Αρχική Infokids Υγεία Έρευνα: Τα αντιπυρετικά βοηθούν στην εξάπλωση της γρίπης

Έρευνα: Τα αντιπυρετικά βοηθούν στην εξάπλωση της γρίπης

Drugs_1

Τα αντιπυρετικά φάρμακα, στην πραγματικότητα, βοηθούν στην εξάπλωση της γρίπης αντί να την περιορίζουν, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του καναδέζικου πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, με επικεφαλής τον David Earn, καθηγητή μαθηματικών και ερευνητή του Ινστιτούτου Ερευνών Λοιμωδών Νόσων, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Proceedings of the Royal Society B", υπολόγισαν πως η καταπολέμηση του πυρετού αυξάνει τον αριθμό των περιστατικών γρίπης ετησίως έως περίπου 5%, ενώ σχετική αύξηση εμφανίζουν και τα θανατηφόρα κρούσματα.

«Επειδή ο πυρετός στην πραγματικότητα μειώνει την ποσότητα του ιού στο σώμα ενός αρρώστου, άρα μειώνει και την πιθανότητα να μολύνει άλλους, όταν κάποιος παίρνει φάρμακα κατά του πυρετού, τελικά αυξάνει τον ιό στον οργανισμό του και έτσι διευκολύνει τη μετάδοση του ιού» αναφέρει ο Earn.

Η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος μετά την πτώση του πυρετού διευκολύνει την ταχύτερη αναπαραγωγή του ιού. Πολλοί ιοί δεν μπορούν να πολλαπλασιασθούν πάνω από τη φυσιολογική θερμοκρασία των 37 βαθμών Κελσίου. Συνεπώς, ο πυρετός είναι ένας φυσικός αμυντικός μηχανισμός, που προστατεύει τόσο τον ίδιο τον ασθενή όσο και τους γύρω του.

Οι Καναδοί επιστήμονες ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα από πολλές πηγές και, με τη βοήθεια εξελιγμένων μαθηματικών και στατιστικών μοντέλων, υπολόγισαν με ποιό τρόπο η δράση του αντιπυρετικού φαρμάκου διευκολύνει τελικά την ευρύτερη εξάπλωσή του στην υπόλοιπη κοινωνία.

Ορισμένοι επιστήμονες πάντως δηλώνουν επιφυλακτικοί για το συμπέρασμα της νέας έρευνας και τονίζουν ότι η καναδική μελέτη βασίζεται σε διάφορες υποθέσεις που δεν έχουν ακόμα αποδειχτεί.

Πηγή: New Scientist, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.