Αρχική Νέα Έχει Πανσέληνο απόψε κι είν' ωραία...

Έχει Πανσέληνο απόψε κι είν' ωραία...

Απόψε αφιερώστε χρόνο στη μεγαλύτερη Πανσέληνο της χρονιάς. Μάλιστα, θα λέγαμε, προετοιμαστείτε να δώσετε ιδιαίτερο χρώμα σε αυτή την ξεχωριστή βραδιά. Με παιδιά ή χωρίς, όπως προτιμάει καθείς, βγείτε έξω και απολαύστε το όμορφο φαινόμενο.

12-04-02-kak-fotogafirovat-avezdnoe-nebo-3

Σε λίγη ώρα, μια εντυπωσιακή σε μέγεθος Πανσέληνος θα κάνει την εμφάνισή της στον νυχτερινό ουρανό το βράδυ της Κυριακής, καθώς το φεγγάρι θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο του από τη Γη για όλο το 2013, αφού θα απέχει από τη Γη «μόλις» 356.991 χιλιόμετρα, ενώ η μέση απόσταση του πλανήτη μας από το ουράνιο σώμα είναι περίπου 382.900 χιλιόμετρα. Αυτό συμβαίνει διότι η απόσταση Γης - Σελήνης δεν είναι σταθερή, αλλά αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια του έτους. Ο λόγος είναι ότι η τροχιά του φεγγαριού δεν είναι κυκλική, αλλά ελλειπτική.

Ειδικότερα, οι αστρονόμοι επισημαίνουν ότι ο δορυφόρος κατά την ετήσια περιφορά του γύρω από τον πλανήτη μας περιοδικά πλησιάζει προς τη Γη. Οταν το φεγγάρι βρίσκεται στη μικρότερη απόσταση του έτους, έχουμε το περίγειο. Αντίθετα, όταν το φεγγάρι βρίσκεται στη μέγιστη ετήσια απόσταση, έχουμε το απόγειο. Σήμερα λοιπόν ο δορυφόρος μας θα βρίσκεται στο περίγειο και ταυτόχρονα θα βρίσκεται στη φάση της πανσελήνου. Ο συνδυασμός αυτός συμβαίνει μία φορά τον χρόνο κι έχει ως αποτέλεσμα το εντυπωσιακό φαινόμενο του σούπερ φεγγαριού. Ετσι η πανσέληνος της Κυριακής θα φαίνεται περίπου 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη απ' ό,τι στο απόγειο.

Η τελευταία φορά που είχε καταγραφεί σούπερ φεγγάρι (Πανσέληνος με περίγειο) ήταν στις 6 Μαΐου 2012, όταν η Σελήνη είχε βρεθεί σε απόσταση 356.955 χιλιομέτρων. Η πιο εντυπωσιακή εμφάνιση του αστρονομικού φαινομένου εδώ και έναν αιώνα σημειώθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1930, όταν το φεγγάρι είχε βρεθεί σε απόσταση 356.397 χιλιομέτρων. Αυτό το ρεκόρ δεν πρόκειται να καταρριφθεί πριν την πρωτοχρονιά του... 2257, οπότε το φεγγάρι θα πλησιάσει στα 356.371 χιλιόμετρα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.