Αρχική Infokids Υγεία Ερώτηση στον ειδικό: Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται ένα μωρό; Πόσο καλά κοιμούνται τα μωρά στην Ελλάδα;

Ερώτηση στον ειδικό: Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται ένα μωρό; Πόσο καλά κοιμούνται τα μωρά στην Ελλάδα;

pampers1

Απάντηση: Όπως μας λέει ο παιδίατρος κ. Αναστάσιος Παπουτσάκης, οι ανάγκες κάθε παιδιού για ύπνο ποικίλλουν, ενώ σε σημαντικό βαθμό εξαρτώνται από την ηλικία και το βαθμό ωρίμανσης του νευρικού του συστήματος. Πάντως, ένας γενικός κανόνας υποδεικνύει ότι ένανεογέννητο κοιμάται περίπου 16 με 18 ώρες, ενώ ένα βρέφος 14 με 15 ώρες την ημέρα. Προς το τέλος του 1ου χρόνου τα στάδια του ύπνου ομαλοποιούνται και τα παιδιά κοιμούνται ως επί το πλείστον μια μεγάλη περίοδο τη νύχτα, ενώ και την ημέρα έχουν 1 ή 2 μικρά διαστήματα ύπνου, με σύνολο περίπου τις 12 με 13 ώρες. Μεταξύ 4-5χρονών, τα περισσότερα παιδιά σταματούν να κοιμούνται την ημέρα και το σύνολο του ύπνου μειώνεται στις 11 με 12ώρες. Η μείωση των ωρών ύπνου συνεχίζεται βαθμιαία μέχρι την εφηβεία που φτάνει τις 8 με 9 ώρες την ημέρα. Οι ενήλικες κοιμούνται 6,5 με 8 ώρες, ενώ ο αναγκαίος για την επιβίωση ύπνος είναι 4 με 5 ώρες την ημέρα.

pampers2

Ένας καλός ύπνος είναι ό,τι πιο σημαντικό για ένα μωρό!
Κάθε μανούλα το γνωρίζει καλά. Εκτός από την τροφή του, το αμέσως επόμενοπράγμα που χρειάζεται ένα μωρό για να ξυπνάει χαρούμενο είναι η αγάπη και ένας καλός νυχτερινός ύπνος. Οι μαμάδες καταλαβαίνουν ότι η καλή ποιότητα ύπνου είναι υπεύθυνη για την καλή διάθεση και την ενέργεια του μωρού μόλις ξυπνάει.
Επίσης, είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν πως ένας καλός ύπνος κάνει το μωρό πιο κοινωνικό και χαρούμενο. Αν ένα μωρό δεν κοιμηθεί καλά, δεν επηρεάζεται μόνο το πρωινό του αλλά όλη του η ημέρα, γιατί η κούραση θα εμφανιστεί έπειτα στη διάρκεια της μέρας.

pampers

Τι συμβαίνει στη διάρκεια του ύπνου;
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα μωρά επεξεργάζονται όλες τις πληροφορίες που αφομοίωσαν στη διάρκεια της ημέρας, ως μέρος της διαδικασίας μάθησή τους. Μάλιστα, ο εγκέφαλός τους είναι πολύ ενεργός κατά τη διάρκεια του ύπνου. Βέβαια, αν το παιδί δεν "αγαπά" τον ύπνο, πάντα υπάρχουν τρόποι να το διδαχθεί, να μάθει δηλαδή πώς να κοιμάται σωστά και άρα καλά. Αλλά και οι γονείς θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως μπορούν να βοηθήσουν τα μωρά τους και να τους μάθουν πώς να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας με κάποιες απλές βασικές αρχές. Πολύτιμος σύμμαχος των γονιών σε αυτή την προσπάθεια θα σταθούν τα Pampers χάρη σε ένα Extra Dry-Layer που διαθέτουν και κρατάει το μωράκι στεγνό μέχρι και για 12 ώρες.

10439442_690112357720091_8951847409951432168_n

Έρευνα: Πόσο καλά κοιμούνται τα μωρά στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη

Σύμφωνα με έρευνα των Pampers, τα μωρά στη δυτική Ευρώπη τα πάνε πολύ καλά με τον ύπνο, καθώς τα ¾ των μωρών (75%) συνηθίζουν να κοιμούνται καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Η έρευνα αναφέρει πως τα μωρά που πηγαίνουν για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και στο δικό τους δωμάτιο, είναι αυτά που απολαμβάνουν καλύτερα τον ύπνο τους. Κάποιες χώρες ηγούνται της παραπάνω προσέγγισης, ανατρέποντας τον εντυπωσιακό μέσο όρο στην Ευρώπη (75%) με ποσοστά που ξεπερνούν το 80%. Για παράδειγμα, το 86% των Βέλγων, το 81% των Γερμανών και το 84% των Ολλανδών γονιών διαπρέπουν στην τέχνη του να βάζουν τα μωρά τους για ύπνο, ενώ παράλληλα είναι εντυπωσιακό πως το 60% των γονιών στη Γαλλία υποστηρίζουν πως τα μωρά τους πάντα κοιμούνται καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Αυτές άλλωστε είναι και οι χώρες που δίνουν τη μεγαλύτερη έμφαση στο να βάζουν τα μωρά τους για ύπνο στο δωμάτιό τους, την ίδια ώρα κάθε νύχτα. Τέλος, το 25% των γονιών στην Ελλάδα υπερβάλλουν, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, αναφορικά με το πόσο καλά κοιμούνται τα μωρά τους.

10440694_695769033821090_7090458519543533788_n


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.