“Φως Χριστού ανέτειλεν” στη Χριστουγεννιάτικη συναυλία με βυζαντινά μέλη και κάλαντα του Δωδεκαημέρου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

sfm5decpagecolorΑπό τον 5ο αιώνα μέχρι σήμερα, η φωνητική και ενόργανη μουσική δημιουργία της Ορθόδοξης Eκκλησίας και της κοσμικής μουσικής υμνεί και εορτάζει τη Γέννηση του Ιησού Χριστού με βυζαντινά μέλη και κάλαντα.

Το πρόγραμμα της μουσικής εκδήλωσης «Φως Χριστού Ανέτειλεν» την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στις είναι αφιερωμένο στο μεγαλείο της Θείας Γέννησης και μας προσκαλεί σε ένα μουσικό οδοιπορικό που ξεκινάει από τον 4ο αι. μ.Χ. με βυζαντινές συνθέσεις σπουδαίων μελουργών που αναφέρονται στη «Γέννηση» (Ρωμανού Μελωδού, Ιωάννη Δαμασκηνού, Πέτρου Πελοποννήσιου, Ιάκωβου Πρωτοψάλτη, Χουρμούζιου Χαρτοφύλακος) και φθάνει μέχρι σήμερα.

Σε πρώτη εκτέλεση θα παρουσιαστεί το έργο του Θόδωρου Αντωνίου «Άστρον ήδη ανατέταλκεν», που ο συνθέτης έγραψε ειδικά για αυτή την συναυλία ενώ τα φωνητικά και ενόργανα σύνολα που συμμετέχουν, θα παρουσιάσουν μία πλούσια συλλογή με Κάλαντα του Δωδεκαημέρου από διάφορα μέρη της Ελλάδας, του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Κύπρου.

Έρευνα-Κείμενα-Αφήγηση: Δρ. Μεταξία Παπαποστόλου
Επεξεργασία κειμένων-Αφήγηση: Μάγδα Μαυρογιάννη, Κυριακή Χελιώτη
Διδασκαλία – Διεύθυνση: Σπυρίδων Παυλάκης, π. Νικόλαος Τσάκος
Διδασκαλία Χορών: Τάσος Μίχος
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Μάγδα Μαυρογιάννη

Συμμετέχουν:
Βυζαντινή και Παραδοσιακή Χορωδία Εθνικού Ωδείου Σπάρτης
Παραδοσιακή Ορχήστρα Εθνικού Ωδείου Σπάρτης
Παιδική Χορωδία Εθνικού Ωδείου Σπάρτης
Χορωδία και Ορχήστρα «Βυζαντινοί Υμνωδοί
Μέλη της χορευτικής ομάδας Λυκείου Ελληνίδων Σπάρτης

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα
Ομήρου 8, Αθήνα
Tηλ 210 7282333
ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Τηλ 210 7282367