Αρχική InfoMommy Υγεία Εσείς πόσο συχνά αλλάζετε τις πυτζάμες σας; Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί;

Εσείς πόσο συχνά αλλάζετε τις πυτζάμες σας; Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί;

2488DA1500000578-2903208-image-a-11_1420800099233Εσείς, κάθε πότε αλλάζετε τις πυτζάμες σας για να τις βάλετε για πλύσιμο; Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι ο μέσος άνθρωπος φοράει τις πυτζάμες του για δύο εβδομάδες συνεχόμενα πριν το πλύσιμο, με τις γυναίκες να αλλάζουν κάθε 17 ημέρες. Ωστόσο, οι ειδικοί σε θέματα υγιεινής προειδοποιούν ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις του δέρματος, κυστίτιδα και χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη (MRSA).

Πιο συγκεκριμένα, η καθηγήτρια Sally Bloomfield από το London School of Hygiene & Tropical Medicine αναφέρει: «Οι πυτζάμες δρουν ενάντια στο δέρμα μας. Είναι γεμάτες από μικροοργανισμούς. Κάθε άνθρωπος έχει στο δέρμα και το έντερο μικροοργανισμούς που δεν είναι επιβλαβείς για την υγεία μας. Όμως, αν οι μικροοργανισμοί αυτοί εισέλθουν σε λάθος μέρος μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα».

Πράγματι, πολλοί από εμάς φέρουν βακτήρια σταφυλόκοκκου που μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις, εάν εισέλθουν σε πληγές ή μώλωπες. Όλοι φέρουμε E Coli βακτήρια στο έντερο μας, τα οποία αν εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα μπορούν επίσης να προκαλέσουν κυστίτιδα.

Κορυφαία δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι γυναίκες είναι ότι δεν αλλάζουν πυτζάμες επειδή έχουν τόσα πολλά ζευγάρια, ώστε στο τέλος ξεχνούν να τις φορέσουν, με το 54% να υποστηρίζει αυτή την άποψη. Από την άλλη, περισσότερο από το 51% των γυναικών δηλώνουν ότι δεν χρειάζεται να πλένουν τακτικά τις πυτζάμες τους, αφού τις φορούν μόνο για ελάχιστες ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όσον αφορά τους άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 73% έσπευσε να κατηγορήσει τη σύζυγο που δεν πλένει συχνά τις πυτζάμες, με αποτέλεσμα να τις φορούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, και το 61% ανέφερε ότι δεν έχει αρκετά ζευγάρια ώστε να αλλάζει τακτικά.

Η Sally Bloomfield συμβουλεύει να αλλάζουμε πυτζάμες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Το πλύσιμο απομακρύνει τα μικρόβια, όχι όμως όλα, εάν φοράμε τις ίδιες πυτζάμες για περισσότερο από δύο εβδομάδες.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.