Αρχική Νέα Φωτεινή Κωνσταντοπούλου: Η συγγραφέας της "Ζαχαρένιας Συνταγής" μάς αποκαλύπτει το μυστικό για να σκορπίσουμε τη δύναμη της αγάπης και της αλληλεγγύης παντού!

Φωτεινή Κωνσταντοπούλου: Η συγγραφέας της "Ζαχαρένιας Συνταγής" μάς αποκαλύπτει το μυστικό για να σκορπίσουμε τη δύναμη της αγάπης και της αλληλεγγύης παντού!

Τους τελευταίους μήνες η χώρα μας βρίσκεται εν μέσω μιας απερίγραπτης προσφυγικής κρίσης που όμοια της δεν έχει ξαναζήσει η Ευρώπη. Πλάι στους πρόσφυγες που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο μακριά από τις εχθροπραξίες και τον εφιάλτη του πολέμου, βρίσκονται και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που πρωταγωνιστούν σε ένα παραμύθι με πολλούς Δράκους που απειλούν τη ζωή αλλά και την ελπίδα τους για νέα αρχή. Στα παιδιά αυτά είναι αφιερωμένο το παραμύθι "Ζαχαρένια Συνταγή" της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, μιας αστυνομικού που στον ελεύθερό της χρόνο αναλαμβάνει να βοηθάει τους ήρωες των ιστοριών της να φέρουν εις πέρας πότε τις ζαχαρένιες και πότε τις αλμυρές τους αποστολές.

Mia_zaxarenia_Syntagi-2

Με την ιστορία του Ρένου του Ζαχαρένιου, ενός διαφορετικού ζαχαροπλάστη από όλους όσους γνωρίζουμε θέλει να σκορπίσει παντού το μήνυμα της αλληλεγγύης και της αγάπης, δύο συναισθημάτων τόσο δυνατών και ξεχωριστών που προστατεύουν τα παιδιά από τα κύματα της θάλασσας που τα απειλούν.  Με την ευχή το παραμύθι να τα σώσει η συγγραφέας μάς καλεί να ανοίξουμε την αγκαλιά μας και να βάλουμε μέσα της τα προσφυγόπουλα που τόσο πολύ έχουν ταλαιπωρηθεί. Να διώξουμε μακριά τους δράκους που τα απειλούν και να τα βοηθήσουμε να πραγματοποιήσουν τα  όνειρά τους που είναι «πασπαλισμένα» με ζάχαρη χάχανη όπως  οι «μαγικοί κουραμπιέδες». Τι είναι οι "κουραμπιέδες με ζάχαρη χάχανη"; Αυτό θα το ανακαλύψετε διαβάζοντας παρέα με τα παιδιά σας αυτή την υπέροχη ιστορία. Εμείς συναντήσαμε την συγγραφέα στην παρουσίαση του βιβλίου και μάθαμε μερικά μυστικά αυτής της πρωτότυπης συνταγής που έχει βαλθεί να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο και φωτεινότερο.

12249996_421076714751568_234788948737628130_n-864x518

Ήταν μια όμορφη συζήτηση που μας γέμισε με αισιοδοξία και μας όπλισε με την ελπίδα ότι αν όλοι μας ενωθούμε θα τα καταφέρουμε και θα δώσουμε ξανά σε αυτά τα αθώα ταλαιπωρημένα παιδικά προσωπάκια το δικαίωμα μιας καλύτερης ζωής. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για τη στήριξη της παγκόσμιας εκστρατείας Back2school της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία στηρίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών - προσφύγων σε όλο τον κόσμο.

