- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ετοιμάζεις πάρτι για το έφηβο παιδί σου; 5 σωτήριες συμβουλές!

Ετοιμάζεις πάρτι για το έφηβο παιδί σου; 5 σωτήριες συμβουλές!

Καταρχάς να σηκωθούμε όλοι και να υποκλιθούμε στη γενναιότητα του γονέα που αποφάσισε να υποκύψει στα παρακαλετά του έφηβου παιδιού [2] του και δέχθηκε να κάνει πάρτι γενεθλίων στο σπίτι. Έχει σκεφτεί, άραγε, ο γονέας αυτός τι πραγματικά σημαίνει αυτό; Πόσο δυνατά θα είναι η μουσική; (θα καλέσουν οι γείτονες την αστυνομία;) Ποιοι ακριβώς θα προσκληθούν (θα είναι μόνο συμμαθητές;) Τι θα φάνε και -κυρίως- θα πιουν τα παιδιά; (θα υπάρχει αλκοόλ;)

Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε αποτρεπτικοί, ένα εφηβικό πάρτι δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Με τον σωστό προγραμματισμό και μια ξεκάθαρη συμφωνία με το παιδί σας, όμως, μπορείτε να του χαρίσετε μια αξέχαστη μέρα, κατά την οποία μάλιστα έχει να πάρει και πολλά μαθήματα: Οργάνωσης, υπευθυνότητας και λήψης σωστών αποφάσεων.

Εξάλλου, ένα πάρτι στο σπίτι σας είναι και μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσετε τους φίλους του παιδιού σας και να δείτε πώς διασκεδάζουν.

Οι ευθύνες του γονέα σε ένα εφηβικό πάρτι

Μπορεί το πάρτι να είναι του παιδιού σας, όμως, οικοδεσπότης θεωρείται πάντα ο γονέας.

Εφόσον πρόκειται για ανήλικα, οι γονείς έχουν νομική ευθύνη να εξασφαλίσουν, ότι αυτά θα είναι ασφαλή. Γιατί οτιδήποτε πάει στραβά στο πάρτι, ο γονέας είναι αυτός που θα κληθεί ως υπεύθυνος.

Είναι, λοιπόν, καλή ιδέα να ενημερωθείτε για το τι ισχύει, βάσει νόμου αναφορικά π.χ. με την κατανάλωση αλκοόλ [3] (έφηβοι κάτω των 18 απαγορεύεται βάσει νόμοι να καταναλώνουν αλκοόλ) από ανήλικους και τους περιορισμούς που υπάρχουν στην ένταση της μουσικής (τους χειμερινούς μήνες μετά τις 22:00 θεωρείται ώρα κοινής ησυχίας). Δεν είναι κακή ιδέα να τηλεφωνήσετε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας και να τους ενημερώσετε, ότι το παιδί σας πρόκειται να κάνει πάρτι, ώστε να σας δώσουν τις σωστές πληροφορίες και να είναι ενήμεροι αν τυχόν τους καλέσει για παράπονα κάποιος γείτονας.

Οργάνωση και κανόνες

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συζητήσετε με το παιδί είναι τι είδους πάρτι θέλει. Στη συνέχεια είναι σημαντικό να θεσπίσετε μαζί κάποιους κανόνες, ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά. Τι έχει νόημα να συζητήσετε:

-Ποιους σκοπεύει το παιδί να καλέσει.

-Τι δραστηριότητες θα περιλαμβάνει το πάρτι (π.χ. videogames, karaoke, επιτραπέζια ή μόνο μουσική)

-Τι είδος μουσικής θα επιλέξει, πόσο δυνατά μπορεί να είναι και τι ώρα πρέπει να τη χαμηλώσει; Είστε σύμφωνοι στο να παίζει μουσική με προσβλητική γλώσσα [4]; Μήπως έχει νόημα να φτιάξει το παιδί από πριν μια Playlist;

Επίβλεψη: Θα υπάρχουν άλλοι ενήλικες στο πάρτι; Κι αν ναι, με ποιους είναι σύμφωνο το παιδί;

