- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ετοιμάζονται τα Δημοτικά σχολεία της χώρας, για το άνοιγμα τους την Δευτέρα

Την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, το κουδούνι θα χτυπήσει στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά όλης της χώρας και οι μαθητές μετά από ένα μήνα απουσίας από τα θρανία θα επιστρέψουν στη δια ζώσης διδασκαλία [2].

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διεργασίες προκειμένου να διασφαλιστεί η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία με τους καλύτερους όρους.

Οι σχολικές καθαρίστριες έχουν αναλάβει τον ρόλο να καθαρίσουν, να απολυμάνουν και να προετοιμάσουν καταλλήλως τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους που θα βρεθούν οι μαθητές ώστε να εφαρμοστούν πλήρως τα πρωτόκολλα ασφαλείας και προστασίας από τον ιό. Mάλιστα, αρκετοί Δήμοι ήδη μετακίνησαν στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για όσο διάστημα χρειαστεί καθαρίστριες των Γυμνασίων και των Λυκείων, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο τομέας της καθαριότητας.

Τα παιδιά επιστρέφοντας στα θρανία θα συνεχίσουν να φορούν μάσκες, θα γίνεται σχολαστικός καθαρισμός των χεριών και συχνός αερισμός των αιθουσών.

Με αυτά τα 2 νέα μέτρα θα ανοίξουν τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά

Για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών θα ληφθούν επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κορωνοϊό και τα οποία είναι τα εξής

Έκκληση προς τους γονείς να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις πόρτες του σχολείου

Προς αποφυγή του συνωστισμού των γονέων [4]στις πόρτες του σχολείου κατά την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών, πολλά σχολεία απευθύνουν έκκληση τονίζοντας ότι οι γονείς με το που αφήνουν τα παιδιά στο σχολείο θα πρέπει να αποχωρούν άμεσα και κατά το σχόλασμα παρακαλούνται να περιμένουν σε απόσταση από την πόρτα του σχολείου.

Τα μέτρα προστασίας για τους εκπαιδευτικούς

Ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό [5] και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς και καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία. Θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους του σχολείου

Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους [6], η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

Τι ισχύει για το διάλειμμα μάσκας

Κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, σε συνθήκες ηρεμίας των παιδιών στην τάξη και σε χρόνο που οι μαθητές/τριες δεν καλούνται να μιλούν, οι εκπαιδευτικοί μπορούν σε τακτά διαστήματα να δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά για «διάλειμμα μάσκας» [6] ώστε να επέρχεται αποφόρτιση των παιδιών και να ενισχύεται η σωστή χρήση της μάσκας. Αυτό μπορεί να γίνεται τόσο μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, όσο και σε εξωτερικούς χώρους καθώς και κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας του σχολείου. Ενδεικτικά, μπορεί να δίνεται οδηγία για ολιγόλεπτη προσεκτική αφαίρεση της μάσκας μέσα στην τάξη κατά τη διάρκεια ανάγνωσης κειμένου από εκπαιδευτικό ή ατομικής εργασίας από τους μαθητές/τριες, έχοντας ανοικτά τα παράθυρα όσο είναι δυνατόν.

Στο διάλειμμα σε εξωτερικό χώρο μπορεί να γίνεται ολιγόλεπτη αφαίρεση της μάσκας αφού τα παιδιά τηρήσουν αποστάσεις, παραμένοντας στην ίδια θέση τα λίγα λεπτά που δεν θα φορούν μάσκα. Δεν θα γίνεται χρήση μάσκας όταν τα παιδιά τρώνε ή πίνουν, οπότε πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

Οι μαθητές δεν θα φοράνε μάσκα στη Γυμναστική ή όταν έχουν έντονη σωματική άσκηση

Χρήση μάσκας δεν πρέπει να γίνεται κατά το μάθημα της γυμναστικής ή όταν τα παιδιά έχουν έντονη σωματική άσκηση, οπότε επίσης πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

Σε ποιες περιπτώσεις οι μαθητές μπορούν να φοράνε χειρουργική μάσκα

Η χρήση της χειρουργικής μάσκας έναντι της απλής υφασμάτινης μπορεί να προκριθεί από τους γονείς κατ’ επιλογήν τους ή τον θεράποντα ιατρό για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, όπως ενδεικτικά περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα:

α) Μαθητές με προηγούμενο ιστορικό σοβαρής ανοσοκαταστολής (χημειοθεραπεία, μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων συμπαγούς οργάνου), β) Μαθητές με ινοκυστική νόσο, γ) Μαθητές που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες, όπως είναι τα παιδιά με ρευματολογικά νοσήματα ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, δ) Μαθητές με μεσογειακή αναιμία, ε) Μαθητές με σακχαρώδη διαβήτη.

Ποιοι μαθητές εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

5. Από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες μαθητών, οι οποίοι προσέρχονται κανονικά στο σχολείο, αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα σχετικά δικαιολογητικά:

α) μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς,
β) μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα Ολοήμερα

Το ολοήμερο πρόγραμμα διαρκεί από 13.15 μέχρι 16.00 με δυνατότητα ενδιάμεσης αποχώρησης στις 15.00