Αρχική InfoTeens Υγεία "Φέτος δίνω πανελλήνιες...Με πονάει η κοιλιά και το κεφάλι μου και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ..."

"Φέτος δίνω πανελλήνιες...Με πονάει η κοιλιά και το κεφάλι μου και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ..."

o-BORED-TEEN-GIRL-IN-CLASS-facebookΚαλησπέρα. Είμαι 17 ετών και πηγαίνω Γ’ Λυκείου. Φέτος δίνω Πανελλήνιες και είμαι τόσο αγχωμένη. Πιστεύω ότι δεν θα τα πάω καλά γιατί είμαι μέτρια μαθήτρια και σκέφτομαι ότι οι γονείς μου ξοδεύουν τόσα λεφτά. Με πονάει η κοιλιά μου, το κεφάλι μου και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ. Έχω αποκοπεί από τους φίλους μου, δεν έχω παρέες και στο σχολείο δεν μου μιλάει κανείς. Δεν θέλω να πηγαίνω. Τί να κάνω; Σας ευχαριστώ.

Απαντά η Μπριντάκη Παρασκευή, Ψυχολόγος-Οικογενειακή Θεραπεύτρια-Παιδοψυχολόγος

Οι εξετάσεις συνήθως αποτελούν έντονη πηγή άγχους, υπερβολικής ανησυχίας, φόβου επικείμενης αποτυχίας ή χαμηλής απόδοσης. Το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορα ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως με πονοκεφάλους, δύσπνοια, εφίδρωση, ταχυκαρδία, τρέμουλο καθώς και να εκδηλωθεί συναισθηματικά με συμπτώματα κατάθλιψης, αμφιθυμίας, κόπωσης. Σε κάποια άλλα άτομα μπορεί να παρατηρηθεί αδυναμία συγκέντρωσης ή απώλεια μνήμης.

Για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση, φροντίστε να βρείτε ένα ήρεμο σημείο του σπιτιού όπου να μπορείτε να απομονωθείτε. Αποφύγετε χώρους με πολλά ερεθίσματα που σας αποσπούν την προσοχή (όπως έπιπλα ή αντικείμενα), καθώς και χώρους με έντονο χρώμα γιατί προκαλεί άγχος, διέγερση και κουράζει εύκολα. Συχνά διαλύματα βοηθούν στην καλύτερη αφομοίωση της μελέτης. Αν κάτι σας δυσκολεύει αφήστε το για λίγο στην άκρη και ασχοληθείτε αργότερα με αυτό. Προσπαθήστε στα διαλείμματα που κάνετε να χαλαρώνετε με βαθιές αναπνοές και stretching που απελευθερώνουν την ένταση. Διώξτε τις αρνητικές σκέψεις σχετικά με την επίδοση των εξετάσεων και συνεχίστε την εντατική σας μελέτη.

Ο σωστός ύπνος, η καλή διατροφή και η φυσική κατάσταση συντελούν σημαντικά στην βελτίωση της απόδοσης και στην συναισθηματική σταθεροποίηση. Φροντίζουμε τον εαυτό μας δίνοντας σημασία στις ανάγκες μας. Φροντίστε να κάνετε όμορφη την καθημερινότητα σας, ασχοληθείτε με μια δραστηριότητα, ένα χόμπι, αναζητήστε επαφές με συνομηλίκους, αλλάξτε παραστάσεις. Απευθυνθείτε και μιλήστε στους οικείους σας. Μοιραστείτε αυτά που σας απασχολούν.

Είναι σκόπιμο πριν τις εξετάσεις να έχετε οργανώσει την μελέτη σας. Μελετήστε θέματα από προηγούμενες εξεταστικές. Επικεντρωθείτε σε αυτό που έχετε προετοιμάσει, αποφύγετε να μελετήσετε έννοιες ή ύλη που σας φάνηκε δυσνόητη. Κατά την διάρκεια της εξέτασης παραμείνετε ήρεμοι, παίρνοντας αργές και βαθιές ανάσες. Διαβάστε προσεκτικά τις ερωτήσεις και τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί και ξεκινήστε να απαντάτε σε θέματα που γνωρίζετε καλύτερα. Αν δεν γνωρίζετε κάποια ερώτηση προχωρήστε στην επόμενη.

Μπριντάκη Παρασκευή
Ψυχολόγος-Οικογενειακή Θεραπεύτρια-Παιδοψυχολόγος
Site: www.greekpsychologist.com
Email: evi_mprintaki@yahoo.gr
Τηλ: 6936637612 / 211 4048794


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.