- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Φίλοι είναι τα αδέρφια που διαλέγουμε: 6 παιδικά βιβλία για την Ημέρα της Φιλίας

“Οι φίλοι είναι οι δεύτεροι σημαντικότεροι άνθρωποι στη ζωή μας μετά την οικογένεια μας. Είναι οι πολύτιμοι συμπαραστάτες στα θέλω μας, οι σύντροφοι μας στις σκανταλιές, τις πλάκες και τα αστεία, οι εξομόλογοι αλλά και οι πιο αυστηροί κριτές μας γιατί μας αγαπούν και θέλουν για εμάς το καλύτερο.

Είναι σημαντικό να μάθετε στο παιδί σας από μικρό να κοινωνικοποιείται και να έρχεται κοντά με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του. Τα οφέλη από τις παιδικές φιλίες είναι πολλά και παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών.

Όπως εύστοχα επισημαίνει και ο Jean Jacques Rousseau «Η παιδική φιλία [1] έχει τους δικούς της τρόπους να βλέπει, να σκέφτεται, να αισθάνεται και τίποτα δεν είναι πιο παράλογο από το να θέλουμε να τους αντικαταστήσουμε με τους δικούς μας».

Μέσω της αλληλεπίδρασης με τους φίλους, το παιδί μαθαίνει πώς είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, πώς να λειτουργεί με ομαδικό πνεύμα, να αποκτά εμπιστοσύνη στον εαυτό του και σταδιακά να αρχίζει να ανεξαρτητοποιείται από τους γονείς του. Οι φιλικές σχέσεις λειτουργούν ως πρότυπο για μελλοντικές σχέσεις καθώς τα κύρια χαρακτηριστικά των παιδικών φιλικών σχέσεων μεταφέρονται στα επόμενα αναπτυξιακά στάδια (εφηβεία, ενήλικη ζωή). Η μορφή που παίρνουν οι παιδικές φιλίες αλλάζει με την πάροδο του χρόνου γιατί τα παιδιά έχουν διαφορετικές ανάγκες σε κάθε ηλικία.

Γιατί όμως μερικά παιδιά όχι μόνο δεν κατορθώνουν να έχουν στενούς φίλους αλλά βρίσκονται στο “περιθώριο”, έξω από ομαδικές δραστηριότητες και διαπροσωπικές επαφές με τους συνομήλικούς τους; Αυτό συμβαίνει όταν το παιδί αναπτύσσει συμπεριφορά κοινωνικής απομόνωσης, η οποία μπορεί να οφείλεται σε ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά του ίδιου παιδιού τα οποία ενισχύονται από τυχόν περιβαντολλογικούς παράγοντες.

Σε αυτό το σημείο το βασικότερο λόγο παίζει η συμπεριφορά των γονέων η οποία πρέπει να ενισχύει την ασφάλεια, την ανεξαρτησία και τον συναισθηματισμό των παιδιών ώστε εκείνα να είναι ικανά να συνάψουν σωστές και ισότιμες σχέσεις με συνομηλίκους, νιώθοντας καλά μέσα σε αυτές.

6 παιδικά βιβλία που υμνούν την φιλία

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 6 υπέροχα παιδικά βιβλία που μιλάνε στα παιδιά για την αξία της φιλίας και για το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε όλοι μας ένα ή και περισσότερους φίλους.

Δυο φίλοι, μα τι φίλοι!

Ο Ρος είναι σκίουρος.
Ο Ρέος είναι αρουραίος.
Όλοι πιστεύουν ότι αυτοί οι δυο δεν πρέπει να είναι φίλοι.
Όμως… γιατί όχι;

Μια ξεκαρδιστική αλλά και τρυφερή ιστορία από μια βραβευμένη δημιουργό.

Συγγραφέας: Emily Gravett

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σελίδες: 40

Για παιδιά 4+

Φίλοι πάνω κάτω

Ο παππούς της Κατερίνας μένει

στον τελευταίο όροφο μιας ΜΕΓΑΛΗΣ

πολυκατοικίας με κλειδωμένες πόρτες,

κλειστά παράθυρα και φαρδιά μπαλκόνια,

πάντα έρημα και βουβά.

Μια μέρα όμως, η μπάλα της Kατερίνας

πέφτει στο κάτω μπαλκόνι…

«Ποιος να μένει άραγε εκεί;»

αναρωτήθηκε ο κύριος Αντρέας.

«Θα μάθουμε αμέσως!»

είπε αποφασιστικά η Κατερίνα και,

τραβώντας απ’ το χέρι τον παππού της,

κατέβηκαν γρήγορα στον κάτω όροφο.

Το κουδούνι έγραφε…

Συγγραφείς:  Αγγέλου Άγγελος, Σίνη Έμυ

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Σελίδες: 26

Για παιδιά 4+

Η πιο καλή μου φίλη

Έχω τόσo πολλά σούπερ-φανταστικά και ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ πράγματα να περιγράψω…
θα σας τα πω OΛΑ! Έχω ένα ολοκαίνουριο δωμάτιο. Γιούπι!  Η κολλητή μου, η Λούσι, μετακόμισε την περασμένη εβδομάδα και μου λείπει τρομερά. Φτιάχνω ΕΝΑ ΣΩΡΟ απίθανες εφευρέσεις – είμαι σχεδόν σίγουρη ότι κάποιες θα λειτουργούν κιόλας!  Κάποιος μπαίνει κρυφά στο δωμάτιό μου αλλά ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ . Έχει έρθει ένα καινούριο κορίτσι στο σχολείο.  Τη λένε Ματίλντα και έχει πλάκα… αλλά γιατί μερικές φορές συμπεριφέρεται τόσο περίεργα;;; Σκοπεύω να μάθω τι ακριβώς συμβαίνει…
Συγγραφείς: Meredith Costain, Danielle McDonald
Εκδόσεις: Διόπτρα
Αριθμός σελίδων: 96
Ηλικίες: 6+

Ο κήπος του Έβαν

Ο Έβαν και ο σκύλος του είναι οι καλύτεροι φίλοι. Όπως κάνουν τα πάντα μαζί, έτσι φροντίζουν μαζί και τον πανέμορφο κήπο τους. Έρχεται όμως η στιγμή που ο αγαπημένος φίλος του Έβαν δεν θα είναι πια μαζί του. Ο Έβαν νιώθει τόσο μεγάλη στενοχώρια, που φτάνει στο σημείο να καταστρέψει τον κήπο του.

Σύντομα, φυτρώνουν σ’ αυτόν μόνο διάφορα αγριόχορτα. Όμως, η ομορφιά μπορεί να φωτίσει ακόμη και τα πιο σκοτεινά μέρη. Όταν ο Έβαν ανακαλύπτει ότι δίπλα στον φράχτη του φυτρώνει μια κολοκύθα, αρχίζει σιγά σιγά να βλέπει τη ζωή του ξανά με αισιοδοξία.

Ένα βιβλίο με βαθιά αισιόδοξο και θετικό μήνυμα. Μια ιστορία για την αγάπη, την απώλεια και την ελπίδα και τη θεραπευτική δύναμη της φιλία και της φύσης.

Συγγραφέας: Lies Brian

Εκδόσεις: Άγκυρα

Για παιδιά 6+

Ρώτα τη Λίλα 2: Τα πάντα για τη φιλία

Πώς θα καταλάβεις ποιοι είναι οι πραγματικοί φίλοι σου; Τι κάνεις με την κολλητή σου στα εύκολα και στα δύσκολα; Άραγε οι φιλίες κρατάνε για πάντα;
Ευτυχώς υπάρχει η Λίλα! Η Λίλα και ο Γουέμπστερ, το χίπστερ ινδικό χοιρίδιο, θα σε καθοδηγήσουν στις πιο σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσεις όταν αναρωτιέσαι για τον ρόλο που παίζει η φιλία στη ζωή σου. Επειδή οι κολλητές είναι το πιο σημαντικό πράγμα και ξέρουν να…κρατάνε τα μυστικά σου!
Συγγραφέας: Gianatti Silvia
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες: 152

Φίλοι στο λόφο

Ένα υπέροχο βιβλίο για τις σχέσεις που αναπτύσσουν τα παιδιά μεταξύ τους, για τις σχέσεις με τους φίλους τους και την χαρά της παρέας.

Ο Μπερτ και ο Έθο είναι φίλοι κολλητοί. Περνούν ώρες μαζί παίζοντας στον λόφο. Μια μέρα, ένα καινούργιο αγόρι καταφθάνει. Θέλει να μπει στην παρέα τους. Μπορούν οι δυο να γίνουν τρεις; Η καταπληκτική εικονογράφηση του Benji Davies και η ποιητική γλώσσα της Linda Sarah, σε απόδοση του Αντώνη Παπαθεοδούλου, μεταφέρουν το ουσιαστικό μήνυμα ότι η πραγματική φιλία δεν συνάδει με κτητικές συμπεριφορές και ότι μπορεί να μας αλλάξει και να ομορφύνει τη ζωή μας.

Τα παιδιά στο παραμύθι Φίλοι στο λόφο, θα διαβάσουν μια συγκινητική ιστορία που θα γίνει η αφορμή για γονείς και εκπαιδευτικούς να μιλήσουν σε αυτά για την αξία της ανιδιοτελούς και γενναιόδωρης φιλίας.

Συγγραφέας: Sarah Linda
Εκδόσεις: Ίκαρος
Σελίδες: 36
Για παιδιά 5+