Αρχική Σχολή Γονέων Έτσι θα γίνεσαι κάθε μέρα καλύτερος γονιός

Έτσι θα γίνεσαι κάθε μέρα καλύτερος γονιός

Στις μέρες μας, ανησυχία πολλών γονέων είναι πώς θα καταφέρουν να κερδίσουν τον τίτλο του «καλού γονέα». Τα δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο είναι αμέτρητα, τα βιβλία για το πώς θα γίνει κάποιος καλύτερος γονιός βρίσκονται σε ευρεία κυκλοφορία. Παρ’ όλ’ αυτά όλοι οι γονείς μπαίνουν στην διαδικασία της αυτοκριτικής για το αν μεγαλώνουν σωστά το παιδί τους.

Ίσως λοιπόν πρέπει να αναζητήσουμε τα «συστατικά» της επιτυχίας (ή της αποτυχίας μας σαν γονείς), για να δούμε αν τελικά τα καταφέρνουμε ή όχι. Το πρώτο πράγμα που θα μας έκανε καλύτερους γονείς είναι η θέληση να γίνουμε. Έχοντας στο μυαλό μας πως θέλουμε πραγματικά να κάνουμε τα παιδιά μας ευτυχισμένα, ο συνεχής απολογισμός των πεπραγμένων μας, μπορεί να μας δώσει τις απαντήσεις που ζητάμε. Επίσης, μεγάλη σημασία έχει να ακούμε πραγματικά αυτό που θέλουν να μας πουν τα παιδιά μας. Όπως εμείς επιθυμούμε την προσοχή των παιδιών μας σε αυτά που θέλουμε να τους πούμε, άλλο τόσο και οι γονείς οφείλουν να δίνουν την δέουσα προσοχή σε αυτά που έχουν να τους πουν τα παιδιά τους. Έτσι μόνο θα μπορέσουν να αφουγκραστούν τους φόβους, τις ανάγκες και τις ανησυχίες τους. Επιπλέον ο γονιός δεν πρέπει να μένει μόνο στα λεκτικά σήματα του παιδιού του εξηγεί ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, ψυχολόγος.

Είναι δικό του χρέος να προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει την συμπεριφορά του παιδιού του. Και αν μερικές φορές λαμβάνει διαφορετικά μηνύματα από αυτά που στέλνει το παιδί, το ζητούμενο δεν πρέπει να είναι η διόρθωση όσων δείχνει το παιδί με την συμπεριφορά του, αλλά η επανεξέταση της ερμηνείας των συγκεκριμένων σημάτων από τους γονείς.Ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι αυτό του χρόνου. Όσο περισσότερο χρόνο διαθέτουμε στο παιδί, τόσο καλύτερη θα γίνεται και η επικοινωνία μας και οι σχέσεις θα γίνονται ακόμη πιο ισχυρές. Φυσικά ο χρόνος αυτός πρέπει να είναι ποιοτικός, και όχι να περιοριζόμαστε σε μια τυπική επίβλεψη του παιδιού όταν παίζει μόνο του δίπλα μας. Ας μην ξεχνάμε επίσης πως το παιδί αντιγράφει τον γονέα.

Κάνει ό,τι βλέπει! Έτσι λοιπόν το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να φερόμαστε εμείς όπως θέλουμε να φέρεται το παιδί. Δίνοντας του τα κατάλληλα πρότυπα, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ανθρώπους με ηθικές αξίες και συμπεριφορές χρήσιμες στην κοινωνία. Ένα μελανό σημείο στις σχέσεις γονέα παιδιού είναι οι απαιτήσεις των γονέων και οι αδυναμίες των παιδιών. Οι γονείς συχνά κάνουν όνειρα για τα παιδιά τους, χωρίς να συμπεριλαμβάνουν την άποψη ή την ικανότητα των παιδιών να τα πραγματοποιήσουν. Και φυσικά, πέρα από το χαρακτήρα των παιδιών, έχει μεγάλη αξία να αποδεχθούμε σαν γονείς και εμείς οι ίδιοι τις αδυναμίες μας. Κανείς δεν είναι τέλειος, ούτε καν ο γονιός! Καλός γονιός δεν σημαίνει τέλειος γονιός. Και λάθη θα κάνουμε και στιγμές αδυναμίας θα έχουμε. Σημασία έχει πώς συνεχίζουμε την πορεία μας ως γονιός και πώς θα αποφύγουμε την επανάληψη των λαθών μας.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως εμείς μπορεί να θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας, αυτό το καλύτερο όμως έχει να κάνει με αυτό που θεωρούν τα παιδιά καλύτερο, και όχι την δική μας αντίληψη για αυτό.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.