Αρχική Εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα Εργαστήριο «Cine…therapy»: Ανθρώπινες σχέσεις, σινεμά και ψυχολογία

Εργαστήριο «Cine…therapy»: Ανθρώπινες σχέσεις, σινεμά και ψυχολογία

CINE._.THERAPYΜπορεί μια ταινία να σε κάνει να σκεφτείς τις σχέσεις σου με τους άλλους, τις συγκρούσεις, τις προσδοκίες και τους φόβους σου; Με αφορμή μια επιλογή σκηνών από εμβληματικές κινηματογραφικές ταινίες, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά συναντήσεων στις 28/01, 25/02 και 01/04, στο Βιβλιοπωλείο Οξυγόνο, προκειμένου να συζητήσουμε όλοι μαζί προσπαθώντας να ξετυλίξουμε το κουβάρι των ανθρώπινων σχέσεων.

Όλοι ταυτιζόμαστε κατά καιρούς με κάποιες ιστορίες ή χαρακτήρες του σινεμά και πολλές φορές βιώνουμε έντονα συναισθήματα, τα οποία οδηγούν σε μια μορφή κάθαρσης. Αντίθετα, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις δυσκολευόμαστε να παρακολουθήσουμε σκηνές ή και ολόκληρες ταινίες· ενδέχεται να μας θυμίζουν κάποια προσωπική μας εμπειρία που προσπαθούμε να απωθήσουμε.

Σκοπός των συναντήσεων, είναι να προβληματιστούμε και να γνωρίσουμε καλύτερα τους άλλους και τον ίδιο μας τον εαυτό, έχοντας για οδηγό κινηματογραφικά ερεθίσματα και αγαπημένους ήρωες.

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014, 8-10 μ.μ.
Θέμα συνάντησης: Χωρισμός, πώς τον αντιμετωπίζουμε

Υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να χωρίσει κανείς; Η απώλεια είναι επώδυνη από όπου κι αν προέρχεται. Επιπλέον, η εμπειρία δείχνει πως ο κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει διαφορετικά το τέλος μιας ερωτικής σχέσης. Οι μηχανισμοί άμυνας που αναπτύσσουμε από μικρή ηλικία μάς βοηθούν να ξεπεράσουμε αυτό το μικρό πένθος. Ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι τα πράγματα...

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014, 8-10 μ.μ.
Θέμα συνάντησης: Συναισθηματικοί εθισμοί

Συναισθηματικός εθισμός σημαίνει σφοδρή και ανεξέλεγκτη επιθυμία να νιώσουμε συγκεκριμένα συναισθήματα. Φανταστείτε τον αντίκτυπο μιας σεξουαλικής εξάρτησης, όπως, για παράδειγμα, το επαναλαμβανόμενο φλερτ/σεξ με αγνώστους ή την εμμονική παρακολούθηση ερωτικών ταινιών, σε μια ερωτική σχέση. Ή πώς μια σχέση μπορεί να μετατραπεί από στήριγμα και ανάγκη σε εξάρτηση. Τι γίνεται, όταν εθιζόμαστε στον σύντροφό μας ή όταν εκείνος δείχνει ανήμπορος να διαχειριστεί τη ζωή του χωρίς εμάς;

Τρίτη 1 Απριλίου 2014, 8-10 μ.μ.
Θέμα συνάντησης: Ρόλοι που υιοθετούμε μέσα στη σχέση μας

Σε μια ερωτική σχέση έχουμε τον ρόλο του σεξουαλικού συντρόφου, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Πολλές φορές πιάνουμε τον εαυτό μας να παίζει ρόλους που, είτε τους έχουμε ανάγκη εμείς, είτε τους έχει ανάγκη το άλλο μας μισό. Εξοργιζόμαστε αν κάποιος μας πει ότι πήραμε τον ρόλο της μαμάς, του μπαμπά ή του παιδιού, αλλά ποιος δεν έχει περάσει τουλάχιστον μία φορά από αυτούς τους ρόλους; Μπορεί εντέλει ένας τέτοιος ρόλος να λειτουργήσει καταστροφικά ή βοηθητικά για τη σχέση;

Το εργαστήριο θα συντονίζουν η Χριστίνα Καλογιάννη, ψυχολόγος, και ο Σωτήρης Μπαμπατζιμόπουλος, κριτικός κινηματογράφου.

Η Χριστίνα Καλογιάννη είναι ψυχολόγος ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικότητας. Απέκτησε πτυχίο ψυχολογίας από το University of Dundee της Σκοτίας, μεταπτυχιακό δίπλωμα στις επιστήμες της Οικογένειας και της Σεξολογίας από το Université Catholique de Louvain του Βελγίου και εκπαιδευτικό δίπλωμα στη Σεξολειτουργική Θεραπεία στο Βέλγιο.

O Σωτήρης Μπαμπατζιμόπουλος είναι κριτικός κινηματογράφου, συγγραφέας, μέλος της κινηματογραφικής ομάδας Cinedogs και υποψήφιος διδάκτωρ στο ΑΠΘ με θέμα τη «Βία στην κινηματογραφική αφήγηση».

Η συμμετοχή δεν είναι υποχρεωτική σε όλες τις συναντήσεις. Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη και γίνεται για κάθε συνάντηση ξεχωριστά. Οι θέσεις είναι περιορισμένες (έως 25 άτομα).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στέλνοντας e-mail στο info@oxygono-metaixmio.gr (Θέμα: Ανθρώπινες σχέσεις, σινεμά και ψυχολογία). Στο e-mail θα πρέπει να σημειώνονται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του συμμετέχοντα, καθώς και η ημερομηνία της συνάντησης που τον ενδιαφέρει.

Αντί εισιτηρίου, οι συμμετέχοντες καλούνται να αγοράσουν πριν από την έναρξη της συνάντησης ένα βιβλίο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ από το βιβλιοπωλείο του ΟΞΥΓΟΝΟΥ ελάχιστης ονομαστικής αξίας 10 ευρώ.

Οξυγόνο από το Μεταίχμιο
Ολύμπου 81, Θεσσαλονίκη
τηλ: 2310.260.085
e-mail: info@oxygono-metaixmio.gr
www.oxygono-metaixmio.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.