Φοροφοβία, η νέα μάστιγα για τα παιδιά μας

Γράφει η Δικηγόρος Σοφία Νικολάου
Είναι τελικά η υπερφορολόγηση μόνο ένα οικονομικό φαινόμενο; Ή, μήπως, σε περιπτώσεις υπέρμετρης φοροδοτικής επιβολής, το φαινόμενο εκφυλίζεται, διατηρώντας μόνο την κοινωνική του προέκταση, με αποτέλεσμα αναπόδραστο την αμφισβήτηση στέρεων πυλώνων της κοινωνικής δομής; Επηρεάζει, τελικά, την «κοινωνική μας υγεία»; Και κατά πόσο ο τοξικός αυτός εμβολιασμός του κοινωνικού μας DNA, μεταφέρεται στους απογόνους της κοινωνίας του παρόντος; Μία παιδεία που βρίθει διαχρονικά παράλογων κρατικών παρεμβατισμών και άστοχων επιλογών, μπορεί τελικά να δώσει λύσεις;
Σε περιόδους φορολογικής λαίλαπας, πολλά δεδομένα αλλάζουν. Πολλά πράγματα, που συγκροτούν την κοινωνική μας λογική, μεταβάλλονται ραγδαία και τροποποιούν, πέρα από τις οικονομικές, αναγκαστικά και τις κοινωνικές μας συνήθειες. Εγκαθιστούν στο συνειδητό και ασυνείδητο κάθε νοικοκυριού την αδήριτη πρωτοκαθεδρία της ανάγκης για επιβίωση. Φαλκιδεύει ένα μέλλον σιγουριάς και εγκαθιδρύει μία αδιανόητη, μέχρι πρότινος, αβεβαιότητα. Αυτή η αβεβαιότητα μεταλαμπαδεύεται με γοργό ρυθμό στις νεότερες γενιές, καθιστώντας αυτές έρμαια μίας αδιαφιλονίκητης διαμάχης μεταξύ αναγκαίου κι επιθυμητού. Τοποθετεί τη λογική πέρα και πάνω από κάθε επιθυμία, κυνικοποιώντας ακόμα και επιλογές που έχουν να κάνουν με τα πάθη και τις βλέψεις μας.
Η συζήτηση έγινε ακόμη πιο έντονη, όταν, προ ολίγου καιρού, εισήχθη στη δημόσια συζήτηση η κυβερνητική πρόθεση περί επιβολής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το κρίσιμο, εδώ, βέβαια, δεν είναι η φορολόγησή της, αλλά ο συμβολισμός που περιέχει. Και συνδέεται με όλα τα παραπάνω. Σε μία κοινωνία χειμαζόμενη, το να φορολογήσεις την παιδεία της, είναι το τελειωτικό της χτύπημα. Διότι σε κάθε δυσκολία ενός έθνους, μία κρυφή χαραμάδα ελπίδας απέμενε: να μορφώσει τα παιδιά του, μήπως κι η τύχη τους είναι καλύτερη από τους γονιούς του. Δεν ήταν πολυτέλεια για τη μέση οικογένεια το ιδιωτικό σχολείο, ήταν μία εσωτερική ανάγκη να δώσει τα πάντα στους απογόνους. Και να αποφύγει ένα δημόσιο σχολείο, που, αν εξαιρέσεις πτυχές του – φωτεινές εξαιρέσεις, βούλιαζε και βουλιάζει στο βούρκο της ανυποληψίας.
Σε δεύτερο χρόνο, προβλημάτισε και το κλείσιμο κάθε συζήτησης για την απελευθέρωση από τον πλήρη κρατικό έλεγχο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές, το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δεν περιλαμβάνεται. Προτιμούμε, απ’ ό,τι φαίνεται, εκτός από εργατικό δυναμικό, αυτός ο τόπος να αποδιώχνει και όποιον θέλει να μορφωθεί. Ακόμα κι αν το βλέπαμε από την άποψη του δημοσίου συμφέροντος, που τόσο χρησιμοποιείται και αναλύεται στις τελευταίες δικαστικές αποφάσεις, πάλι δεν υπάρχει λογική στις προθέσεις. Ακόμα και όταν η φοροεπιδρομή λυγίζει μία οικογένεια, μπορεί να αποσώσει από το υστέρημά της για να μορφώσει τα παιδιά της. Και είναι κρίμα να πρέπει να το κάνει εκτός συνόρων.
Σβήνοντας σταδιακά κάθε ελπίδα, η οικονομική κατάσταση βαίνει επί τα χείρω. Επιβαρύνοντας κάθε νοικοκυριό με σκέψεις και βλέψεις που δεν θα έκανε ποτέ στο παρελθόν. Και μεταβιβάζοντας αυτές τις σκέψεις στα τέκνα του, διαμορφώνοντας νέους χαρακτήρες, διαφορετικούς από όσους διαμορφώνονταν τις προηγούμενες δεκαετίες. Οι κοινωνικοί ρεαλιστές θα το αποκαλούσαν αυτό προσαρμογή. Για τα διδάγματα του ανθρωπισμού, όμως, είναι μία «οικονομικοποίηση» του ανθρώπου. Που σκέφτεται με γνώμονα το ατομικό του οικονομικό συμφέρον και κατηγοριοποιεί το μέλλον του με βάση αναγκαιότητες. Αυτός είναι και ο λόγος που οι σημερινοί τελειόφοιτοι του Λυκείου επιλέγουν σχολές με βεβαία επαγγελματική αποκατάσταση. Το άγχος των γονιών μεταφέρεται αναπόδραστα στα παιδιά τους, γεμίζοντάς τους αμφιβολία και αμφισβήτηση για το μέλλον τους, μα το πιο δυστυχές, για τον ίδιο τον εαυτό τους.
Φοροφοβία, λοιπόν, η νέα μάστιγα. Και το πιο λυπηρό απ’ όλα είναι πως τώρα που σάρωσε εμάς, ήρθε η ώρα να κληροδοτηθεί και στα παιδιά μας.