Έρχεται “κούρεμα” στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και των παιδικών σταθμών

Τα ιδιωτικά σχολεία και οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί ήταν από τις πρώτες επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω κορωνοϊού. Η καταβολή των διδάκτρων των σχολείων αυτών είναι ένα φλέγον ζήτημα που απασχολεί έντονα τους γονείς καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί μια επίσημη οδηγία για το πρέπει να διαχειριστούν την οικονομική οφειλή που έχει προκύψει.

Ανάστατοι οι γονείς με τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων

Πολλοί γονείς αναγνώστες του Infokids.gr έχουν εκφράσει ανοιχτά την δυσαρέσκεια τους αν κληθούν να πληρώσουν στο ακέραιο τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και των παιδικών σταθμών καθώς σε πολλές περιπτώσεις όπως επισημαίνουν υπάρχουν σχολεία που δεν παρέχουν μέχρι στιγμής μαθήματα εξ αποστάσεως ενώ οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί είτε αρκούνται σε κάποιες φωτοτυπίες είτε απέχουν από οποιασδήποτε μορφής εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Επίσης, υπάρχει και μια κατηγορία γονέων που ναι μεν έχει εξοφλήσει το σύνολο των διδάκτρων της χρονιάς όμως το ιδιωτικό σχολείο των παιδιών τους δεν καλύπτει υπηρεσίες εξ αποστάσεως διδασκαλίας οπότε τα χρήματα θεωρούν ότι πήγαν «χαμένα» και τα παιδιά τους πάνε «πίσω» στα μαθήματα σε σχέση με τους υπόλοιπους μαθητές.

Κεραμέως: Υπηρεσίες  που δεν προσφέρονται από τα κλειστά ιδιωτικά σχολεία,τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών δεν θα χρεώνονται στους γονείς

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε τηλεοπτική της εμφάνιση ερωτηθείσα για το ζήτημα των διδάκτρων τόνισε ότι όποιες υπηρεσίες δεν προσφέρονται από το ιδιωτικά σχολεία, τα ιδιωτικά ΙΕΚ, τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών στους μαθητές, για τη χρονική περίοδο που έχει απαγορευθεί η λειτουργία τους, δεν θα χρεώνονται στους γονείς.

Έρχεται κούρεμα διδάκτρων

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “ΝΕΑ” η κυβέρνηση θα φέρει τις προσεχείς ημέρες ενιαία ρύθμιση βάσει της οποίας δεν θα πληρωθούν από τις οικογένειες τα δίδακτρα που αφορούν όλες τις υπηρεσίες που «πάγωσαν» το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Τι θα ισχύσει με τα ιδιωτικά σχολεία

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα ιδιωτικά σχολεία, δεν θα πληρωθούν, αλλά θα αφαιρεθούν από τα δίδακτρα της χρονιάς:

– Τα μεταφορικά έξοδα των μαθητών, που σε άλλα σχολεία ήταν μέρος του συνολικού «πακέτου» το οποίο πληρώνουν ετησίως οι οικογένειες των μαθητών τους (και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει μείωση των ετήσιων διδάκτρων των συγκεκριμένων σχολείων κατά το αντίστοιχο ποσό), ή χρεώνονται χωριστά σε προσυμφωνημένο ποσό. Τα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία ωστόσο και ειδικά τα μεγάλα σχολεία της χώρας χρεώνουν τα δίδακτρά τους χωριστά.

Οι απογευματινές δραστηριότητες των μαθητών στις περιπτώσεις που αυτές δεν έγιναν ηλεκτρονικά. Πολλά σχολεία βέβαια ήδη προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες ηλεκτρονικά, οπότε στις περιπτώσεις που οι συμφωνημένες υπηρεσίες προσφέρονται κανονικά, δεν θα υπάρξει μείωση διδάκτρων. Στις περιπτώσεις που έχουν μειωθεί ή δεν προσφέρονται καθόλου, τα ποσά αυτά θα αφαιρεθούν από το συμφωνημένο ποσό των διδάκτρων μεταξύ των διοικήσεών τους και των οικογενειών των μαθητών τους.

– Σε όσα σχολεία έχουν «παγώσει» και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του πρωινού προγράμματός τους ή έχουν περιοριστεί, θα υπάρξει σαφής μείωση διδάκτρων για όλο το χρονικό διάστημα που παρέμειναν κλειστά.

Η μείωση των διδάκτρων έτσι δεν θα είναι οριζόντια, αλλά οριζόντια θα είναι η ρύθμιση της κυβέρνησης η οποία θα θέσει κάτω από τη θεσμική της «ομπρέλα» όλες τις επιχειρήσεις στον χώρο της παιδείας.