Και αστυνομικός και συγγραφέας. Πώς έχετε καταφέρει να συνδυάσετε τις δύο αυτές ιδιότητες;

Ο άνθρωπος προηγείται του επαγγέλματος. Για να κάνει κάποιος σωστά το επάγγελμά του θα πρέπει πρώτα να είναι άνθρωπος. Αν καταφέρει και ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτά τα δύο, τότε παράγεται το θετικότερο και το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία της Ζαχαρένιας Συνταγής σας;

Πηγή έμπνευσης ήταν όλες αυτές οι θλιβερές εικόνες που όλοι βλέπαμε το καλοκαίρι και συνεχίζουμε να βλέπουμε, όλο αυτό το δράμα των ανθρώπων που είναι αναγκασμένοι να φύγουν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Αυτές ήταν κυρίως οι εικόνες που με έκαναν να θέλω να φτιάξω αυτόν το χαρακτήρα, που τον ονόμασα Ρένο Ζαχαρένιο, για να μεταφέρει το μήνυμα της αγάπης και της αλληλεγγύης ως ένας αγγελιοφόρος.

__________ (1)

Πόσο εύκολο είναι για τα παιδιά να κατανοήσουν μέσα από την ανάγνωση ενός βιβλίου σημαντικά νοήματα, όπως αυτό της προσφοράς και της αλληλεγγύης;

Εμείς οι μεγάλοι λέγοντας αγάπη και αλληλεγγύη θεωρητικά ξέρουμε τι σημαίνουν και τις θεωρούμε βαθιές και δύσκολες έννοιες. Παρόλα αυτά, διαπιστώνουμε ότι τα παιδιά καθημερινά αυτές τις δύο έννοιες τις κάνουν πράξη. Εμείς είμαστε λοιπόν αυτοί που το έχουμε ξεχάσει. Τα παιδιά απλώς δεν ξέρουν ότι προσφέρουν αλληλεγγύη και δίνουν αγάπη, γιατί αποτελούν τα ίδια την αγάπη. Το ίδιο το βιβλίο δε, είναι γραμμένο σε τόσο κατανοητή γλώσσα και η εικονογράφηση είναι τόσο έντονη σε αυτά τα σημεία, που τα βοηθάει ούτως ή άλλως πολύ περισσότερο.

Θεωρείτε ότι η αλληλεγγύη είναι μια αξία που μας διακρίνει ως έθνος; Με ποιους τρόπους θα μπορούσαν οι γονείς να την διδάξουν στα παιδιά;

Είμαι σίγουρη ότι η αλληλεγγύη καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας υπήρχε στη νοοτροπία των Ελλήνων, ήταν ήδη φιλόξενοι από την αρχαιότητα, άλλωστε έτσι ονομάζονταν. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι οι γονείς να διδάξουν την αλληλεγγύη στα παιδιά τους: Με το να προσφέρουν στο συμμαθητή τους, στο παιδί που παίζουν μαζί στην παιδική χαρά για πρώτη φορά. Και αυτό είναι το πολύ σπουδαίο που συμβαίνει με τα παιδιά: βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς να γνωρίζονται για να παίξουν, βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο όταν κάποιο από τα δύο πέφτει... Όταν λοιπόν οι γονείς προτρέπουν τα παιδιά σε όλες αυτές τις ενέργειες, κατ' ουσίαν τους διδάσκουν την αλληλεγγύη. Επίσης, όταν οι γονείς βλέπουν κάποιο άλλο παιδάκι που πάσχει από κάτι και προτρέπουν το δικό τους να το βοηθήσει και να το στηρίξει, είναι κι αυτός ένας τρόπος να του διδάξουν την αλληλεγγύη.

Πώς αποφασίσατε να διαθέσετε τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου για τη στήριξη της Παγκόσμιας εκστρατείας Back2School της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες;

Όνειρό μου ήταν να προσφέρω τα χρήματα κι εγώ και οι εκδόσεις IANOS για να στηρίξουμε την Παγκόσμια εκστρατεία Back2School της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Η απόφαση ξεκίνησε από αγάπη. Θέλησα απλά να τους δείξω την αλληλεγγύη μου, θέλησα να τους δείξω την αγάπη μου. Η αγάπη δεν έχει όρια. Ήθελα να μείνει για πάντα εκεί, να τα συντροφεύει, να είναι ένας ουρανός που τα σκεπάζει. Έτσι το φαντάστηκα!

