Εστιατόριο απαγόρευσε την είσοδο σε παιδιά κάτω των 14 ετών για να τρώνε ήρεμα οι πελάτες

Από τις πιο ενοχλητικές στιγμές, ειδικά για ανθρώπους που δεν έχουν παιδιά, είναι να βγαίνουν έξω για φαγητό και γύρω τους να τρέχουν και να ουρλιάζουν ξεσαλωμένα πιτσιρίκια. Ως γονείς το καταλαβαίνουμε -πριν αποκτήσουμε παιδιά ήμασταν στη θέση τους. Τι πρέπει να γίνει, όμως; Μερικές φορές, ακόμα και το πιο οριοθετημένο παιδί μπορεί να βγει εκτός εαυτού. Λύση στο πρόβλημα -τουλάχιστον μερική- φαίνεται πως έδωσε το εστιατόριο Oma’s Kuche (Η Κουζίνα της Γιαγιάς), στο νησί Ρύγκεν της Βαλτικής Θάλασσας, το οποίο απαγόρευσε την είσοδο σε παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών καθημερινά, μετά τις 5 το απόγευμα.

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο Ρούντολφ Μαρκλ, ιδιοκτήτης του εστιατορίου, «Οι πελάτες διαμαρτύρονταν πως θέλουν να έχουν ένα όμορφο δείπνο με ένα μπουκάλι κρασί και κατά καιρούς τα παιδιά το καταστρέφουν αυτό. Πετάνε φαγητά από εδώ και εκεί, παίζουν κυνηγητό, φωνάζουν δυνατά, κρύβονται κάτω από τα τραπέζια. Οι πελάτες δεν έχουν πια υπομονή».

Σύμφωνα με το DPA News Agency, ο κ. Μάρκλ που είναι ιδιοκτήτης του εστιατορίου εδώ και 11 χρόνια, λέει πως η συμπεριφορά των παιδιών γίνεται χρόνο με τον χρόνο χειρότερη. Την ευθύνη, βέβαια, ρίχνει στους γονείς, λέγοντας πως δεν ενδιαφέρονται για τη συμπεριφορά των παιδιών τους και δυσαρεστούνται όταν τους λένε να τα περιορίσουν. «Εδώ είναι εστιατόριο, δεν είναι παιδική χαρά», επισημαίνει.

Η σχετική απαγόρευση του εστιατορίου που τέθηκε σε ισχύ στις 13 Αυγούστου όχι μόνο δεν επηρέασε την επιτυχία του εστιατορίου, μα όπως λέει ο Μαρκλ, έχει λάβει χιλιάδες emails από ανθρώπους που προέρχονται από τη γαστρονομία και την εκπαίδευση, οι οποίοι επιδοκιμάζουν την απόφαση του. Άλλοι ιδιοκτήτες εστιατορίων, μάλιστα, του έγραψαν πως σκέφτονται να εφαρμόσουν παρόμοιο κανόνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, έχει λάβει και κάποιες απειλές θανάτου «από μερικούς τρελούς ανθρώπους. Αλλά αυτά συμβαίνουν, δεν μπορείς να τα πάρεις σοβαρά».

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Lifo, “αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένα εστιατόριο ή καφέ στη Γερμανία προκαλεί δημόσια συζήτηση απαγορεύοντας την είσοδο στα παιδιά. Το 2012 μια αντίστοιχη απόφαση σε δημοφιλές καφέ του Βερολίνου προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις . Η απαγόρευση παιδιών σε δημόσιους χώρους δεν είναι τόσο σπάνια όσο παλαιότερα. Εστιατόρια σε πολλές χώρες δεν τους επιτρέπουν την είσοδο, επικαλούμενα νομικούς λόγους ή ακόμα και λόγους ασφαλείας.”

Σε κάθε περίπτωση, όμως, για ακόμα μία φορά ξεκινά μια μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο μία τέτοια απαγόρευση είναι σωστή.