Φάτε βούτυρο, συστήνουν οι επιστήμονες

Έχουμε μεγαλώσει με την αντίληψη ότι το βούτυρο είναι κακό για την υγεία μας ενώ η μαργαρίνη όχι. Κι έτσι έχουμε εξορίσει το βούτυρο από τη διατροφή μας αντικαθιστώντας το με φυτική μαργαρίνη και άλλα παράγωγα. Μια νέα όμως έρευνα ανατρέπει όλα όσα ξέραμε καθώς σύμφωνα με τα ευρήματά της μηδαμινή έως ανύπαρκτη η σχέση του με την καρδιοπάθεια και τον πρόωρο θάνατο.

Ίσως το βούτυρο έχει άδικα αποκτήσει την κακή φήμη ότι κάνει κακό στην υγεία. Η κατανάλωση βουτύρου σχετίζεται πολύ λίγο με την πρόωρη θνησιμότητα και καθόλου με τις καρδιοπάθειες ή τα εγκεφαλικά, ενώ μάλιστα φαίνεται να προστατεύει σε ένα βαθμό από το διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Νταρίους Μοζαφαριάν της Σχολής Επιστήμης της Διατροφής του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 15 προηγούμενες έρευνες από διάφορες χώρες, που συνολικά αφορούσαν πάνω από 636.100 άτομα. Αυτά παρακολουθήθηκαν επί δέκα ως 23 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων υπήρξαν 28.271 θάνατοι και 9.783 διαγνώσθηκαν με καρδιοπάθεια.

Διαβάστε περισσότερα στο Infowoman.gr