Φεβρουάριος στο Βρυσάκι: Σεμινάρια, παραστάσεις και εργαστήρια σας περιμένουν (από1/2)

Ποιος από εμάς δεν αναζητά λίγες ώρες για τον εαυτό του; Λίγες ώρες που θα μπορέσει να ασχοληθεί με κάτι που του αρέσει χωρίς να αποσπάται από παιδιά ή άλλες υποχρεώσεις;

Νομίζω, οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κάτι τέτοιο και ο χώρος τέχνης και δράσης «Βρυσάκι» στην Πλάκα μας το προσφέρει απλόχερα!

Ο Φεβρουάριος στο Βρυσάκι ξεκινά με εργαστήρια, σεμινάρια και παραστάσεις και αναμένεται δημιουργικότατος.

Σεμινάρια

“Κινεζική Τέχνη”

Η γνωριμία με την τέχνη και τον πολιτισμό της Κίνας, αρχίζει με τα έργα της νεολιθικής εποχής, που δημιούργησε η πληθώρα των τοπικών πολιτισμικών ομάδων που κατά καιρούς αναπτύχθηκαν στο έδαφός της. Ακολουθώντας την ιστορική ροή με αφετηρία την τέχνη, παρακολουθούμε τη δημιουργία και την πτώση των τοπικών βασιλείων, την ενοποίηση της χώρας από τον πρώτο αυτοκράτορα το 221 π.X., τις ντόπιες και ξένες δυναστείες που κατά καιρούς κυβέρνησαν τη χώρα, για να ολοκληρωθεί με τη Δυναστεία των Κινγκ το 1912.

Καθρέφτης της κοινωνίας που το παρήγαγε, το έργο τέχνης, μας βοηθά να γνωρίσουμε το ιστορικό, κοινωνικό και φιλοσοφικό πλαίσιο που χαρακτηρίζει την κάθε εποχή ή αλλιώς τον κάθε δυναστικό κύκλο. Το έργο τέχνης, σύμβολο αλλά και ανάγκη της εποχής που το δημιούργησε, κατανοείται μέσα από την ανάλυση και την ερμηνεία του τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η γνωριμία με την τέχνη και τον πολιτισμός της Κίνας ολοκληρώνεται με 8 συναντήσεις των 60 λεπτών και αποτελείται από τις παρακάτω ενότητες:

  • Νεολιθική εποχή, Δυναστείες Ξία και Σανγκ
  • Δυναστεία Δυτικών Ζου, Εποχή του Φθινοπώρου και της Άνοιξης
  • Ανατολικοί Ζου, περίοδος Μαχόμενων Βασιλείων
  • Η εποχή των Κιν και Χαν
  • Η εποχή των τριών βασιλείων και των έξι δυναστειών
  • Η δυναστεία των Σούϊ
  • Η αυτοκρατορία των Τανγκ
  • Η εποχή των πέντε δυναστειών, δυναστεία των Σονγκ και των Λιάο-Ζιν
  • Δυναστεία των Γιουάν, των Μινγκ και των Κινγκ

Πληροφορίες

Εισηγήτρια : Κωνσταντίνα Καντζιλιέρη (http://www.kantzilieri.eu/index.php)
Ημέρα και ώρα συναντήσεων: Κάθε Πέμπτη, 19.00-20.00 (8 συναντήσεις)
Έναρξη: Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018
Κόστος: 40€
Δηλώσεις συμμετοχών: 210 3210179

“Θεατρικό Παιχνίδι για ενήλικες”

Οι ιστορίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Λέμε ιστορίες, ακούμε ιστορίες. Μια ιερή εξιστόρηση γεγονότων με αληθινό ή φανταστικό υλικό. Η ανάγκη να καταλάβουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει και να δώσουμε ερμηνείες ξεχωρίζουν στην αφήγηση μιας ιστορίας. Οι δυνάμεις που ελέγχουν τον κόσμο και ο άνθρωπος έρχονται στο προσκήνιο για να συγκρουστούν και να εξεταστούν. Με δραματικό ή κωμικό τρόπο γίνεται η παρουσίαση χαρακτήρων, πλασμάτων, δράσεων. Τα σύμβολα κουβαλάνε ένα δικό τους κρυμμένο μυστικό που ξεδιπλώνεται αργά για να φωτίσει την ιστορία. Η αφήγηση αποτελεί ένα άνοιγμα στο άγνωστο ή το καινούργιο κι έτσι παρασέρνει, αναπλάθει, διαμορφώνει συνειδήσεις. Αυτό που ήταν αντικειμενικό γίνεται υποκειμενικό. Νομίζουμε με μια πρώτη ματιά πως δεν μας αφορά αλλά συνδέεται άμεσα με τον εσωτερικό μας κόσμο.

