Αρχική Infokids Υγεία Φθινόπωρο: Μαζί με τα σχολεία, ξεκινούν και οι παιδικές ιώσεις

Φθινόπωρο: Μαζί με τα σχολεία, ξεκινούν και οι παιδικές ιώσεις

school-flu-prevention-400x400Η ακολουθία είναι σταθερή και επαναλαμβανόμενη κάθε χρόνο, κυρίως για τους μικρούς μαθητές. Η αλλαγή του καιρού, σε συνδυασμό με τη συνύπαρξη πολλών παιδιών μέσα στις κλειστές σχολικές αίθουσες, σηματοδοτεί την έναρξη της εποχής των ιώσεων και της γρίπης.

Μερικά προληπτικά μέτρα, ωστόσο, μπορούν να αποβούν σωτήρια και να αποτρέψουν την ταλαιπωρία μιας ίωσης. Αρκεί οι γονείς να μάθουν στα παιδιά τους πώς να προφυλάγονται. «Μόλις ο καιρός αρχίσει να κρυώνει θα ξεκινήσουν και οι πρώτες εξάρσεις των ιώσεων.

Η γρίπη μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα. Τα σταγονίδια κυκλοφορούν στο περιβάλλον και μεταδίδονται με την εισπνοή. Οι καλύτεροι τρόποι για να προστατευτούμε από τις ιώσεις είναι να αποφεύγουμε στενή επαφή με όσους είναι άρρωστοι, να πλένουμε συχνά τα χέρια και το πρόσωπο μας και να έχουμε καλή προσωπική υγιεινή.

child-applying-hand-sanitizer-in-classroomΚάτι που επίσης πρέπει να προσέχουν οι γονείς είναι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων που συνήθως γίνεται χωρίς τη γνώμη παθολόγου, με αποτέλεσμα τα μικρόβια να γίνονται πιο ανθεκτικά στα υπάρχοντα αντιβιοτικά.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της γρίπης, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν και μία εβδομάδα, είναι πυρετός, αδυναμία, πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις, βήχας, καταρροή. Στα παιδιά, ωστόσο, μπορεί να παρουσιαστούν και εμετός ή διάρροια.

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να μειώσει αισθητά τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού της γρίππης, αλλά ενδείκνυται για ευπαθείς ομάδες ανθρώπων και όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Για τους μικρούς μαθητές ο εμβολιασμός ενδείκνυται μόνον όταν υπάρχουν ειδικά προβλήματα υγείας.

Εκτός της γρίπης, οι μικροί κυρίως μαθητές έχουν να αντιμετωπίσουν και τον κίνδυνο της ανεμοβλογιάς, η οποία συνεχίζει να κάνει θραύση σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς κάθε χρόνο μολονότι υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπισή της. Η ανεμοβλογιά είναι απο τις πιο “περίεργες” παιδικές νόσους αφού τα συμπτώματα και η έντασή τους διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση. Η εμφάνιση ενός κρούσματος στο σχολείο αφορά όλα τα παιδιά γι αυτό και πρέπει να χτυπά το καμπανάκι κινδύνου για γονείς και δασκάλους.

Ειδικότερα συνιστάται στους γονείς να ζητήσουν άμεσα τη διάγνωση του παιδιάτρου τους αμέσως μόλις διαπιστώσουν τα χαρακτηριστικά εξανθήματα στο σώμα του παιδιού. Να ενημερώσουν το σχολείο και ακολουθώντας τις συμβουλές του γιατρού να κρατήσουν το παιδί στο σπίτι μέχρι να σταματήσουν να εμφανίζονται στο σώμα του νέα σπυράκια καθώς η νόσος έχει χρόνο επώασης από 12 έως 17 ημέρες.
Άνθη Μακρή

Υγιεινολόγος


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.