Έχεις αποφασίσει να γίνεις πατέρας; Τότε απόφυγε το αλκοόλ για έξι μήνες

Αν έχετε αποφασίσει με τη σύζυγό σας ότι έφτασε η στιγμή να γίνετε γονείς, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν ώστε το μωράκι σας να είναι απολύτως υγιές. Δηλαδή, όσο περνάει από το χέρι σας, καλό είναι να κάνετε ή να μην κάνετε κάποια πράγματα για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας.

Τι πρέπει να κάνουν οι άντρες για να μην κάνουν μωρό με συγγενείς καρδιοπάθειες

Και επειδή στις μέρες μας συνήθως προγραμματίζεται ο ερχομός ενός παιδιού, αν θέλετε να γίνετε πατέρας προσπαθήστε όσο το δυνατό περισσότερο να αποφύγετε το αλκοόλ. Για πόσο καιρό;  Σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική έρευνα, ίσως και για αρκετούς μήνες. Η δρ Τσιν, επικεφαλής της έρευνας, συμβούλευσε τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδί, ο άνδρας να μην πίνει τουλάχιστον για έξι μήνες πριν από τη σύλληψη και οι γυναίκες να σταματήσουν το αλκοόλ για έναν χρόνο προτού συλλάβουν παιδί. Οι τελευταίες, βέβαια, χρειάζεται να μείνουν εκτός αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως και του θηλασμού.

Η μελέτη

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τζιαμπί Τσιν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κεντρικού Νότιου Πανεπιστημίου της Κίνας στην πόλη Τσανγκσά, που έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Journal of Preventive Cardiology» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, αξιολόγησαν όλες τις έως τώρα δημοσιευμένες έρευνες της περιόδου 1991-2019 πάνω στη σχέση αλκοόλ και συγγενών καρδιοπαθειών.

Η μελέτη, που αφορούσε συνολικά σχεδόν 41.800 μωρά με τέτοια καρδιολογικά προβλήματα και 298.000 υγιή, έδειξε ότι η κατανάλωση αλκοόλ από τον άνδρα τρεις μήνες πριν την εγκυμοσύνη σχετιζόταν με 44% αυξημένο κίνδυνο συγγενούς καρδιοπάθειας στο μωρό, ενώ αν έπινε η μητέρα, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 16%. Η κατάχρηση αλκοόλ (πάνω από πέντε αλκοολούχα ποτά στη σειρά) σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο κατά 52% για τους πατέρες και 16% για τις μητέρες.

Συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς

Οι συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς είναι συχνές και περίπου 1,35 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται κάθε χρόνο στον κόσμο με τέτοιο πρόβλημα.

Εκατοντάδες παιδιά και στη χώρα μας γεννιούνται κάθε χρόνο με συγγενείς καρδιοπάθειες που αποτελούν μια σημαντική ομάδα νοσημάτων της καρδιάς πού εμφανίζονται με τη γέννηση, αλλά προκύπτουν πριν από αυτήν, μας λέει ο Δρ. Κουρτέσης Αντώνης. Περιλαμβάνουν μία ή περισσότερες διαταραχές της καρδιάς πού μπορεί να είναι στο επίπεδο:

1. των βαλβίδων,

2. των φλεβών πού οδηγούν το αίμα στην καρδιά

3. των αρτηριών πού απάγουν το αίμα από την καρδιά ή ακόμη και

4. των τοιχωμάτων πού συνδέουν τα τμήματα της καρδιάς.

Ο Γιατρός πρέπει να υποπτεύεται ότι πιθανόν να υπάρχει συγγενής καρδιοπάθεια όταν η ανάπτυξη και εξέλιξη του νεογνού δεν είναι ομαλή, ανακαλύπτει την παρουσία «φυσήματος» ή υπάρχουν περισσότερα του ενός κλινικά σημεία όπως «μελανοί» βλεννογόνοι ή δέρμα.

Από το σύνολο των συγγενών ανωμαλιών, οι καρδιοπάθειες αποτελούν τις πιο συχνές ανωμαλίες πού μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο. Περίπου 1 στα 10 θνησιγενή νεογνά έχουν συγγενή καρδιοπάθεια