Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ιατρικής Τεχνολογίας 2015: Συμβολή στην υγεία των πολιτών και στην οικονομία της χώρας

Εστιάζουμε στην Υγεία των ανθρώπων_Poster
Η αξία τους ανεκτίμητη, καθώς συμβάλλουν τα μέγιστα στη διάγνωση και θεραπεία της υγείας των ανθρώπων. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 500.000 Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα, ενώ κάθε 38 λεπτά κατατίθεται στην Ευρώπη ένας φάκελος ευρεσιτεχνίας Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων και ότι κάθε 3 μήνες ανακαλύπτεται ένα νέο διαγνωστικό μέσο για την ανάσχεση μιας πανδημίας.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα ενημέρωσης για τα Ιατροτεχνολογικά & Διαγνωστικά Προϊόντα (15 – 21 Ιουνίου), που διοργανώνει για πρώτη φορά η συμμαχία MedTech Europe, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ), στηρίζει την πανευρωπαϊκή προσπάθεια ενημέρωσης για την αξία και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία στη συνολική φροντίδα της Υγείας, στην υποστήριξη βιώσιμων συστημάτων Υγείας και την εθνική οικονομία. Ο ΣΕΙΒ με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των ασθενών, του ιατρικού, νοσηλευτικού, Διοικητικού προσωπικού των Νοσοκομείων και του ευρύτερου κοινού, θα αναρτήσει σχετικές ενημερωτικές αφίσες στα Πανεπιστημιακά και μεγαλύτερα Νοσοκομεία στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η καινοτομία και η αποτελεσματικότητα της ιατρικής τεχνολογίας, οφείλεται στη στενή συνεργασία κλάδων όπως η βιοχημεία, η μηχανική, η πληροφορική, που δημιουργεί και παράγει έξυπνες και εξατομικευμένες λύσεις υγείας. Λύσεις που βοηθούν τους ανθρώπους να ζουν καλύτερα, να είναι πιο παραγωγικοί, κοινωνικά ενεργοί και μη εξαρτώμενοι. Λύσεις που συμβάλλουν στην επιτυχή διαχείριση έκτακτων αναγκών, όπως μιας επείγουσας χειρουργικής επέμβασης σε περίπτωση καρδιακής ανεπάρκειας ή μιας φλεγμονώδους σκωληκοειδούς απόφυσης, επιμηκύνουν το προσδόκιμο ζωής, μειώνουν τα συμπτώματα και καταπολεμούν την εξέλιξη της νόσου ή ακόμα και συντελούν εξαρχής στην αποφυγή μιας λοίμωξης.

Η διατήρηση της καλύτερης υγείας των ανθρώπων στην παραγωγική ηλικία, χάρη στη χρήση ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη καθώς επισπεύδεται η επιστροφή του ασθενή στην εργασία του, ενώ μειώνεται ο χρόνος νοσηλείας ή ιατρικών επισκέψεων αλλά και οι δαπάνες περίθαλψης του.

Παράλληλα, αν αναλογιστούμε ότι το 2050 υπολογίζεται ότι πάνω από 1,6 δις άνθρωποι θα είναι άνω των 65 ετών, τότε γίνεται σαφές ότι η συμβολή των καινοτόμων ιατρικών προϊόντων στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων, είναι εξίσου σημαντική αφού τους εξασφαλίζει μια δραστήρια ζωή και τους δίνει τη δυνατότητα να συνεισφέρουν ενεργά στην κοινωνία, την οικονομία, τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η Ιατρική Τεχνολογία και η αποτελεσματική χρήση της, συμβάλλει θετικά και στην υποστήριξη βιώσιμων συστημάτων υγείας, μέσω της μείωσης των χρόνων αναμονής, στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών και στη μείωση των δαπανών αποφεύγοντας τις περιττές εξετάσεις, ημέρες νοσηλείας και θεραπείες.

Τα προϊόντα της ιατρικής τεχνολογίας βρίσκονται παντού γύρω μας, σ’ ένα νοσοκομείο, ένα ιατρείο ή στο σπίτι και είναι κάθε εργαλείο το οποίο δεν είναι «χάπι», όπως τα τεστ εγκυμοσύνης, οι υπέρηχοι, οι σύριγγες, τα διαγνωστικά μηχανήματα, οι ακτινογραφίες, οι βηματοδότες, οι μετρητές σακχάρου, τα τεχνητά μέλη και πολλά άλλα!