- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Φοβάμαι ότι ο έφηβος γιος μου πάσχει από νευρική ανορεξία….

«Ο 14χρονος γιος μου -δεύτερος στη σειρά γέννησης από τα 4 αγόρια μου- τρώει ελάχιστες ποσότητες φαγητού, ενώ δεν έχει πρόβλημα με το βάρος του. Λέει ότι δεν θέλει να τρώει για να μην παχύνει. Μιλώ μαζί του και προσπαθώ χωρίς νουθεσίες και υποδείξεις να τον προβληματίσω, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μετά το σημερινό λιποθυμικό επεισόδιο που είχε και κατά το οποίο τραυματίστηκε, άρχισα να ανησυχώ περισσότερο από πριν. Μήπως βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής ανορεξίας; Πώς μπορώ να τον βοηθήσω; Μέχρι τώρα πίστευα ότι μόνο τα κορίτσια υποφέρουν από νευρική ανορεξία.»

Κατά την περίοδο της εφηβείας παρατηρείται μια έντονη έξαρση εμφάνισης διατροφικών διαταραχών στους εφήβους τονίζει η Λουΐζα Ιωαννίδου, Εγγεγραμμένη Σχολική Ψυχολόγος (Παιδοψυχολόγος) Γνωστικο-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια . Οι διατροφικές διαταραχές δεν αφορούν μόνο τα κορίτσια, όπως νομίζουμε οι περισσότεροι, αλλά υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό εμφάνισης και στα αγόρια. Οι διατροφικές διαταραχές περιλαμβάνουν τη νευρική ανορεξία, με την άρνηση λήψης τροφής, τη βουλιμία, στην οποία κυριαρχούν υπερφαγικά επεισόδια με αυτοπροκαλούμενο εμετό ή άλλες καθαρτικές μεθόδους στη συνέχεια, και την παρορμητική υπερφαγία, με υπερφαγικά επεισόδια χωρίς να ακολουθεί αυτοπροκαλούμενος εμετός. Πρόκειται για σοβαρές παθήσεις με κυρίαρχο χαρακτηριστικό ότι τα άτομα υποφέρουν κρυφά απ’ αυτές και αισθάνονται μεγάλη ντροπή για την απώλεια ελέγχου που βιώνουν, η οποία ξεκινάει από τη σχέση με το φαγητό και περνάει τελικά σε όλα τα επίπεδα, όπως για παράδειγμα στην απόδοση που έχουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις, στις σχέσεις με τους γονείς ή τους φίλους.

Είναι συχνό φαινόμενο να συναντάμε τις διατροφικές διαταραχές σε αγόρια που ασχολούνται με τον αθλητισμό, όπου απαιτείται συγκεκριμένο σωματικό βάρος επισημαίνει η  Λουΐζα Ιωαννίδου . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνονται πίεση προκειμένου να χάσουν κιλά ή λίπος, ακολουθώντας σκληρές και εξαντλητικές δίαιτες, που πολλές φορές καταλήγουν στο να τρώνε ελάχιστη ποσότητα φαγητού. Αν ασχολείται με κάποιο άθλημα ο γιος σας, τότε θα ήταν καλό να μιλήσετε με τον προπονητή του και να του αναφέρεται το πρόβλημα που παρουσιάστηκε. Στην εφηβεία επίσης, οι έφηβοι αρχίζουν να ασχολούνται ιδιαίτερα με την εξωτερική τους εμφάνιση, την εικόνα του σώματός τους και το βάρος τους. Είναι η ηλικία όπου ξεκινούν τα πρώτα φλερτ και η ενασχόληση των παιδιών με το αντίθετο φύλλο. Αρχίζουν να πιστεύουν ότι για να είναι αποδεκτοί από τους υπόλοιπους συνομήλικούς τους ή το αντίθετο φύλο, χρειάζεται να είναι όμορφοι και αδύνατοι. Επομένως, ταυτίζουν λανθασμένα την ωραία εικόνα του σώματος, το σχήμα του σώματος και το βάρος, με την αποδοχή και επιτυχία. Έτσι, προσδιορίζουν την ταυτότητά τους με βάση την εικόνα του σώματός τους, το βάρος τους και την εξωτερική τους εμφάνιση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ασχολούνται συνεχώς με την εμφάνισή τους, το βάρος τους και για αυτό να ξεκινούν μια διαδικασία απώλειας κιλών με εξαντλητικές δίαιτες και μη λήψη τροφής, ώστε να είναι αρεστοί και αποδεκτοί.

Εμείς, ως γονείς, συμβουλεύει η  Λουΐζα Ιωαννίδου πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν παρατηρήσουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της εφηβείας, γιατί μπορεί εύκολα να εξελιχθούν σε διατροφική διαταραχή, όπως είναι η νευρική ανορεξία που αποτελεί ψυχική ασθένεια. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να μην ξεκινήσετε ομηρικούς καβγάδες και έντονες διαφωνίες με το παιδί σας ως προς το τι και πόσο θα φάει. Μιλήστε μαζί του και ενημερώστε το για τις αρνητικές συνέπειες που έχει η μη επαρκής πρόσληψη τροφής στην υγεία του, φέρνοντας και σαν παράδειγμα το πρόσφατο λιποθυμικό επεισόδιο. Αν επιθυμεί να παραμένει λεπτός, ενθαρρύνετε θρεπτικά και υγιεινά γεύματα, που δεν οδηγούν στην αύξηση του βάρους. Δώστε του διάφορες επιλογές από υγιεινές διατροφές. Μην σχολιάζετε αρνητικά την συμπεριφορά του, τις επιλογές και το βάρος του. Λειτουργήστε και εσείς σαν υγιεινό πρότυπο διατροφής. Αποφεύγετε και εσείς να κάνετε δίαιτες για απώλεια βάρους και μην ασχολείστε με την εικόνα του σώματός σας μπροστά στο παιδί. Ξεφύγετε και εσείς από τα πρότυπα ομορφιάς που ενθαρρύνουν τα πολύ λεπτά σώματα. Επίσης, θα βοηθούσε αρκετά αν γνωρίζατε κατά πόσο οι φίλοι του έχουν υιοθετήσει παρόμοιου τύπου συμπεριφορές, με αποτέλεσμα να ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλο. Αν δείτε ότι το παιδί σας επιμένει να κάνει εξαντλητική δίαιτα, θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από ειδικό ψυχολόγο, ο οποίος θα εκτιμήσει την κατάσταση του έφηβου παιδιού σας και θα τον βοηθήσει μέσα από την κατάλληλη επέμβαση να ξεπεράσει το πρόβλημά του.