Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για το διαζύγιο;

διαζύγιο

Η ειδικός Νάνσυ Ψημενάτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας απαντά. 

Ίσως η μεγαλύτερη ανησυχία που έχουν οι γονείς είναι αν το διαζύγιο θα «τραυματίσει» ψυχολογικά το παιδί τους. Έχοντας στο μυαλό μας ότι για να διαλέξουμε τον τρόπο με τον οποίο θα μιλήσουμε σε ένα παιδί για το διαζύγιο πρέπει να λάβουμε πολλούς παράγοντες υπόψιν μας, θα είναι καλό να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις ή συνταγές.

«Το να μιλήσω στο παιδί για το διαζύγιο» σημαίνει πολλά πράγματα

Σημαίνει ότι λαμβάνω υπόψιν την ηλικία του, το χαρακτήρα του και τις εμπειρίες του. Σημαίνει ότι λαμβάνω υπόψη μου προηγούμενες απώλειες στη ζωή του παιδιού. Σημαίνει ότι καταλαβαίνω ότι αυτή η συζήτηση δεν γίνεται μία και μόνο φορά, αλλά είναι συντονισμένη με τις ανάγκες του παιδιού και θα επαναληφθεί αρκετές φορές στο μέλλον.

Είναι απαραίτητο να εξηγήσω στο παιδί το τι ακριβώς σημαίνει «διαζύγιο» καταθέτοντας απλά ότι, «διαζύγιο είναι η νομική διαδικασία που ακολουθείται όταν δύο άνθρωποι αποφασίζουν να χωρίσουν». Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού προσθέτω λεπτομέρειες που θα το βοηθήσουν να καταλάβει καλύτερα το τι συμβαίνει.

Το διαζύγιο είναι μια απώλεια και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα χρειαστεί να πάρουν το χρόνο τους για να προσαρμοστούν στην καινούρια κατάσταση. Τα συναισθήματα του παιδιού, συναισθήματα όπως λύπη, θυμός, ενοχή, φόβος και άγχος χρειάζεται να βρουν ένα σταθερό συναισθηματικό περιβάλλον ώστε να εκφραστούν και να επεξεργασθούν με ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να έχουν δουλέψει τη δική τους στάση απέναντι στο διαζύγιο. Δεν προτείνεται να υιοθετούμε συμπεριφορές ψεύτικες, όπως για παράδειγμα να φοράμε μια μάσκα χαράς ή συνεχόμενης αισιοδοξίας για να «μην πληγωθεί το παιδί». Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα να παραδεχθούμε στο παιδί μας ότι αυτό το διαζύγιο μας στεναχώρησε ή ακόμα και να μας δει να κλαίμε. Δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί το παιδί θα δει ότι αυτή η διαδικασία θα εμπεριέχει όλα τα συναισθήματα, αρκετά «πάνω και κάτω», αλλά βλέποντας εσάς να τα ανταπεξέρχεστε θα παίρνει κουράγιο και ελπίδα.

Να είστε ειλικρινής στο βαθμό που η ειλικρίνεια αυτή είναι συμβατή με την ηλικία και την ωριμότητα του παιδιού. Το παιδί θα έχει ερωτήσεις. Μέσα από αυτές θα προσπαθεί να καταλάβει το τι συνέβη, αλλά ταυτόχρονα θα προσπαθεί να μετριάσει και το δικό του άγχος. Η κεντρική ιδέα είναι το παιδί να πάρει το μήνυμα ότι έχει δύο γονείς που το αγαπούν, ότι δεν χρειάζεται να διαλέξει πλευρά και ότι δεν ευθύνεται εκείνο για το διαζύγιο.

Φροντίστε τον εαυτό σας. Για να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε στη νέα σας πραγματικότητα θα χρειαστεί να μάθετε (αν δεν γνωρίζετε να το κάνετε ήδη) να φροντίσετε τις δικές σας προσωπικές ανάγκες. Ζητήστε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε, πάρτε λίγο απόσταση από τα γεγονότα που συμβαίνουν. Γεμίστε τις «μπαταρίες» σας με τα πράγματα που σας ευχαριστούν, ώστε να μπορείτε να γυρίσετε ανανεωμένοι για να στηρίξετε το παιδί σας. Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο γιατί εκτός από το διαζύγιο που θα φέρει αλλαγή στη ζωή σας, μπορεί να υπάρχουν και άλλες καταστάσεις που να σας απασχολούν ή να σας φορτώνουν με άγχος.

Αν κάτι σας δυσκολεύει να το διαχειριστείτε και αφορά είτε δικές σας αντιδράσεις και συναισθήματα είτε το παιδιού μη διστάσετε να ζητήσετε τη γνώμη ενός ειδικού.

Διαβάστε επίσης: 

Πώς μπορεί ο χωρισμός στο γάμο σας να είναι καλός για τη σχέση σας;

Πώς μπορείτε να πάρετε συναινετικό διαζύγιο με λίγα μόνο «κλικ» – Τα 8 βήματα