Αρχική Infokids Υγεία Ευεργετικά τα νανουρίσματα - Απαλύνουν τους πόνους των μικρών παιδιών

Ευεργετικά τα νανουρίσματα - Απαλύνουν τους πόνους των μικρών παιδιών

Sleeping_babyΤα νανουρίσματα δεν είναι ευεργετικά για τα μωρά μόνο ως προς το μείζον θέμα του ύπνου. Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στο νοσοκομείο Great Ormond Street Hospital τα παιδικά τραγούδια απαλύνουν τον πόνο και βοηθούν τα παιδιά που νοσηλεύονται να αισθανθούν καλύτερα.

Στα νήπια που ήταν σε αναμονή για μεταμόσχευση καρδιάς και σε μωρά ηλικίας μόλις μίας εβδομάδας παρατηρήθηκε μείωση της καρδιακής συχνότητας. Αντίθετα, η ανάγνωση παιδικών παραμυθιών με εικόνες και ήχους ζώων δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

Ο ερευνητής και ιατρός Dr. Nick Pickett, ο οποίος παρείχε μουσικοθεραπεία στο παγκοσμίου φήμης νοσοκομείο για δύο δεκαετίες, δήλωσε στη Daily Mail: “Οι γονείς συνήθιζαν να τραγουδούν στα παιδιά τους για χιλιάδες χρόνια, γνωρίζοντας ενστικτωδώς ότι αυτό τα βοηθάει να χαλαρώσουν. Ωστόσο, είναι συναρπαστικό να υπάρχει κάποια επιστημονική απόδειξη ότι τα νανουρίσματα προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την υγεία του παιδιού”.

sleeping-baby (1)Ο Dr. Pickett τραγούδησε μια επιλογή από νανουρίσματα σε 37 παιδιά που νοσηλεύονταν στο Great Ormond Street Hospital, παρακολουθώντας τον καρδιακό ρυθμό τους και τα σημάδια πόνου, όπως κλάμα, διάφοροι μορφασμοί και μια γενικότερη ανησυχία. Το ίδιο πείραμα έγινε διαβάζοντάς τους παραμύθια και αφήνοντάς τα να ηρεμήσουν. Μόνο τα νανουρίσματα κατάφεραν να μειώσουν την καρδιακή συχνότητα και να ανακουφίσουν τον πόνο τους. Πιστεύεται, λοιπόν, ότι τα χαλαρωτικά ακούσματα απαλύνουν τον πόνο αποσπώντας την προσοχή των παιδιών από την ασθένειά τους.

Μία ακόμη παράμετρος που εξέτασε ο Dr. Pickett σχετίζεται με το γεγονός ότι η ζωντανή μουσική είναι πιθανό να αποδειχθεί πιο αποτελεσματική στη μείωση του πόνου σε σχέση με τα ηχογραφημένα νανουρίσματα.

“Τα μωρά και τα μικρά παιδιά ανταποκρίνονται πρώτα στη φωνή του τραγουδιστή κι έπειτα στον ήχο που παράγουν τα μουσικά όργανα. Περισσότερα από ένα μουσικά όργανα μπορούν να μπερδέψουν το παιδί και να είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Οι εκφράσεις του προσώπου και η οπτική επαφή κατά την εκτέλεση ενός νανουρίσματος είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες, ενώ οι ζωντανές μουσικές παραστάσεις επιτρέπουν στον ενήλικα να προσαρμόσει το τραγούδι του στη διάθεση του παιδιού”.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.