Αρχική Νέα Έρευνα του Infokids.gr - Πού πάνε τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που φτάνουν στη χώρα μας;

Έρευνα του Infokids.gr - Πού πάνε τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που φτάνουν στη χώρα μας;

Την ώρα που όλοι εμείς ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και να βιώσουμε την ζεστασιά και την θαλπωρή της οικογενειακής ατμόσφαιρας, ολοένα και περισσότεροι ανήλικοι πρόσφυγες φθάνουν ασυνόδευτοι στη χώρα μας μετά από το περιπετειώδες τους ταξίδι στα παγωμένα νερά του Αιγαίου.

Μια έκκληση του Χαμόγελου του Παιδιού για να δοθούν πληροφορίες για την τύχη δύο μικρών προσφυγόπουλων που τα ίχνη τους αγνοούνται από τη στιγμή που η βάρκα στην οποία επέβαιναν με τους γονείς τους ανετράπη στα τουρκικά ύδατα, στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ελλάδα ήταν αρκετή για να πάρουμε την απόφαση να ψάξουμε τι γίνεται με τα εκατοντάδες παιδιά που φθάνουν καθημερινά στην πατρίδα μας μόνα και απροστάτευτα  με την ελπίδα να αποκτήσουν ένα καλύτερο αύριο.

RTS292P

Το προφίλ των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων

Το έτος 2015, θα μείνει στην ιστορία για την σπαρακτική εικόνα ενός άψυχου μικρού αγοριού σε μια παραλία - ένα από τα πολλά που ήρθαν πριν από αυτό - ένα από τα πολλά που ήρθαν μετά από αυτό. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εισέρχονται περίπου 3.500 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες, που χρήζουν ειδικής βοήθειας, φροντίδας και προστασίας. Αν και τα προηγούμενα χρόνια τα περισσότερα ασυνόδευτα προέρχονταν από το Αφγανιστάν, τους τελευταίους μήνες υπάρχει σημαντική αύξηση παιδιών που έρχονται από τη Συρία. Πολλοί άνθρωποι που διέρχονται τα Βαλκάνια, δεν καταγράφονται καθώς περνούν τα σύνορα, οπότε ο αριθμός των ασυνόδευτων και χωρισμένων από τις οικογένειές τους παιδιών, είναι πολύ πιθανό να είναι υψηλότερος απ’ αυτόν που έχει αναφερθεί.

pg-22-kos-1-ap

Η Unicef εστιάζει στα παιδιά που χωρίζονται από την οικογένεια ή τους κηδεμόνες τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, κυρίως κατά την ανεξέλεγκτη κίνηση του πλήθους κατά τη διάρκεια της διέλευσης των συνόρων ή κατά την επιβίβαση στα μέσα μεταφοράς. Συνεργασία με ανθρωπιστικούς εταίρους και απλοποιημένες διαδικασίες για την άμεση επανένωση των παιδιών με τις οικογένειες ή τους κηδεμόνες τους, έχουν τεθεί σε εφαρμογή στα κέντρα υποδοχής και διέλευσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά επανενώνονται την ίδια μέρα ή μέσα σε λιγότερο από τρεις ημέρες.

Τα παιδιά που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα, τις επαφές ή την υποστήριξη δικτύων για να βρουν τα χρήματα ή τους πόρους που χρειάζονται για να συνεχίσουν το ταξίδι τους αποτελούν μια ακόμη ευάλωτη ομάδα παιδιών-προσφύγων. Βρίσκονται κυρίως στα ελληνικά νησιά και στην Ιταλία. Όλο και περισσότερα βρίσκονται τώρα στην Αθήνα. Είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης, trafficking, στρατολόγησης σε συμμορίες και βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Στα παιδιά που μένουν πίσω πρέπει να παρέχεται επείγουσα φροντίδα.

5_YPY_photo2

Σοκάρουν οι αριθμοί 

Συνταρακτικά είναι τα στοιχεία για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα, όπως τα παρουσίασε η πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) ΜετάΔραση κ. Λώρα Παππά. Σύμφωνα με όσα είπε:

· 2.700 συνόδευτα προσφυγόπουλα ηλικίας 10 μηνών και πάνω φιλοξενούνται επίσημα στην Αθήνα,
· Το τελευταίο δίμηνο οδηγήθηκαν σε ξενώνες φιλοξενίας 450 παιδιά, όταν παλιότερα ήταν 40-50 το μήνα
· Ο πραγματικός αριθμός των ασυνόδευτων είναι πολύ μεγαλύτερος. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία εξακρίβωσης της ανηλικότητας, για την οποία απαιτούνται ιατρικές εξετάσεις και η πλειονότητα των παιδιών δηλώνουν ενήλικες ή «ανίψια» ενός αγνώστου στην πραγματικότητα «θείου».
· Η ηλικιακή ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο να πέσει στα χέρια εκμεταλλευτών είναι τα 10άχρονα και τα 12άχρονα

«Δεχθήκαμε τηλεφώνημα από την υπηρεσία ασύλου στην Αθήνα, η οποία μας ενημέρωσε ότι υπάρχει ένα παιδί μόνο του στην Ομόνοια. Ήταν το παιδί που κάπου είχε πει ότι είναι 19 ετών, μ’ έναν θείο. Συναντήσαμε ένα φοβισμένο πλάσμα κρυμμένο μέσα σ’ ένα μπουφάν ενηλίκου που έφτανε μέχρι κάτω από τα γόνατά του. Ήταν το πρώτο παιδί που ανέλαβε επίτροπός μας στην Αθήνα…»αναφέρει η κ. Παππά.

134880_story__rtx1p9t2

Ποια είναι η διαδικασία εντοπισμού και καταγραφής των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων

Έχοντας χάσει ή αφήσει πίσω τις οικογένειές τους, τα παιδιά αυτά αντιμετωπίζουν τη νέα τους πραγματικότητα φοβισμένα, ταλαιπωρημένα από το μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι, ενώ είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε κινδύνους που παραμονεύουν σε κάθε τους βήμα.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι διωκτικές αρχές, οι εθελοντές ή απλοί ιδιώτες που εντοπίζουν ασυνόδευτους ανήλικους ενημερώνουν το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας, το οποίο αναλαμβάνει να διανείμει τα προσφυγόπουλα στις υπάρχουσες δομές φιλοξενίας, δηλαδή σε ξενώνες είτε κρατικών υπηρεσιών είτε κοινωνικών οργανώσεων και ΜΚΟ. Οι ξενώνες που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα για τα ασυνόδευτα ανήλικα χρηματοδοτούνται από το European Refugee Fund ή από τον Ενιαίο Οικονομικό Χώρο και λειτουργούν σε Πατήσια, Εξάρχεια, Άγιο Δημήτριο Αττικής, Άνω Πετράλωνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Μακρινίτσα, Αγριά Βόλου, Αλεξανδρούπολη και Ανώγεια Κρήτης.

Σημαντικό ρόλο σε αυτήν προσπάθεια διαδραματίζει το Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων που συγκρότησε η ΜΕΤΑδραση. Το Δίκτυο, το οποίο δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ασυνόδευτων παιδιών που φτάνουν στην χώρα μας, λειτουργεί με τη στενή συνεργασία και υποστήριξη των Εισαγγελέων Ανηλίκων και Πρωτοδικών που λειτουργούν ως προσωρινοί επίτροποί τους.

«Ο εισαγγελέας ορίζεται ως ειδικός επίτροπος, ωστόσο είναι απογυμνωμένος από τα μέσα και τα εργαλεία για να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο καθήκον. Δεν έχουν συσταθεί οι νομικές υπηρεσίες που να επιτρέπουν να εφαρμόζεται ό,τι ορίζει ο νόμος, ενώ η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων είναι υποστελεχωμένη» εξηγεί η αντιεισαγγελέας ανηλίκων Αθηνών Κατερίνα Κολιοκώστα.

2015-11-14-1447522299-2965151-_W2P9723

Ο θεσμός της Επιτροπείας έχει αποδειχθεί ανεκτίμητος για τις ζωές των ασυνόδευτων παιδιών. Με τη βοήθεια των Επιτρόπων οι ανήλικοι, αποκτούν αποτελεσματικότερη πρόσβαση στα δικαιώματά τους. Οι σύνθετες διαδικασίες αλλά και το «ταξίδι» μέσα στο πολύπλοκο σύστημα του ασύλου καθίστανται ιδιαίτερα δύσκολα χωρίς την παρουσία των Επιτρόπων.

«Νιώθω πως ο ρόλος μου είναι κομβικού χαρακτήρα, καθώς κάθε βοήθεια που προσφέρεται, "πιάνει αμέσως τόπο"», λέει ένα από τα μέλη του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης . «Είτε η βοήθεια αναφέρεται  στην εύρεση κατάλληλου πλαισίου φιλοξενίας, στην αρωγή στις διαδικασίες ασύλου είτε στη δημιουργία αίσθησης ασφάλειας και εμπιστοσύνης, τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Ανήλικοι τοποθετήθηκαν σε ξενώνες, φοβισμένα πρόσωπα χαμογέλασαν. Το ανεκτίμητο δώρο αυτής της εμπειρίας είναι αυτά τα χαμόγελα. Και όχι μόνο αυτό. Η επαφή με τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες είναι κατά κάποιο τρόπο ένα μάθημα ζωής. Τα παιδιά αποδεικνύουν τη δύναμη και τη θέληση του ανθρώπου. Δεν μιλούν για το παρελθόν αλλά μιλούν για το μέλλον, για τα όνειρά τους.»

