Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής: Η μουσική γιορτάζει- Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων (21/6)

13733_179153521592_112225411592_3009467_901429_n_0Το 1982, την 21η Ιουνίου – συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου – με πρωτοβουλία του Γάλλου Υπουργού Πολιτισμού Jack Lang και την οικονομική υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, γιορτάστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά η Ημέρα της Μουσικής με σκοπό να βγούνε «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους». Την επόμενη χρονιά, η «Γιορτή της Μουσικής» συσπειρώνει 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς κάθε είδους που με την συμπαράσταση των τοπικών αρχών και κατακλύζουν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.α. και παρουσιάζουν χιλιάδες συναυλίες. Η Αθήνα, πρώτη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1985, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη είναι η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή της Μουσικής. Ο εορτασμός αυτός γρήγορα εξαπλώθηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη, γεγονός που επέβαλε την καθιέρωσή του ως ευρωπαικού θεσμού και εν συνεχεία σε ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πολιτιστικά γεγονότα. Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής είναι πραγματικά ένα πολυσυλλεκτικό αφιέρωμα σε όλα τα είδη της μουσικής. Ετερόκλητα μουσικά σύνολα με ένα μαγικό τρόπο συνδυάζονται αριστοτεχνικά και οι πλατείες της πόλης πλημμυρίζουν από μελωδίες και νότες αγαπημένων τραγουδιών.

Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια, εκατοντάδες συγκροτήματα πέρασαν από τις μουσικές σκηνές, πολλά πράγματα άλλαξαν, όμως το πάθος για τη μουσική παρέμεινε το ίδιο και σήμερα γιορτάζουμε και πάλι στην Αθήνα τη Μουσική. Εκμεταλλευτείτε την καλοκαιρία, απολαύστε τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου παρακολουθώντας οικογενειακώς κάποια από τις προγραμματισμένες συναυλίες.

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα συμμετάσχει στον εορτασμό με την παρουσία νέων σπουδαστών από το Opera Studio, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν γνωστές και δημοφιλείς άριες στην ταράτσα του κέντρου Bios (Πειραιώς 84, στις 8 μ.μ.). Ταυτόχρονα το Λυρικό Λεωφορείο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα περιηγηθεί στους Δήμους της Αθήνας και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα δοθεί συναυλία της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Άττικα» (11 μ.μ.) και της Μαθητικής Ορχήστρας του Τμήματος Ελληνικής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών (6 μ.μ.).

Οι λόφοι των Μουσών θα ζωντανέψουν κάτω από τους ήχους της κλασικής, της έντεχνης και της jazz μουσικής. Ο Λόφος του Φιλοπάππου θα μετατραπεί σε μια μεγάλη μουσική σκηνή με ρυθμούς, νότες και μελωδίες, όπου σε τρία σημεία του, τέσσερα μουσικά σχήματα του Οργανισμού, θα παρασύρουν το κοινό στους ρυθμούς της μουσικής. Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής θα υποδεχτεί το κοινό στη θέση «Άνδηρο Πικιώνη» στις 8 μ.μ., στην Πνύκα στις 9 μ.μ. η Συμφωνική Ορχήστρα και η Μικτή Χορωδία θα ερμηνεύσουν έργα κλασικού ρεπερτορίου, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη. Στις 10 μ.μ., η Big Band θα ερμηνεύσει δημιουργίες Jazz Μουσική, ενώ πριν τις συναυλίες στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση με θέμα τους μύθους και την ιστορία του Λόφου των Μουσών (Φιλοπάππου).

Ο Ιανός ολοκληρώνει τις τριήμερες εκδηλώσεις του με ένα πλούσιο πρόγραμμα με τους Sordis, Γιος της αφής, DJ Nua, Εβίτα Μπενετάτου, Manos Lidakis Trio, Nimbus 4, Χρυσάνθη και οι φανταστικοί της φίλοι, Earnest, Galliard Syndrome και Music Soup.

img_0386Ο κήπος του Μεγάρου θα τιμήσει με τη σειρά του την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, με πληθώρα συναυλιών. Στις 8 μ.μ., ο κήπος έτοιμος, καταπράσινος και πολύχρωμος θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα, πολύχρωμο και πολυσυλλεκτικό, περιλαμβάνει συναυλίες σε δύο σκηνές με την Καμεράτα, τζαζ αριστουργήματα από την ΚΟΑ, παραδοσιακές μελωδίες σε νέα έκδοση (με την υπογραφή των Ελβετών Helvetic Fiddlers αλλά και των «δικών» μας Melos Brass) και διασκευές διάσημων τραγουδιών από το νέο αίμα της εγχώριας τζαζ και σόουλ μουσικής σκηνής από την Idra Kayne.

Το Εθνικό Ωδείο, συμμετέχοντας στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, ανοίγει τις πόρτες του και υποδέχεται τους μουσικόφιλους κάθε ηλικίας και γιορτάζει με ξενάγηση στους χώρους του, μουσικά δρώμενα αλλά και μαθήματα σύγχρονου τραγουδιού και κρουστών στις αίθουσες συναυλιών του, στον αύλειο χώρο του και στο Καλλιτεχνικό Καφενείο Concerto στην έδρα του επί της Μάγερ 18, στο κέντρο της Αθήνας.

Την τετραήμερη γιορτή που ξεκίνησε στις 19/6, με νότες και ζωγραφική, συνεχίζει το αεροδρόμιο της Αθήνας. Το «Μουσικοδρόμιο» συνεχίζεται στους χώρους του αεροδρομίου με το «Play me, The Piano Project», μια τετραήμερη γιορτή γεμάτη ζωγραφική και νότες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, από τις 11 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ.

Τέλος, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει κι αυτό και φέτος στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής με την συναυλία «Μουσικά Σταυροδρόμια», η οποία θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Μουσείου την Παρασκευή 21 Ιουνίου στις 9.30 μ.μ., ανασύροντας μνήμες από τη Σμύρνη, την Πόλη και το προπολεμικό ρεμπέτικο, αλλά και παρουσιάζοντας ήχους από τσαμπούνες, κρουστά και σκωτσέζικα βιολιά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη