Φίλης: «Είπαμε «όχι» στα 7ωρα που κούραζαν τα παιδιά στο δημοτικό σχολείο» -Έρχονται ψυχολόγοι στα σχολεία για το bullying

Για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα και σε μια πρώτη αποτίμηση των όσων έχουν ήδη αποτυπωθεί στα σχολεία από την εφαρμογή τους προχώρησε ο υπουργός  Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, καλεσμένος τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΡΤ.

Ερωτηθείς για τη έναρξη των σχολείων τη φετινή χρονιά ο υπουργός είπε ότι «στο Υπουργείο Παιδείας, το τελευταίο διάστημα έχουμε τελευταία δώσει πολλές αφορμές θετικής επιδοκιμασίας. Η πρώτη ήταν η μάχη που δώσαμε για να ανοίξουν τα σχολεία από την πρώτη μέρα με το εκπαιδευτικό προσωπικό και τα βιβλία. Ήταν μια μάχη, σε συνθήκες κρίσης μεγάλης, μια μάχη που μετά από 30 χρόνια που βγάλαμε αυτό το αποτέλεσμα. Το κατάλαβαν όλοι οι άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα. Και αυτό δείχνει, ότι, για να προχωρήσεις σε μεταρρυθμίσεις προς όφελος της εκπαίδευσης και των παιδιών, πρέπει κατ’ αρχήν, να έχεις μία καλή διαχείριση της λειτουργίας των σχολείων.»

Μάλιστα σχολιάζοντας τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα ανέφερε τα εξής: « Είπαμε «όχι» στο Γυμνάσιο -εξεταστικό κέντρο, βάλαμε τέλος στα 7ωρα που κουράζανε τα παιδιά καθημερινά στο δημοτικό σχολείο, η νέα μορφή του Ολοήμερου και του Νηπιαγωγείου, όλα αυτά εκτιμώνται από τους γονείς.» Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει αναφλερει και στο παρελθόν ο κ. Φίλης στόχος των αλλαγών που προωθούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι  να αλλάξει η αντίληψη «σχολείο -εξεταστικό κέντρο» σημειώντας ότι βασική του επιδίωξη είναι η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος στο οποίο«Κυριαρχεί λιγότερη ύλη, αλλά εις βάθος διδασκαλία».

trc_school-kids2

Κληθείς να σχολιάσει το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας, ο υπουργός ανακοίνωσε «την πρόσληψη περίπου 1.000 ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, το λεγόμενο επιστημονικό προσωπικό», προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε αυτή να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του μήνα»

«Αλλά, πέρα απ΄ αυτό», σχολίασε ο Νίκος Φίλης, «το Υπουργείο Παιδείας έχει αναλάβει ένα μεγάλο έργο για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών προκειμένου να αντιμετωπίζουν φαινόμενα σχολικής βίας, το λεγόμενο bullying. Περίπου 10.000 με 12.000 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων έχουν περάσει απ’ αυτά τα επιμορφωτικά σεμινάρια και συνεχίζεται αυτό το πρόγραμμα. Τα συμπεράσματα από την έρευνα που έχει γίνει είναι ότι τα φαινόμενα σχολικής βίας είναι λιγότερα και χαμηλότερης έντασης απ’ αυτή που δημιουργείται από τις διάφορες τηλεοπτικές μεταδόσεις και δημοσιεύματα.»

Ερωτηθείς για τις αλλαγές που επιχειρήθηκαν στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης απάντησε «δώσαμε μία μάχη για την κατοχύρωση δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που δεν αφορούν αυτούς μόνο, αλλά αφορούν την ποιότητα της εκπαίδευσης στα ιδιωτικά σχολεία. Και αυτό το κατάλαβαν οι άνθρωποι, ότι ήταν μια μάχη, επαναλαμβάνω, για την ποιότητα της εκπαίδευσης και στο ιδιωτικό και στο δημόσιο.»

Τέλος σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενες αλλαγές στις εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση υπογράμμισε «Αν δεν αλλάξουμε το Λύκειο, το πώς θα λειτουργεί το Λύκειο, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Διότι έχει μεγάλη σημασία να δούμε πώς αναβαθμίζεται το Λύκειο, πώς παύει να είναι ένας νεκρός τόπος για τα παιδιά η Γ’ Λυκείου σήμερα, και πώς να φέρουμε την ευθύνη επιλογής, που σήμερα βρίσκεται στα Φροντιστήρια, εντός του Λυκείου καθώς και το πώς θα αναβαθμίσουμε το περιεχόμενο αυτών των τάξεων.»