Αρχική InfoMommy Διατροφή & Fitness Εσύ ξέρεις να τρως με βάση τα γονίδιά σου; - Πώς η τροφή μας επηρεάζει την έκφραση των γονιδίων μας;

Εσύ ξέρεις να τρως με βάση τα γονίδιά σου; - Πώς η τροφή μας επηρεάζει την έκφραση των γονιδίων μας;

healthy food

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, το Φεστιβάλ Αντιγήρανσης, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Αντιγήρανσης στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, αξιόλογοι ομιλητές άνοιξαν για όλους τους παραβρισκόμενους νέα παράθυρα γνώσης σε σχέση με την υγεία και τη διατροφή της Αντιγήρανσης. Ο πρώτος που είχε κάνει αναφορά στη γονιδιακή διατροφή ήταν ο Ιπποκράτης λέγοντας το περίφημο «Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου».

Η κ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου, MSc, PhD, Nutritional Genomics Specialist, μία από τις ομιλήτριες κατά το διήμερο του Φεστιβάλ, μίλησε για τη δυνατότητα της διατροφής μας να αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες αντιγήρανσης. Το 2001 δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το ανθρώπινο DNA ανοίγοντας μια βεντάλια δυνατοτήτων και προοπτικών σε όλο το φάσμα της βελτίωσης της ανθρώπινης υγείας. Ο στόχος πίσω από αυτή την προσπάθεια είναι η μακροβιότητα του ανθρώπου, σε συνδυασμό όμως με την καλή ποιότητα ζωής.

Οι επιστήμονες έκτοτε με βάση τις γενετικές έρευνες που διεξάγουν και όλη την εξειδικευμένη γνώση τους αποδεικνύουν ότι εκτός από την ηλικία μας, που αποτελεί το μοναδικό μη τροποποιήσιμο παράγοντα γήρανσης, όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες υπόκεινται σε "τροποποιήσεις". Και το καλύτερο από όλα είναι ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί μπορούν να καθορίζουν ένα συνολικό τρόπο ζωής ικανό να προφυλάξει, και πολλές φορές, να ανατρέψει τυχόν γενετική μας προδιάθεση.

Μπορούμε λοιπόν να αρχίσουμε να τρώμε με βάση αυτό που είμαστε. Τι είμαστε όμως; Γνωρίζουμε; Σήμερα οι άνθρωποι μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε γενετική πληροφορία και χάρη σε αυτή μπορούμε να αλλάξουμε αυτό που ήμασταν μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με διατροφογενετική έρευνα, ο τρόπος ζωής μας και οι διατροφικές μας συνήθειες μπορούν να επιδράσουν στη γενετική μας προδιάθεση. Σίγουρα δεν αλλάζει και δεν διαφοροποιείται. Αυτό όμως που μπορεί να αλλάξει είναι η έκφραση των γονιδίων μας. Η διατροφή μας, σύμφωνα με την κ. Κωνσταντινίδου, δεν είναι μονοσήμαντη, δεν είναι ένα στοιχείο, αλλά συνδυασμός στοιχείων. Ένα μόνο 'γράμμα' σε ένα γονίδιο στο διπλό έλικα του DNA μας, καθορίζει το πώς αντιδρούμε. Θέλετε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να δείτε κατά πόσο ένα γράμμα μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά στον τρόπο ζωής μας; Δείτε αυτό: FIT  και FAT. Τεράστια η διαφορά. Κατ' επέκταση, λοιπόν, τα διαφορετικά αυτά "γράμματα" που αποκαλούνται SNPS στη γενετική είναι ικανά να κάνουν άλλους ανθρώπους να απολαμβάνουν τη γυμναστική και άλλους να μην την αντέχουν. Άλλους να μπορούν να κόψουν το κάπνισμα και άλλους όχι.

Γονιδιακή διατροφή για πρόληψη ασθενειών
Είναι πάμπολλες οι μελέτες που έχουν αποδείξει τα ευεργετικά αποτελέσματα της μεσογειακής διατροφής στην ανθρώπινη υγεία και μακροζωία. Η Διατροφική Γενομική (Nutritional Genomics) δημιουργήθηκε προκειμένου να ενσωματώσει γενετικές και γονιδιακές πληροφορίες στη διατροφική έρευνα, όχι μόνο για τη διατήρηση της υγείας αλλά και για την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών. Πρόκειται για τον επιστημονικό κλάδο που εξετάζει πώς η διατροφή επηρεάζει το ανθρώπινο γονιδίωμα και προσπαθεί να κατανοήσει πώς τα τρόφιμα που καταναλώνουμε «επιταχύνουν» ή «φρενάρουν» την έκφραση των γονιδίων μας. Σύμφωνα με τη Διατροφική Γενομική, τα θρεπτικά συστατικά δρουν ως διαιτητικά «σήματα», τα οποία ανιχνεύονται από τους κυτταρικούς υποδοχείς, επηρεάζουν τη γονιδιακή και πρωτεϊνική έκφραση και συνεπώς την παραγωγή των αντίστοιχων μεταβολιτών. Η μοριακή δομή του κάθε θρεπτικού συστατικού καθορίζει και το συγκεκριμένο «μονοπάτι», που θα επηρεαστεί και θα δεχτεί το αντίστοιχο «σήμα».

Πώς η Μεσογειακή Διατροφή επηρεάζει την έκφραση των γονιδίων μας

Οι πρόσφατες κλινικές μελέτες διατροφογενετικής αποδεικνύουν περίτρανα την ικανότητα της μεσογειακής διατροφής στο σύνολό της και του ελαιόλαδου, ως βασικού της συστατικού, α) να τροποποιούν την έκφραση των γονιδίων μας προστατεύοντάς μας από χρόνιες ασθένειες, εκφυλισμό κυττάρων και μηχανισμούς γήρανσης και β) να ουδετεροποιούν την αρνητική γενετική προδιάθεση με την οποία γεννιόμαστε, βελτιώνοντας το ρίσκο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων. Τα πρόσφατα επιστημονικά αποτελέσματα από την ισπανική μελέτη PREDIMED (Prevención con Dieta Mediterránea, Πρόληψη με Μεσογειακή Διατροφή) δείχνουν ότι η Μεσογειακή διατροφή όχι μόνο «τρέφει» τα γονίδιά μας αλλά είναι ικανή να αναστρέψει τυχόν αρνητική γενετική μας προδιάθεση για την ανάπτυξη διαβήτη και καρδιαγγειακών επεισοδίων.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.