προστασία που προσφέρει από τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά, ακόμη και από κάποιες μορφές καρκίνου. Τώρα, νέα έρευνα Σουηδών επιστημόνων υποστηρίζει ότι η καθημερινή λήψη μίας ασπιρίνης καθυστερεί ή και προλαμβάνει την κατάπτωση των νοητικών λειτουργιών των ηλικιωμένων ατόμων που κινδυνεύουν από έμφραγμα ή εγκεφαλικό .

Πάντως, η σουηδική μελέτη, μ’ επικεφαλής την Άνε Μπέργιεσον - Χάνσον του Τμήματος Ψυχιατρικής της ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ δεν γενικεύει στη διαπίστωσή της ότι η λήψη μίας ασπιρίνης καθημερινά θα έχει ορατή θετική επίδραση στο ρυθμό εμφάνισης της άνοιας ή της νόσου Αλτσχάιμερ στο σύνολο του πληθυσμού. Στην ουσία, η έρευνα δείχνει ότι η ασπιρίνη προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία των ηλικιωμένων και αυτό έχει θετική επίπτωση και στις νοητικές ικανότητές τους.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "BMJ Open", μελέτησαν περίπου 500 γυναίκες υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, ηλικίας 70 έως 92 ετών, για χρονικό διάστημα πέντε ετών. Οι νοητικές επιδόσεις αυτών των γυναικών ελέγχθηκαν τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της πενταετίας.

Οι γυναίκες που έπαιρναν κάθε μέρα ασπιρίνη για όλο αυτό το διάστημα, εμφάνισαν πολύ μικρότερη πτώση στις νοητικές επιδόσεις τους σε σχέση με όσες δεν έπαιρναν ασπιρίνη. Τα τεστ περιλάμβαναν ερωτήσεις νοημοσύνης, προσανατολισμού, οπτικο-χωρικών ικανοτήτων κ.ά.

Παρ' όλα αυτά, η η ερευνήτρια Σίλκε Κερν προειδοποίησε ότι «δεν είναι γνωστοί οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι από την τακτική λήψη ασπιρίνης. Για παράδειγμα, τυχόν έλκη και αιμορραγίες μπορεί να υπερτερούν έναντι των ωφελειών που παρατηρήσαμε». Γι’ αυτό, όπως είπε, χρειάζεται περισσότερη έρευνα και θα ελεγχθούν οι εν λόγω γυναίκες (όσες ζουν) ξανά μετά από άλλα πέντε χρόνια.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.