Όσον αφορά τους ασυνόδευτους εφήβους σε κίνηση -κυρίως αγόρια ηλικίας μεταξύ 14 και 17 ετών, που δεν επιθυμούν να χαρακτηριστούν ως ασυνόδευτα ή χωρισμένα παιδιά και αποφεύγουν την ταυτοποίηση των στοιχείων τους ή προσποιούνται ότι είναι ενήλικες για να ξεφύγουν από τα παραδοσιακά μέτρα προστασίας που θα τα κρατήσουν πίσω- στα κέντρα υποδοχής και διαμετακόμισης, οι εργαζόμενοι στον τομέα ανθρωπιστικής προστασίας και οι τοπικοί κοινωνικοί λειτουργοί παρακολουθούν στενά την κατάσταση για τον εντοπισμό των πλέον ευάλωτων εφήβων και διεξάγουν φιλικές προς τα παιδιά συνεντεύξεις, όταν είναι δυνατόν να αξιολογήσουν τις ανάγκες τους. Όταν δεν υπάρχει καμία απόδειξη των κινδύνων, μπορεί να είναι προς το συμφέρον τους να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους και έτσι να αποτραπεί η περαιτέρω ζημία.

Ιστορίες παιδιών

Η Χριστίνα Δημάκου είναι μέλος του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και ένα από τα 13 ειδικά εκπαιδευμένα άτομα που φροντίζουν και υποστηρίζουν ασυνόδευτα ανήλικα στην Ελλάδα. Στη Λέσβο, όπου δουλεύει, βιώνει καθημερινά πολλές έντονα φορτισμένες στιγμές. Η ιστορία που διηγήθηκε είναι πρόσφατη. Χρειάστηκε να τρέξει δίπλα σε ένα 12χρονο κορίτσι από το Αφγανιστάν. Βρέθηκε σώο σε ναυάγιο στα ανοιχτά του νησιού. Ο πατέρας της μικρής στην πατρίδα της ήταν φωτορεπόρτερ. Επειδή στη δουλειά του κάλυπτε πολιτικά γεγονότα και συνεργαζόταν με αμερικανικά κανάλια, η δουλειά του έγινε επικίνδυνη. Έτσι αποφάσισε να φύγει από τη χώρα. Πήρε την οικογένειά του, τη γυναίκα του και τα 3 του παιδιά, από Καμπούλ στην Τεχεράνη, από την Τεχεράνη στην Τουρκία και από την Τουρκία σε ένα σκάφος με άλλα 400 άτομα.

Στη διάρκεια της διαδρομής μέχρι την Ελλάδα έπεσαν σε μια απίστευτη κακοκαιρία, με αποτέλεσμα το πλοίο να σπάσει στα δύο και όλοι οι επιβαίνοντες να βρεθούν στη θάλασσα. Αμέσως ο πατέρας της βρήκε την μικρή 12χρονη, της έδωσε μερικά ξύλα από το σκάφος και της είπε να τα κρατήσει γερά, γιατί από αυτά εξαρτάται η ζωή της. Ο πατέρας της τότε πήγε να βοηθήσει τα άλλα παιδιά της οικογένειά του. Σιγά-σιγά η μικρή παρασύρθηκε από τα κύματα, μέχρι που δεν μπορούσε να δει τους δικούς της. Βρέθηκε από το λιμενικό σε μεγάλο σοκ στις ακτές της Λέσβου, ο λιμενάρχης και ο εισαγγελέας ανηλίκων ενημέρωσαν το Δίκτυο Επιτροπείας της ΜΕΤΑδρασης να αναλάβει τη φροντίδα του κοριτσιού. Η κ. Δημάκου έγινε ο φύλακας - άγγελός της μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής και να μεταφερθεί σε ξενώνα φιλοξενίας στην Αθήνα. «Εγώ φταίω. Εγώ είπα στον μπαμπά μου να πάμε στην Ευρώπη», της έλεγε η μικρή.

Μετά την μεταφορά της σε ξενώνα φιλοξενίας στην Αθήνα, ένα άλλο μέλος του Δικτύου ανέλαβε να τη φροντίζει, έως ότου γίνει η διαδικασία οικογενειακής επανένωσής της με συγγενή που βρέθηκε που ζει σε ευρωπαϊκή χώρα. «Με φροντίζει σαν την μαμά» είπε στην κ. Δημάκου όταν την βοηθούσε να βάλει τη ζώνη της στο αυτοκίνητο. «Και αυτή που σας περιέγραψα είναι μια σχέση μόλις 3 ημερών», σχολίασε συγκινημένη η κ. Δημάκου.

