«Φάρμακο» το μπρόκολο για τους ασθενείς με άσθμα

broccoliΌπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, τα πράσινα λαχανικά αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής μας και μπορούν να ενισχύσουν την υγεία μας. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης έρχεται να υποστηρίξει αυτή την άποψη.

Ένα ή δύο φλιτζάνια μπρόκολο βρασμένο στον ατμό καθημερινώς, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια νέα θεραπεία για τους ασθματικούς, όπως αποκαλύπτει η αριστούχος φοιτήτρια Νάντια Μαζαράκη που διεξήγαγε την έρευνα υπό την επίβλεψη του Δρ.Τομ Καραγιάννη.

Αυτό οφείλεται στη σουλφοραφάνη που περιέχει το μπρόκολο και άλλα σταυρανθή λαχανικά, τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν κατά των φλεγμονών που προκαλούν το άσθμα. Το μπρόκολο αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης Α, C και Β-6. Επιπλέον, περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φυτικές ίνες και είναι γνωστό για την προστασία που παρέχει κατά του καρκίνου.

Εργαστηριακές δοκιμές μαρτυρούν ότι η κατανάλωση λαχανικών από την οικογένεια των σταυρανθών όπως το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, μειώνει ή μπορεί ακόμα και να αντιστρέψει οποιαδήποτε βλάβη στους πνεύμονες.

Η κ. Νάντια Μαζαράκη δήλωσε ότι η έρευνα είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο και κατά τη διάρκεια ενός οξέος επεισοδίου άσθματος ή σε ασθενείς με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να ακολουθηθεί η κανονική ιατρική συμβουλή.

Η νέα μελέτη θα παρουσιασθεί στο Προπτυχιακό Ερευνητικό Συνέδριο (URC 2014) το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στην Ασφάλεια των Τροφίμων. Το συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 11 Ιουλίου στο Πανεπιστήμιο Jiao Tong της Σαγκάης.