- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

«Έχετε παράπονα από το σχολείο του παιδιού σας; Να τι μπορείτε να κάνετε»

Πού θα στείλετε το παιδί σχολείο; Είναι μία ερώτηση που θα ακούσατε πολλές φορές, όταν το παιδί σας ήταν στο προνήπιο και το νήπιο και η αλήθεια είναι, ότι αρκετοί από εσάς κομπιάσατε πριν απαντήσετε «στο δημόσιο της γειτονιάς» με την έννοια, ότι πολύ θα θέλατε για την εκπαίδευση του παιδιού σας να μπορείτε να κάνετε το κάτι παραπάνω. Πόσο μάλλον, αν ζείτε σε μια περιοχή που θεωρείται κάπως νευραλγική, ίσως λίγο κακόφημη, με σχολεία χωρίς ιδιαίτερα ευχάριστες εγκαταστάσεις και πράσινο (να αναφέρω και την πιθανότητα να έχει πολλά ξένα παιδιά και αυτό να σας ενοχλεί; Γιατί, ας το παραδεχτούμε, πολλούς γονείς απασχολεί αυτό το θέμα…)

Εσείς, λοιπόν, που βρεθήκατε σε αυτό το σχολείο, για το οποίο δεν είστε τόσο υπερήφανοι, αξίζει να ακούσατε τι έχει να ένας γονιός, σαν εσάς, από μια σχετικά «κακόφημη» περιοχή της Αττικής, ο οποίος, με τον έναν τρόπο ή τον άλλον κατάφερε να βελτιώσουν σημαντικά τις συνθήκες φοίτησης των παιδιών του, στο δημόσιο σχολείο τους, απλά και μόνο επειδή μπήκε στον κόπο να κάνει ένα απλό πράγμα: Να ασχοληθεί.

«Ζούμε σε μία περιοχή της Αθήνας που πολλοί αποκαλούν γκέτο, έχουμε ένα ικανοποιητικό για την εποχή εισόδημα και 3 παιδιά, που εκ των πραγμάτων κάνει την επιλογή του δημόσιου σχολείου μονόδρομο. Δεν μας ενθουσίαζε το γεγονός, ότι οι περισσότεροι φίλοι μας, όταν άκουσαν ότι θα στείλουμε εκεί τα παιδιά μας για Δημοτικό, μας παρότρυναν να το ξανασκεφτούμε, ωστόσο, όταν η χρονιά ξεκίνησε και γνωρίσαμε νέους γονείς από το εν λόγω σχολείο, με κάποιους από αυτούς συζητήσαμε σοβαρά τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, ώστε να διορθώσουμε αυτή την “κακή” φήμη του σχολείου μας, μαζί με τα πολλά του προβλήματα.

Πόση διαφορά μπορεί να κάνει η συμμετοχή των γονιών στη λειτουργία του σχολείου; Δεν μπορείτε να φανταστείτε. Θα αναφερθώ μόνο σε μερικά παραδείγματα, όπως έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια στο δικό μας σχολείο: Ένας από τους μπαμπάδες της παρέας γονιών που βάλαμε στόχο να αναβαθμίσουμε το σχολείο μας, είναι προγραμματιστής, οπότε όχι μόνο ανέλαβε να φτιάξει αφιλοκερδώς μια εξαιρετική σελίδα για το σχολείο, αλλά και forum σε αυτήν, στο οποίο συζητάμε διάφορα θέματα που προκύπτουν, ενώ οι γονείς μπορούν μέσω αυτής να επικοινωνήσουν μέσω μηνυμάτων με τις δασκάλες. Άνοιξε, λοιπόν, μία εξαιρετικά χρήσιμη δίοδο επικοινωνίας ανάμεσα σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Εκεί, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένους κωδικούς που μόνοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν, ανεβαίνουν φωτογραφίες που βγάζουν δασκάλες και γονείς από διάφορες εκδηλώσεις, ενώ αναρτώνται και τα μαθήματα της κάθε ημέρας.

Μια μαμά, η οποία εργάζεται στον Δήμο, βοήθησε τρομερά ώστε να διοργανώνονται στο σχολείο μας συχνά πυκνά σεμινάρια “Σχολής Γονέων”, ενώ ανέλαβε, από καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία να καλέσει διάφορα σημαίνοντα πρόσωπα των τεχνών και των γραμμάτων και να μιλήσουν στους μαθητές, σε απογευματινές ώρες.

Ενώ μια άλλη, που είναι γυμνάστρια, ανέλαβε μέσω του Συλλόγου Γονέων -ο οποίος στην πραγματικότητα έχει καθαρά τυπικό ρόλο, αφού ακόμα και γονείς που δεν είμαστε σε αυτόν συμμετέχουμε ενεργά- να παραδίδονται στο σχολείο μαθήματα γιόγκα, τόσο για μαθητές όσο και για γονείς, και όλοι δηλώνουν ενθουσιασμένοι.

Ένας άλλος μπαμπάς που δουλεύει σε τράπεζα, φρόντισε ώστε στο σχολείο να καταφθάσουν 30 νέοι υπολογιστές που η τράπεζα είχε σε αχρηστία, αφού τους είχε αντικαταστήσει σε νέους.

Επιστρατεύσαμε και τα παιδιά μας: Ζητήσαμε να καταγράφουν καθημερινά τι δεν λειτουργεί σωστά στο σχολείο, πότε π.χ. δεν έχουν σαπούνι οι τουαλέτες ή κάποιο παράθυρο δεν κλείνει, ώστε να επικοινωνούμε άμεσα με την καθαρίστρια και να βάζει ή να σπεύσει κάποιος γονιός-μάστορας (ευτυχώς έχουμε πολλούς) και να το φτιάξει.

Οφείλω να παραδεχτώ, ότι στο πλευρό μας, στην προσπάθειά μας αυτή, στάθηκε και ο διευθυντής του σχολείου, ο οποίος ενώ στο παρελθόν -είχαμε μάθει- ήταν σχετικά αδιάφορος, φαίνεται πως συγκινήθηκε από την τόση μας κινητοποίηση και τις αλλεπάλληλες συναντήσεις μας, που μας έχει δώσει μεγάλη ελευθερία ως προς τις δράσεις μας εκεί, βοηθώντας κιόλας όσο μπορεί.

Μεταξύ άλλων, επικοινωνήσαμε με εκδοτικούς οίκους και φτιάξαμε μια εξαιρετική βιβλιοθήκη, πήραμε μεγάλες γλάστρες από τη Γεωπονική και πρασινίσαμε τους κήπους, έχοντας χρίσει συγκεκριμένα παιδιά κηπουρούς και άλλα παιδιά φύλακες των λουλουδιών, και γενικώς το “κυνηγάμε” όσο περισσότερο μπορούμε.

Χωρίς να θέλω να κουράσω με περισσότερες λεπτομέρειες, αυτό που προσπαθώ να εξηγήσω, είναι ότι τρία χρόνια έπειτα από τη δημιουργία αυτής της ομάδας γονιών ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ, έχουμε καταφέρει σχεδόν να μεταλλάξουμε το σχολείο μας σε ένα μέρος που οι περισσότεροι γονείς είναι υπερήφανοι να στέλνουν το παιδί τους και το οποίο τα παιδιά σέβονται και νιώθουν χαρά και ασφάλεια μέσα σε αυτό. Δεν θα πω για ποιο σχολείο πρόκειται, γιατί δεν έχει μεγάλη σημασία. Θα πω, όμως, ότι αν πραγματικά νοιάζεσαι για το παιδί σου, δεν φαντάζεσαι πόσα μπορείς να του προσφέρεις αποκτώντας ενεργό ρόλο στο σχολείο του και τι τρανό παράδειγμα γίνεσαι για τη γενικότερη συμμετοχή του στα κοινά.»

Φίλιππος Κ., 39 ετών, Αθήνα