Εύκολες ασκήσεις προγραφής για τα πρωτάκια του Σεπτεμβρίου

prek-writing-web-sizeΟι ασκήσεις προγραφής απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και κυρίως σε παιδιά που μόλις τέλειωσαν το νηπιαγωγείο. Βοηθούν τα μελλοντικά πρωτάκια στην εκμάθηση της γραφής, αφού τα εξοικειώνουν με τις κινήσεις της γραφής γραμμάτων και αριθμών.

pre-print-curves2
Ασκήσεις προγραφής μπορείτε να κάνετε σε πίνακα στον τοίχο και σε χαρτιά ή τετράδια στο γραφείο γράφοντας με μαρκαδόρο, κηρομπογιά και με μολύβι. Αρχικά οι ασκήσεις περιλαμβάνουν:
-Σχεδίαση οριζόντιων γραμμών
-Σχεδίαση κάθετων γραμμών

-Σχεδίαση τετραγώνου, ημικύκλιου και κύκλου.

pre-print-diagonal2Προσοχή στην φορά των κυκλικών σχημάτων πρέπει να γίνεται πάντα με φορά προς τα δεξιά.

– Σχεδίαση κυμάτων,ελατηρίων, ανοιχτών τριγώνων π.χ. VVVVVVV, ΛΛΛΛΛΛΛΛ, τριγώνου, ορθογωνίου, σπιτιού, δέντρου.
Όταν πλέον το παιδί έχει αποκτήσει άνεση στο σχεδιασμό αυτών των σχημάτων ανεβάζουμε λίγο το επίπεδο δυσκολίας.
– Ένωση κουκίδων για παραγωγή κάποιου σχεδίου
– Αντιγραφή σχημάτων απλών αλλά και πολύπλοκων
– Τυπωμένα σχέδια πάνω στα οποία το παιδί πρέπει να πατήσει με το μολύβι με στόχο να μην βγει από το σχέδιο.
– Σιγά σιγά μπορεί το παιδί να έρθει σε επαφή με κάποια πιο “εύκολα γράμματα” τόσο στη φωνολογική αναγνώριση όσο και στη γραφή. π.χ. Τ τ, Ο ο, Ι ι,  Η η, Ν ν, Ρ ρ, Υ υ
– Γραφή αριθμών
Αν όμως το παιδί δυσκολεύεται δεν το ζορίζουμε, το αφήνουμε μέχρι το σημείο στο οποίο μπορεί να αντεπεξέλθει άνετα και πάντα οι ασκήσεις γίνονται με ευχάριστο τρόπο.
pre-print-flower pre-print-truck
Υπάρχει πληθώρα ασκήσεων που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο και να  εκτυπώσετε για να κάνει το παιδί σας. Στα ελληνικά θα τις αναζητήσετε με τον όρο “ασκήσεις προγραφής” και στα αγγλικά με τον όρο ” preschool writing” και ” tracing worksheets”.
Ενδεικτικά υλικό για εκτύπωση μπορείτε να βρείτε εδώ http://www.kidzone.ws/prek_wrksht/dynamic.htmhttp://www.first-school.ws,http://www.kidslearningstation.com/

Ειδική Παιδαγωγός