Εκεί κάπου βρίσκεται και η μαγεία αυτού του σεμιναρίου όπου η ιστορία γίνεται το μοναδικό κίνητρο για να δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι. Να δούμε σε αυτό το σεμινάριο πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια ιστορία για να πλάσουμε μια άλλη, δικιά μας. Πώς η ιστορία μας βοηθάει να βρούμε εκείνο το ιδιαίτερο κομμάτι του εαυτού μας που θα οικειοποιηθεί την ιστορία και θα δημιουργήσει κάτι δικό μας. Πώς μεταμορφώνεται η ιστορία σε μία άλλη, ολότελα δική μας. Να δούμε πώς αυτή η ιστορία η φτιαγμένη από εμάς, θα μεταδοθεί στην υπόλοιπη ομάδα και θα γίνει πια μια ιστορία φτιαγμένη ξεχωριστά από τον καθένα αλλά και ενωμένη από όλους.

Έτσι θα καταλήξουμε σε αυτό το σεμινάριο σε μια αναγέννηση. Σε μια νέα ιστορία ριζικά αλλαγμένη. Σε μια ιστορία από όλους και για όλους… όπου θα έχουμε βάλει κάτι από εμάς. Κι η παράσταση θα ολοκληρώσει όλη την πορεία του σεμιναρίου. Η παράσταση θα είναι το αποτέλεσμα όλης της διαδικασίας του σεμιναρίου.

Εισηγητές Σεμιναρίου: Μαρία Μαλούχου/ Ανδρέας Ελματζόγλου

Πληροφορίες

Kάθε Κυριακή, 15:00-17:00 (μέχρι τον Ιούνιο 2018)
Κόστος: 30€/μηνά
Δηλώσεις συμμετοχών: 210 3210179, 6949746257

“Φωτογραφία με τον Διονύση Κούτση”

“Η μηχανή δεν κάνει καμία διαφορά. Όλες τους γράφουν αυτό που βλέπεις. Βέβαια πρέπει να ΒΛΕΠΕΙΣ”. Ernst Haas (1921–1986)
Για κάθε Τετάρτη μέχρι και τον Ιούνιο, ο Διονύσης Κούτσης και το Black Studio Art θα παραδίδει μαθήματα καλλιτεχνικής φωτογραφίας στον Χώρο τέχνης και δράσης «Βρυσάκι». Στόχος των μαθημάτων του Black Studio Art και του Διονύση Κούτση, είναι η απόκτηση φωτογραφικής «ματιάς» και η δυνατότητα έκφρασης μέσω εικόνων. Πρόκειται για μια διαδραστική εμπειρία μέσω της οποίας οι μαθητές βρίσκουν το προσωπικό φωτογραφικό τους στυλ. Το Black Studio Art είναι μια ομάδα που αποτελείται -και συνέχεια κάνει προσθήκες- από ανθρώπους με όρεξη και αγάπη για τη φωτογραφία. Πραγματοποιεί φωτογραφήσεις σε studio και εξωτερικούς χώρους, διοργανώνει masterclasses και στοχευμένα workshops σε συνεργασία με καταξιωμένους επαγγελματίες και σημαντικούς καλλιτέχνες φωτογράφους. Τα projects ολοκληρώνονται με τη διοργάνωση εκθέσεων φωτογραφίας σε χώρους τέχνης ανά την Ελλάδα.

Πληροφορίες

Διάρκεια: Οκτώβριος 2017 – Ιούνιος 2018
Κάθε Τετάρτη, 20.00-22.00
Έναρξη σεμιναρίου: Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017, 20.00-22.00
Πληροφορίες-εγγραφές: 6936676779

Θεατρικές Παραστάσεις

“Μόνος κόσμος- Emily Dickinson”

Μια γυναίκα συνδέεται με την ποίηση μέσα στο χρόνο και αφήνεται στην δική της ψυχική απομόνωση, στο μοναδικό καταφύγιο, στον μόνο κόσμο που θέλει. Το τότε και το σήμερα, το εδώ και το πάντα, βρίσκονται σε επικοινωνία και σύνδεση με την ζωή της ποιήτριας Emily Dickinson. Στην παράσταση βλέπουμε μέσα από επιστολές, ποιήματα και αναφορές, μία ταύτιση με την ζωή της σήμερα. Η Αμερικανίδα ποιήτρια έγινε οικουμενική δίχως να ξεμυτίσει από το δωμάτιό της στην μικρή πόλη του Amherst. Το πρώτο γνωστό ποίημά της χρονολογείται το 1850, στα είκοσί της. Απέκτησε φήμη, δίχως ποτέ να εκδώσει βιβλίο όσο ζούσε. Επηρέασε δραστικά την αμερικανική ποίηση του 20ού αιώνα και έγινε μία από τις σημαντικότερες πένες της Αμερικής. Το κείμενο του έργου αποτελεί σύνθεση από διάφορες εκδόσεις που αφορούν στην Emily Dickinson: «The Belle Of Amherst» του William Luce, «Επειδή Δεν Άντεχα Να Ζήσω Φωναχτά» σε μετάφραση των Λιάνας Σακελλίου, Αρτέμιδος Γρίβα και Φρόσως Μαντά (Εκδόσεις Gutenberg), «Έλα Στον Κήπο Μου» σε μετάφραση του Κώστα Λάνταβου (Εκδόσεις Αρμός), «Το μέγα ύδωρ» σε μετάφραση του Διονύση Καψάλη (Εκδόσεις Άγρα), αλλά και νέων ανέκδοτων μεταφράσεων του Παναγιώτη Ντουτσούλη.

Tαυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Αλέξιος Κοτσώρης
Ερμηνεύει: Χριστίνα Τασκασαπίδου
Επιμέλεια κειμένων: Δημήτρης Ζαχαράτος
Σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια: Αλέξιος Κοτσώρης
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Μουσική: Violet Louise
Φωτογραφίες: Αρσένης Μίαρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Φωτεινή Τεντολούρη
Προβολή-Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Πληροφορίες

Κάθε Παρασκευή, στις 21.30
Διάρκεια: 50 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Εισιτήρια: 10€, 5€ (φοιτητικό-ανέργων-ατέλειες)
Κρατήσεις: 6977 464171/ 210 32 10 179 (12.00-20.00, καθημερινά)

Μουσική βραδιά

“Beraber live”

Beraber σημαίνει «μαζί» στα Τούρκικα. Χρησιμοποιείται επίσης και σαν ορολογία για το ομαδικό ταξίμι, όπου ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Τον συμπληρώνει, τον εμπλουτίζει. Η Σοφία Ευκλείδου (τσέλο) και ο Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι,yayli tanbur), παρουσιάζουν συνθέσεις Τουρκικής και Αραβικής μουσικής, κρητικά συρτά, καθώς και συνθέσεις από Αρμένιους, Αζέρους και Έλληνες συνθέτες από τον 11ο αιώνα μέχρι σήμερα. Δεν λείπουν επίσης και οι συνθέσεις των ίδιων. Το ντουέτο Beraber διακρίνεται τόσο για τη δεξιοτεχνία όσο και για την μουσικότητα που
διαθέτει καθώς και για την ευρηματικότητα σε νέες ενορχηστρώσεις παλαιού υλικού.Ο αυτοσχεδιασμός παίζει πρωταρχικό ρόλο στον ήχο του ντουέτου καθώς οι δύο μουσικοί εναποθέτουν τη δημιουργικότητά τους μέσα στις συνθέσεις που ερμηνεύουν.

Πληροφορίες

Ημέρα & ώρα: Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018, στις 21.00
Εισιτήρια: 7€, 5€
Κρατήσεις: 210 3210179

Μαθήματα

“Αλληλεγγύη: Μαθήματα Β’ κύκλου”

Το πρόγραμμα, ως γνήσιο τέκνο της ανάγκης, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012 βασισμένο σε μια ιδέα: τη δημιουργία ενός δικτύου αλληλοβοήθειας, με την εθελοντική προσφορά μαθημάτων, ανοιχτά προς το κοινό. Τα μαθήματα αφορούν σε πολλές θεματικές ενότητες και αποσκοπούν στην κατάρτιση των συμμετεχόντων, στην απόκτηση δεξιοτήτων, αλλά και στη σύσφιξη των μελών της κοινότητας μέσα από την ανιδιοτελή προσφορά. Τα μαθήματα του προγράμματος έχουν εργαστηριακή μορφή με απαραίτητες την παρωθητική αλληλεπικοινωνία και την ενεργή συμμετοχή των συμμετεχόντων. Στο τέλος της περιόδου του προγράμματος, μαθητές και καθηγητές κάθε τμήματος θα παρουσιάσουν στην κοινότητα και στο ευρύ κοινό ένα δείγμα από τη δουλειά και όσα
κατέκτησαν από κοινού καθ’όλη τη διάρκεια των μαθημάτων.

Πληροφορίες

Έναρξη μαθημάτων: Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018
Διάρκεια κύκλου: Έως Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018
Πληροφορίες: info@vryssaki.gr/ 210 3210179

Ανοικτά μαθήματα: «Φαλούν Ντάφα»

Το Φάλουν Ντάφα, γνωστό επίσης και ως Φάλουν Γκόνγκ, είναι μια αρχαία εξάσκηση νου και σώματος βασισμένη στις αρχές της αλήθειας, καλοσύνης και ανεκτικότητας. Στα αρχαία χρόνια διδάσκονταν απο δάσκαλο σε μαθητή και το 1992 αναβιώθηκε στην Κίνα και απο τότε εξασκείται απο πάνω απο 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε πάνω απο 80 χώρες. Η εξάσκηση διδάσκεται εθελοντικά όπως και στα αρχαία χρόνια. Στην Ελλάδα έγινε γνωστό περίπου το 2000. Στην Κίνα διώκεται απο το Ιούλιο του 1999 κατόπιν εντολής του τότε ηγέτη του Κόμματος Τζιανγκ Ζεμίνγκ

Πληροφορίες

Κάθε Δευτέρα, 11.30-13.00, με ελεύθερη είσοδο
Τηλέφωνο-πληροφορίες: 210 3210179

Το infokids.gr είναι χορηγός επικοινωνίας των εκδηλώσεων

Βρυσάκι

Χώρος Τέχνης και Δράση

Βρυσακίου 17, Πλάκα