Αλκοόλ: Δεδομένου, ότι το αλκοόλ βάσει νόμου απαγορεύεται στο μαθητές, τι πιουν τα παιδιά; Κι αν κάποιος καλεσμένος φέρει αλκοόλ; Τι θα γίνει τότε;

Κάπνισμα ή άτμισμα: Θα το επιτρέψετε;

Ναρκωτικά: Τι θα γίνει στην περίπτωση που κάποιος φέρει π.χ. χασίς στο πάρτι;

Πρόσβαση στα μέρη του σπιτιού: Θα είναι όλα τα δωμάτια του σπιτιού ανοιχτά και με πρόσβαση σε όλους;

Γείτονες: Σκεφτείτε μήπως έχει νόημα να έρθετε σε επαφή με τους γείτονες και να τους ενημερώσετε, ότι σκοπεύετε να κάνετε ένα μεγάλο και φασαριόζικο πάρτι. Συμφωνήστε μαζί τους μέχρι τι ώρα μπορεί να παίζει δυνατά η μουσική.

7 σωτήριες συμβουλές για να πάνε όλα καλά

1. Χρήσιμο είναι τη βραδιά του πάρτι να υπάρχει ένας ακόμα ενήλικος στο σπίτι. Ο ένας από τους δυο σας μπορεί να αναλάβει την υποδοχή των καλεσμένων, ώστε να ελέγχει ένα προς ένα τα παιδιά που μπαίνουν στο σπίτι.

2. Έχετε τον νου σας για καταστάσεις που μπορεί να εξελιχθούν σε προβλήματα, πριν αυτές ξεκινήσουν.

3. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα πηγαίνετε στον χώρο του πάρτι πιατέλες με φαγητό. Έτσι μπορείτε να έχετε ένα διαρκή έλεγχο για το αν πηγαίνουν όλα καλά.

4. Βεβαιωθείτε, ότι δεν υπάρχει κάποιο παιδί που μπορεί να έχει μεθύσει. Επίσης, αποφύγετε και εσείς το αλκοόλ για να έχετε καλά αντανακλαστικά όλο το βράδυ.

5. Όταν πλησιάζει η ώρα που έχετε συμφωνήσει με το παιδί να τελειώσει το πάρτι, χαμηλώστε τη μουσική και ανάψτε τα φώτα -έτσι ενθαρρύνετε τον κόσμο σιγά-σιγά να φεύγει.

6. Ενημερωθείτε για το πώς θα γυρίσει το κάθε παιδί στο σπίτι του και αν θα το κάνει με ασφάλεια. Μήπως είναι προτιμότερο κάποιο παιδί να το πάτε εσείς στο σπίτι; Ή να του καλέσετε ταξί;

7. Επιστρέφουμε στο αλκοόλ και στο γεγονός, ότι απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των 18. Αν, ωστόσο, πρόκειται για παιδιά 16-17 ετών που γνωρίζετε, ότι πίνουν ποτά με χαμηλό ποσοστό αλκοόλης, π.χ μπύρες, μιλήστε με όσους από τους γονείς των καλεσμένων μπορείτε και ζητήστε τη γνώμη τους. Ίσως καταλήξετε π.χ. στο 1 μπύρα/άτομο. Φροντίστε, όμως, τότε να μην υπάρχει παραπάνω ποσότητα στο σπίτι.

Με πληροφορίες από το raisingchildren.net.au.

Διαβάστε ακόμα:

Γλυκά Νερά: Τη γονική μέριμνα της μικρής Λυδίας ζητούν οι γονείς του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου [5]

Θεσσαλονίκη: Μαθητές έκαναν κοπάνα από το σχολείο για την Black Friday – “Θα γράφαμε τεστ, ήταν ευκαιρία” [6]

Θοδωρής Μαραντίνης: Ο γιος μου είναι 14, με τρομάζει μήπως διαβάσει κάτι σχετικό ή άσχετο με τους γονείς του” [7]