Έχετε ανεξήγητες μελανιές στο σώμα σας; Δείτε τι μπορεί να φταίει

Παρατηρείτε και εσείς συχνά στο σώμα σας μελανιές, τις οποίες δεν ξέρετε πώς αποκτήσατε; Σε πολλούς ανθρώπους συμβαίνει το ίδιο, συχνότερα μάλιστα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι λόγοι του φαινομένου είναι πολλοί. Συνεχίστε την ανάγνωση για να ανακαλύψετε 6 από τους πιο βασικούς. Σε κάθε περίπτωση, αν εμφανίζετε συχνά μελανιές στο σώμα σας που δεν οφείλονται σε κάποιον τραυματισμό, αναζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Βάρος

Συνηθίζετε στην καθημερινότητά σας να σηκώνετε πολλά βάρη; Τότε σε αυτό μπορεί να οφείλονται οι μελανιές σας. Αν τα αιμοφόρα αγγεία σας είναι έτσι κι αλλιώς αδύναμα, η φυσική κόπωση τα κουράζει περισσότερο. Ακόμα και ασκήσεις με βάρη να κάνετε, οι μελανιές σας μπορεί να σημαίνουν, ότι το παρακάνατε.

Σκεφτείτε, ότι και τα παιδιά είναι πιθανό να εμφανίσουν τέτοιες μελανιές, επειδή η σχολική τσάντα τους είναι πολύ φορτωμένη. Οι μελανιές αυτές, δεν εγείρουν κάποια σοβαρή ανησυχία, αλλά είναι ένας δείκτης για να καταλάβετε, πως χρειάζεστε ξεκούραση.

Φαρμακευτική αγωγή

Συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές επηρεάζουν το αίμα και μπορεί να οδηγούν στην εμφάνιση μελανιών στο δέρμα. Τις περισσότερες φορές οι μελανιές αυτές προκαλούνται από αντικαταθλιπτικά, αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά ή φάρμακα κατά του άσθματος. Αν παρατηρήσετε κάποια τέτοια διασύνδεση, τότε πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε τον γιατρό σας.

Έλλειψη θρεπτικών συστατικών

Πάντα φροντίζουμε η διατροφή του παιδιού μας να του παρέχει όσες περισσότερες βιταμίνες γίνεται -συχνά ξεχνάμε, όμως, τη δική μας. Μερικές ανεξήγητες μελανιές μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνες Β12, Κ ή C. Αν νομίζετε, ότι οι μελανιές σας οφείλονται στην έλλειψη θρεπτικών συστατικών, μην τρέξετε αμέσως για συμπληρώματα. Κάντε πρώτα ένα τεστ για τον έλεγχο έλλειψης βιταμινών, φροντίστε τη διατροφή σας και φυσικά ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας.

Ορμονικές διαταραχές

Ένας από τους πιο συχνούς λόγους για την εμφάνιση μελανιών στο σώμα. Μπορεί να παρατηρήσετε περισσότερες αλλαγές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης ή αν ακολουθείτε κάποια ορμονική αγωγή. Η έλλειψη οιστρογόνων αποδυναμώνει τα αιμοφόρα κύτταρα και τα αγγεία σας μπορούν πολύ εύκολα να καταστραφούν…

Ηλικιακοί παράγοντες

Δυστυχώς, όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο ευαίσθητες γινόμαστε. Όχι μόνο εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά. Το αγγειακό μας σύστημα αδυνατίζει και οι ιστοί χάνουν την ελαστικότητά τους. Θα έχετε παρατηρήσει, μάλιστα, ότι οι περισσότερες μελανιές, που οφείλονται στην ηλικία, εμφανίζονται στα πόδια…

Διαβήτης

Ο διαβήτης έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κυκλοφορία του αίματος, οπότε κάποιος που πάσχει από αυτόν είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει μελανιές στο σώμα του ή, αν δεν γνωρίζει ότι έχει διαβήτη, οι μελανιές να είναι ένα σύμπτωμα για την ασθένεια.

Ποιες μελανιές είναι «αθώες» και ποιες όχι;

Τις περισσότερες φορές, έπειτα από κάποιον τραυματισμό οι μελανιές γίνονται κόκκινες, επειδή αυτό είναι και το χρώμα του αίματος κάτω από το δέρμα. Στη συνέχεια, το σώμα «διασπά» το αίμα και οι μελανιές γίνονται πιο σκουρόχρωμες. Σε λίγες μέρες η περιοχή με τη μελανιά κιτρινίζει περισσότερο και στο τελικό στάδιο (μετά από 10-15 μέρες από τον τραυματισμό) η μελανιά γίνεται καφέ, και «σβήνει» σιγά σιγά.

Να θυμάστε, ότι οι μελανιές εξαφανίζονται από το σώμα σε περίοδο δύο εβδομάδων, συνήθως. Οπότε αν δείτε κάτι διαφορετικό να συμβαίνει ή οι μελανιές σας δεν ακολουθούν τα παραπάνω, τότε επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό.

Σε κάθε περίπτωση, πριν προχωρήσετε σε οποιοδήποτε συμπέρασμα και πράξη για την υγεία και το σώμα σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας!

Πηγή: Brightside.com

*** Οι πληροφορίες που αναφέρονται στο κείμενο αποτελούν στοιχεία που συνέλεξε το brigthside.com, από έρευνες και γνώμες γιατρών.