Αρχική Infokids Υγεία Ευρωπαϊκή εβδομάδα Κυστικής Ίνωσης: Εν αναμονή καινοτόμων θεραπειών αλλά και μεταμόσχευση πνευμόνων όπου χρειάζεται (Βίντεο)

Ευρωπαϊκή εβδομάδα Κυστικής Ίνωσης: Εν αναμονή καινοτόμων θεραπειών αλλά και μεταμόσχευση πνευμόνων όπου χρειάζεται (Βίντεο)

"Η κάθε μας ανάσα ένα βήμα πιο κοντά στην θεραπεία μας" είναι το φετινό σύνθημα καθώς οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση βρίσκονται εν αναμονή έγκρισης καινοτόμων θεραπειών.

Στα πλαίσια Ημερίδας Κυστικής Ίνωσης στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) ανακοινώθηκαν οι νέες εξελίξεις από το 38ο Πανευρωπαϊκό & 29ο Αμερικάνικο Συνέδριο Κ.Ι. Μεγάλη σημασία δόθηκε στις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων και την κατάσταση που επικρατεί τόσο στην χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

Ο κ. Καραμπίνης Πρόεδρος του ΕΟΜ μαζί με την συντονίστρια του ΕΟΜ κ. Μενουδάκου παρουσίασαν αναλυτικά τις διαδικασίες και την στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουμε ως χώρα στις μεταμοσχεύσεις των ασθενών με Κυστική ίνωση αλλά και γενικότερα στις χρόνιες παθήσεις, όπου είναι αναγκαία η μεταμόσχευση πνευμόνων. Απαραίτητη φυσικά η συνεργασία του Συλλόγου ως εκπροσώπου των ασθενών, με την μονάδας Κ.Ι. του Σισμανογλείου αλλά και την καρδιοχειρουργική κλινική του ‘’Παπανικολάου’’ υπό τον συντονισμό του ΕΟΜ. Δέχθηκε ευχαριστίες από τους ίδιους τους ασθενείς καθώς ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα του Συλλόγου για παρέμβαση όταν διακόπηκε η συνεργασία του Σισμανογλείου με το μεταμοσχευτικό κέντρο στην Αυστρία λόγω έλλειψης δωρεάς οργάνων και δη πνευμόνων από την Ελλάδα. Ο κ. Δρόσσος, υπεύθυνος της Καρδιοχειρουργικής μονάδας στο ‘’Παπανικολάου’’ παρουσίασε αναλυτικά σε συνεργασία με την ομάδα του (πνευμονολόγοι κ. Κιουμής & κ. Καραΐσκος, συντονίστρια κ. Λάμπρου) τις προσπάθειες που καταβάλλουν για ένα καλά οργανωμένο μεταμοσχευτικό κέντρο, με χρονοδιαγράμματα και προδιαγραφές ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιεί follow up των ασθενών και αργότερα μεταμοσχεύσεις ενώ έχει κάνει ήδη επιτυχώς πλήθος προμεταμοσχευτικών ελέγχων.

Ταυτόχρονα έχει δρομολογηθεί η αποστολή πνευμονολόγου τόσο από το Παπανικολάου όσο και από το Σισμανόγλειο στο μεταμοσχευτικό κέντρο AKH στην Αυστρία όπου και έχει μεταμοσχευθεί μέχρι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών.
Συγκινητική ήταν η περιγραφή της προσωπικής εμπειρίας της Κωνσταντίνας Φύκα που έχει πραγματοποιήσει μεταμόσχευση πνευμόνων καθώς και της Στέλλας Γεωργακή που έχει υποβληθεί σε 2η μεταμόσχευση ύστερα από την απόρριψη του πρώτου μοσχεύματος μετά την πάροδο πολλών ετών από την 1η. Έδωσαν έτσι το στίγμα ότι μπορείς να έχεις και 2η και 3η ευκαιρία στη ζωή! Με τις απαντήσεις τους στις ερωτήσεις που τους τέθηκαν, έγινε κατανοητό πως οι διαδικασίες, οι τεχνικές και η ενημέρωση σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις έχουν πλέον βελτιωθεί κατά πολύ. Η μεταμόσχευση ναι μεν δεν είναι θεραπεία, αποτελεί όμως λύση επιβίωσης, και σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να τρομάζει. Η ζωή μπορεί και οφείλει να συνεχίζεται!

Εκπληκτικά αποτελέσματα από την άσκηση & την αποκατάσταση
στην ποιότητα της ζωής των ασθενών με Κυστική Ίνωση τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά και στην Ελλάδα. Η κ. Χατζηαγόρου και ο φυσιοθεραπευτής κ. Γιαννακουλάκος παρουσίασαν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του προγράμματος που ξεκίνησε για παιδιά στα πλαίσια συνεργασίας των ΤΕΦΑΑ και της Γ’ Πανεπιστημιακής του ΑΠΘ όπου παρακολουθούνται οι αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών με ειδικά καταγραφικά βραχιόλια. Στην συνέχεια έγινε εκτενής παρουσίαση από τον Αν. Καθηγητή ΤΕΦΑΑ κο Βογιατζή ενός καινοτόμου προγράμματος αναπνευστικής αποκατάστασης σε ενήλικες με Κ.Ι. στο οποίο εισάγει την διαλειμματική άσκηση, υπό την χορήγηση οξυγόνου,. Το πρόγραμμα δομείται από μια πλήρη ομάδα που περιλαμβάνει τον πνευμονολόγο Κο Καλτσάκα, τους εργοφυσιολόγους Κο Αναστασόπουλο και Κο Χυνκιαμή και τις φυσιοθεραπεύτριες Κα Ζέλιου και Κα Καραπατούχα όπου στη συνέχεια θα ενταχθεί η διαιτητική παρέμβαση σε συνεργασία με τη Μονάδα Κ.Ι. Σισμανογλείου. Σχετικά με το πρόγραμμα αυτό απηύθυνε χαιρετισμό και ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής κλινικής του ‘’Σωτηρία" καθηγητής Πνευμονολογίας κ.Κουλούρης ο οποίος αμέσως αγκάλιασε τις προσπάθειες του Συλλόγου και φιλοξενεί το πρόγραμμα στα πλαίσια συνεχούς συνεργασίας.

Διαβάστε περισσότερα στο infowoman.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο προγεννητικός έλεγχος στην περίπτωση της κυστικής ίνωσης… σώζει ζωές


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.