Alexandra

Ποιος μπορεί να γίνει Επίτροπος;

Ο Επίτροπος μπορεί να είναι άτομο πάνω από 27 ετών, με πτυχίο Ανθρωπιστικών Επιστημών, μόνιμη κατοικία την Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Λέσβο, Πάτρα, Σάμο ή Χίο, καλή γνώση χειρισμού Η/Υ, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (όπου αυτό απαιτείται), προϋπηρεσία 3 έτη σε αντικείμενο σχετικό με παιδιά ή ευάλωτες ομάδες, ικανότητα συνεργασίας και επικοινωνίας, ικανότητα διαμόρφωσης σχέσης ασφάλειας και εμπιστοσύνης με τα παιδιά. Επιθυμητά προσόντα, κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου, καλή γνώση αγγλικών, γνώση του αντικειμένου ασύλου και μετανάστευσης, δίπλωμα οδήγησης.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στο έργο της Επιτροπείας της ΜΕΤΑδρασης;

  • συμμετέχοντας στο δίκτυο Επιτρόπων Ασυνόδευτων Ανηλίκων
  • συμμετέχοντας εθελοντικά στις δράσεις του Δικτύου
  • με χορηγία σε υπηρεσίες (π.χ. δωρεάν ιατρικές εξετάσεις ανηλίκων) ή είδη (τρόφιμα, ενδύματα, σχολικά είδη, κ.α.)
  • με οικονομική ενίσχυση στον Τραπεζικό λογαριασμό: GR29 0140 1040 1040 0200 2019 320 της Alpha Bank.

image_20.big

Στα άδυτα του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων

Στην επιτακτική ανάγκη για στέγαση των ασυνόδευτων ανηλίκων έρχεται να απαντήσει η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Αποτελεί καρπό δημιουργικής σύμπραξης μεταξύ 3 φορέων, καθώς δημιουργήθηκε κατόπιν συνεργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μέσω της Αναπληρώτριας Υπουργού με χαρτοφυλάκιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική κας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, με την αποκλειστική χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση για την πρώτη περίοδο λειτουργίας του μέχρι την ένταξή του σε κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και με φορέα υλοποίησης τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση PRAKSIS.

image_14.big

Το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων βρίσκεται στην Τριών Ιεραρχών 45, Άνω Πετράλωνα,έχει δυναμικότητα είκοσι τεσσάρων κλινών, φιλοξενεί αγόρια ηλικίας 8-18 ετών,απασχολεί 12 άτομα (κοινωνικοί επιστήμονες, νομική υπηρεσία, μάγειρας και φύλακες) και κινητοποιεί 10-15 εθελοντές για την εκμάθηση Ελληνικών, τη συνοδεία σε δραστηριότητες εκτός δομής και την εν γένει ομαλή ένταξή των φιλοξενούμενων. Όλες οι διαδικασίες παραπομπής ακολουθούν τις εθνικές διαδικασίες, καθώς και τις οδηγίες της Ε.Ε. για τη λειτουργία των Κέντρων Φιλοξενίας. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι παραπέμπονται στο Κέντρο Φιλοξενίας μέσω του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και εντολής.

image_16.big

Ας ελπίσουμε ότι τα ασυνόδευτα και ανυπεράσπιστα παιδιά της μεγάλης φυγής θα βρουν την πολυπόθητη ευτυχία και την ελπίδα που αναζητούν.  Προς το παρόν, έχουν φθάσει με ασφάλεια στη χώρα μας. Στη συνέχεια, πρέπει να τα προστατεύσουμε και να τα βοηθήσουμε να πάνε στο σχολείο, να τα κρατήσουμε υγιή, να τα βοηθήσουμε να ανακάμψουν από τα ψυχικά τους τραύματα, να τους συμπαρασταθούμε και να τους δώσουμε την ευκαιρία να παίξουν. Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετανάστη ας στρέψουμε το βλέμμα μας σε αυτά τα παιδιά. Η Unicef μάς καλεί να τους δώσουμε το μέλλον για το οποίο διακινδύνευσαν τις ζωές τους. Ας ανταποκριθούμε όλοι στην πρόκληση, έτσι ώστε όταν η ιστορία θα μας κρίνει, όπως θα συμβεί, το 2016 να μείνει στην ιστορία ως το έτος που τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών άρχισαν να επουλώνουν τις πληγές τους και να ξαναχτίζουν τις ζωές τους, χάρη στις πολιτικές λύσεις και την αλληλεγγύη.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.