__________ (3)

Δυστυχώς υπάρχουν παιδιά για τα οποία το σχολείο αποτελεί πολυτέλεια. Πόσο σημαντική θεωρείτε ότι είναι η πρόσβαση στην εκπαίδευση για ένα καλύτερο κόσμο;

Για αυτά τα παιδιά όπως έχει μετατραπεί η ζωή τους, ζώντας μέσα σε καταυλισμούς το να αποκτήσουν μόρφωση, το να γνωρίζουν και να μπορούν να ερευνούν είναι το σημαντικότερο που μπορούν να κάνουν για να χτίσουν τα όνειρά τους και να τα κάνουν πραγματικότητα. Η ζωή αυτών των παιδιών δεν σταματά στον καταυλισμό θέλω να ελπίζω ότι αυτή θα είναι μια θλιβερή παρένθεση.

Τους τελευταίους μήνες κατακλυζόμαστε από φωτογραφίες, βίντεο και συγκλονιστικές αφηγήσεις παιδιών που εκδιώχθηκαν βίαια από τις πατρίδες τους, τα παιδιά εκείνα που τα όνειρά τους στοιβάχτηκαν σε μια φουσκωτή βάρκα και ταξίδεψαν σε θάλασσες και κύματα για να σωθούν από τον εφιάλτη του πολέμου. Ποια είναι η ευχή σας για όλους αυτούς τους μικρούς αναζητητές της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον;

Τους εύχομαι να συναντήσουν τον Ρένο τον Ζαχαρένιο και ο Ρένος ο Ζαχαρένιος να τα συναντήσει, να τα αγκαλιάσει, να τους προσφέρει αγάπη, να τους πει ότι όνειρα δεν σταματάνε ποτέ. Το θέμα είναι να πιστεύεις, να ελπίζεις και να προσπαθείς.

__________ (2)

Ποια είναι τα συστατικά της "Ζαχαρένιας Συνταγής" που θα αλλάξει τον κόσμο;

Θα μου επιτρέψετε να μην πω όλα τα συστατικά αλλά μόνο τα βασικά. Θα σας αποκαλύψω μόνο δύο από τα βασικά συστατικά της, την αγάπη και την αλληλεγγύη. Διαβάζοντας το βιβλίο οι γονείς με τα παιδιά σίγουρα θα ανακαλύψουν και τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής.

Τι θα θέλατε να αποκομίσουν ως επιμύθιο οι λιλιπούτειοι αναγνώστες;

Θέλω μικροί και μεγάλοι να έχουν στο νου τους και να ακολουθούν πιστά το τετράπτυχο "Αγαπάς, ενώνεσαι, ενώνεις, αγαπάς".

Πόσο καιρό διήρκησε το ταξίδι της "Ζαχαρένιας Συνταγής";

Το καλοκαίρι πήρα την απόφαση να γράψω το βιβλίο και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το ολοκλήρωσα. Γιατί όταν υπάρχουν άνθρωποι που το θέλουν, που το πιστεύουν, που το αγαπάνε και θέλουν να το στηρίξουν τότε τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το όνειρο. Κανένας δεν μπορεί να σταματήσει την αγάπη.

zaxarenia_h_645_461

Ας γνωρίσουμε το βιβλίο "Μια ζαχαρένια συνταγή":

“..Ο Ρένος ο Ζαχαρένιος, είναι ένας ζαχαροπλάστης, διαφορετικός από όσους ξέρουμε. Ζει στα.. σύννεφα και φτιάχνει λιχουδιές για τους ήρωες των παραμυθιών. Αγαπάει όμως πολύ και τους ανθρώπους, γι’ αυτό αποφασίζει να φτιάξει μια ζαχαρένια συνταγή μόνο για κείνους. Μέχρι το βράδυ όλα πρέπει να είναι έτοιμα. Θα προλάβει όμως;..”


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.