Αρχική Παιδικά Εργαστήρια Εσείς θα γράψετε το παιδί σας στη Λέσχη Ανάγνωσης του Πολυχώρου Μεταίχμιο; (από 27/9)

Εσείς θα γράψετε το παιδί σας στη Λέσχη Ανάγνωσης του Πολυχώρου Μεταίχμιο; (από 27/9)

a-kid-readingΗ ανάγνωση βιβλίων είναι αναμφίβολα μια από τις καλύτερες δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ένα παιδί καθώς τα οφέλη που θα αποκομίσει είναι σημαντικά και θα αποτελέσουν πολύτιμο οδηγό για την ολοκληρωμένη πνευματική και κοινωνική του ανάπτυξη.

Εάν και το δικό σας παιδάκι απολαμβάνει να περνά τον ελεύθερο του χρόνο συντροφιά με ένα βιβλίο, τότε δεν έχετε παρά να τον γράψετε σε μια Λέσχη Ανάγνωσης. Μια από τις Λέσχες που ξεχωρίζουν είναι αυτή των εκδόσεων Μεταίχμιο που απευθύνεται σε λιλιπούτειους βιβλιόφιλους ηλικίας 8 έως 11 ετών.

Τι είναι οι Λέσχες Ανάγνωσης

Η Λέσχη Ανάγνωσης είναι μια ομάδα ανθρώπων που συναντιούνται τακτικά, συζητούν και ανταλλάσσουν απόψεις για το ίδιο βιβλίο που διάβασαν ύστερα από κοινή συμφωνία. Μια τέτοια Λέσχη έχει για τα παιδιά ποικίλα οφέλη. Με αφορμή τα βιβλία, οι μικροί συμμετέχοντες μοιράζονται εμπειρίες και συναισθήματα, ενώ έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν για θέματα που τους απασχολούν, χωρίς να εκτεθούν. Μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορούν να ανακαλύψουν πράγματα για τον εαυτό τους, τον κόσμο και τους άλλους, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν νέες φιλίες και γνωρίζουν νέα βιβλία.
Επιπλέον, στη Λέσχη Ανάγνωσης αναπτύσσουν γλωσσικές δεξιότητες (ανάγνωσης, ομιλίας, γραφής) και εξασκούνται σε νέο λεξιλόγιο με έναν διασκεδαστικό και ευχάριστο τρόπο, διαβάζοντας τα βιβλία, μιλώντας για αυτά και παίζοντας με αυτά. Τέλος, εμβαθύνουν στα κείμενα, διερευνούν τα ζητήματα που εγείρουν, έρχονται σε επαφή με νέες, διαφορετικές ιδέες, μαθαίνουν να ακούνε τις απόψεις των συνομιλητών τους και να συμμετέχουν σε μια κοινή συζήτηση. Με άλλα λόγια, η Λέσχη Ανάγνωσης παρέχει ένα λειτουργικό πλαίσιο για μια διευρυμένη και διαφοροποιημένη αναγνωστική εμπειρία με στόχο την επικοινωνία και την αναγνωστική πρόοδο.

kids-reading-booksΤι περιλαμβάνει η Λέσχη Ανάγνωσης

Η δομή μιας συνάντησης, η οποία θα πραγματοποιείται μία φορά τον μήνα (Παρασκευή απόγευμα στις 18:00, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ιπποκράτους 118) και θα διαρκεί περίπου μία ώρα, είναι η ακόλουθη (με ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις ανάλογα με το βιβλίο, τις ανάγκες και τις επιθυμίες των παιδιών):

Καλωσόρισμα

Αρχικά τα παιδιά ξεκινούν με κάποια σύντομη σε διάρκεια δραστηριότητα που σχετίζεται με το βιβλίο το οποίο έχουν ήδη διαβάσει τα παιδιά από το σπίτι. Για παράδειγμα, μπορούν να μοιραστούν κάτι καινούργιο που έμαθαν από το βιβλίο ή μια σκέψη που έκαναν καθώς το διάβαζαν ή να μας μιλήσουν για τον αγαπημένο τους χαρακτήρα/ήρωα του βιβλίου.

Συζήτηση

Η συντονίστρια θέτει τις κατάλληλες ερωτήσεις για να ξεκινήσει η συζήτηση που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης. Ερωτήσεις θέτουν και τα ίδια τα παιδιά, κατά προτίμηση όσο περνά ο καιρός και εξοικειώνονται με την ιδέα της Λέσχης.

Δραστηριότητες

Ορισμένα βιβλία προσφέρονται για τη διοργάνωση και την εφαρμογή άλλων δραστηριοτήτων, ζωγραφική, κατασκευές, δημιουργία ιστοριών, συνταγών κ.λπ.

Αξιολόγηση βιβλίου
Στο τέλος κάθε συνάντησης, αφού η ομάδα έχει συμφωνήσει, πάντα με την καθοδήγηση της συντονίστριας, σε ένα σύστημα αξιολόγησης, βαθμολογεί το βιβλίο αιτιολογώντας τη βαθμολογία.

Επιλογή επόμενου βιβλίου

Όταν η συζήτηση ολοκληρωθεί, επιλέγεται το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσουν τα μέλη της Λέσχης (από βιβλία που ίσως έχουν φέρει τα παιδιά μαζί τους, από βιβλία που βρίσκονται στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ή από κάποιο περιοδικό ή που προτείνει βιβλία ή από τις προτάσεις της συντονίστριας). Επιπλέον, ορίζονται από κοινού κάποιες «εργασίες» για την επόμενη συνάντηση. Για παράδειγμα, κάποιο μέλος της ομάδας θα αναλάβει να μιλήσει για τα βιβλία που θα του θυμίσει το βιβλίο που θα διαβάσει, κάποιος άλλος θα σημειώσει τις λέξεις που θα του κάνουν εντύπωση ή θα περιγράψει τον κεντρικό ήρωα κ.ά.

Το πιο σημαντικό όμως που πρέπει να θυμούνται όλοι όσοι συμμετέχουν σε μια Λέσχη Ανάγνωσης είναι η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η μη ανάγνωση. Αν λοιπόν κάποιο παιδί δεν έχει διαβάσει το βιβλίο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει ή δεν μπορεί να παρακολουθήσει μια συνάντηση, αντιθέτως η παρουσία του είναι ευπρόσδεκτη, αφού οι ανταλλαγές απόψεων για ένα βιβλίο δεν αφορούν μόνο το συγκεκριμένο, αλλά ένα πολύ ευρύτερο σύνολο που περιλαμβάνει όλα τα βιβλία που έχουμε ήδη διαβάσει. Η μόνη υποχρέωση των μελών της ομάδας είναι η αγάπη τους για το καλό βιβλίο.

1η συνάντηση: Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013, στις 18:00
Συντονίζει η εκπαιδευτικός Άλκηστη Χρονάκη.
Ο αριθμός των παιδιών δεν θα υπερβαίνει τα 15 άτομα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 211 3003580 ή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr (σημειώνοντας ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ καθώς και το ονοματεπώνυμο του παιδιού και στοιχεία επικοινωνίας του κηδεμόνα).

Κατά τη διάρκεια κάθε συνάντησης, οι γονείς μπορούν να αφήσουν τα παιδιά τους και να επιστρέψουν για να τα παραλάβουν ή να περιηγηθούν στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, διαβάζοντας ή σερφάροντας στο Internet (και ασύρματο – Wi-Fi) και απολαμβάνοντας το τσάι ή τον καφέ τους.

1011349_327589377375662_1606920273_n


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.