Αρχική Νέα Φτιάχνοντας το παιδικό δωμάτιο

Φτιάχνοντας το παιδικό δωμάτιο

SQUAREPLAY oloop_resize

Η διακόσμηση του παιδικού δωματίου είναι ένα θέμα που γεννά πολλούς πονοκεφάλους στους γονείς. Τι χρώματα να επιλέξουν, ποια υλικά είναι τα κατάλληλα, πού θα βρουν έπιπλα και υφάσματα από οικολογικές ίνες κ.λπ. κ.λπ. Το σίγουρο είναι ένα. Το παιδικό δωμάτιο οφείλει να είναι ο μικρόκοσμος του παιδιού, το «βασίλειό» του, το οποίο θα πληροί τις προσωπικές του προδιαγραφές γούστου, αλλά συγχρόνως –και αυτό πρέπει να το φροντίσουν κυρίως οι γονείς- να είναι απαλλαγμένο από οτιδήποτε αλλεργιογόνο, τοξικό ή άλλο «ύποπτο» υλικό.

Πρακτικές συμβουλές

• Διακοσμώντας το δωμάτιο του βρέφους ή ενός μεγαλύτερου παιδιού, αυτό που πρέπει να φροντίσετε είναι να βάλετε μέσα αντικείμενα τα οποία αναπτύσσουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα αλλά και την εφευρετικότητα. Η διακόσμηση του χώρου που θα περνά το μεγαλύτερο μέρος της μέρας του αποτελεί σημαντικό ψυχολογικό παράγοντα για την ανάπτυξή του. Οι επιλογές σας πρέπει να ανταποκρίνονται στα μάτια των παιδιών και να συνδυάζονται με την ηλικία τους. Επομένως, δώστε έμφαση στην επιλογή των χρωμάτων ή των ζωγραφικών παραστάσεων, γιατί αυτά θα επηρεάσουν την διάθεση, τις σκέψεις και συνολικά την ανάπτυξή τους.

• Ftiaxnontas to paidiko domatio

Μην επιβάλλετε τις χρωματικές σας προτιμήσεις σε ό,τι αφορά το δωμάτιο του παιδιού, εκτός κι αν αυτό είναι ακόμα μωρό. Ειδάλλως, βοηθήστε το να επιλέξει το ίδιο τα χρώματα που θα «στολίσουν» το χώρο του. Για παράδειγμα, αν το παιδί είναι ακόμα αρκετά μικρό και δεν μπορείτε να συνεργαστείτε σε ό,τι αφορά το χρωματικό στυλ του δωματίου, δώστε του ένα κουτί με ξυλομπογιές, αφήστε το να παίξει μερικές μέρες με αυτές και βρείτε μέσα από το παιχνίδι τα αγαπημένα του χρώματα. Διαλέξτε δύο χρώματα για να βάψετε τις επιφάνειες των τοίχων και μοιράστε τις υπόλοιπες, όχι τόσο δυνατές επιλογές, στα αξεσουάρ, π.χ. κουρτίνες, διακοσμητικά, φωτιστικό κ.ά.

• Αφήστε το να εκφραστεί ελεύθερα μέσα στο χώρο του. Και για να μην σας πιάνει η ψυχή σας, δημιουργήστε τις ιδανικές προϋποθέσεις. Μια απλή και εύκολη στην υλοποίησή της λύση είναι να επενδύσετε ένα φύλλο της ντουλάπας με μαυροπίνακα, να προμηθευτείτε διαφορετικών χρωμάτων κιμωλίες και να το αφήσετε να εκφράσει τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες. Αν είναι μεγαλύτερο, μπορείτε να επενδύσετε την ίδια επιφάνεια της ντουλάπας με έναν μεγάλο πίνακα ανακοινώσεων –κάντε τον παραγγελία στις διαστάσεις της ντουλάπας- και να το αφήσετε να δημιουργήσει το προσωπικό του σημειωματάριο με post it, αφίσες, φωτογραφίες κ.ά.
• Εκτός από τα χρώματα, η διακόσμηση των τοίχων με αυτοκόλλητα ή και υφασμάτινα mobiles προσφέρει άλλες δυνατότητες στην ψυχοπνευματική ανάπτυξη του παιδιού. Επίσης, η ζωγραφική ενός ή περισσότερων τοίχων του δωματίου του θα το συναρπάσει. Βοηθήστε το να επιλέξει το θέμα με προσοχή, αφού αυτό θα το συντροφεύει όλες τις ώρες που θα περνά εκεί. (http://www.theatrical-arts.gr)

Φτιάχνοντας το παιδικό δωμάτιο

Για την ασφάλειά του
Και καλά όλα τα παραπάνω για τη διακόσμηση, τα χρώματα και τους καλλωπισμούς. Τι γίνεται όμως με την ασφάλεια που μπορεί να έχετε αλλά και πολύ περισσότερο να μην έχετε λόγω της τοξικότητας των υλικών και των χρωμάτων στα περισσότερα αντικείμενα που θα βάλετε μέσα στο δωμάτιο; Για να δούμε τι μπορείτε να κάνετε.

Τα χρώματα
Το είπαμε και νωρίτερα, τα χρώματα μπορούν να απογειώσουν την όψη του δωματίου και να προσφέρουν πολλά οφέλη στην ψυχική ανάπτυξη και ωρίμανση ενός παιδιού. Πόσο, όμως, ασφαλή μπορεί να είναι; Αν ρωτήσετε έναν χρωματοπώλη τι χρώματα να επιλέξετε για το παιδικό δωμάτιο, εκείνος θα σας προτείνει τα λεγόμενα οικολογικά, τα οποία ακολουθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές αναγνωρισμένων φορέων πιστοποίησης και δεν περιέχουν συγκεκριμένες επικίνδυνες ή τοξικές ενώσεις. Εσείς θα τα ξεχωρίσετε από το σήμα του φορέα πιστοποίησης (π.χ. Eco-Label), που φέρουν στη συσκευασία τους. Κι ακόμη, μπορείτε άφοβα να επιλέξετε τα φυσικά χρώματα, τα οποία παρασκευάζονται αποκλειστικά από φυσικές ουσίες (ρητίνες και έλαια, φυτικά κεριά, μαστίχες, αιθέρια έλαια, φυτικές και ορυκτές χρωστικές, άργιλοι, καζεΐνη γάλακτος, κερί μέλισσας). Τα φυσικά χρώματα δεν απελευθερώνουν επικίνδυνες αναθυμιάσεις, δεν περιέχουν χλωριωμένους υδρογονάνθρακες ή άλλες τοξικές ουσίες, δεν απελευθερώνουν ούτε μετά το στέγνωμά τους επιβλαβή αέρια και δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον κατά τη χρήση τους. Η παραγωγή τους ακολουθεί τις επιταγές της αειφόρου ανάπτυξης, δηλαδή παρασκευάζονται από ανανεώσιμες πρώτες ύλες, δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον κατά την παραγωγή τους και ότι τα υπολείμματα που μένουν από την παραγωγή ή κατά τη χρήση τους μπορεί να κομποστοποιηθούν και να μετατραπούν σε υλικό για τη βελτίωση του εδάφους.

Info
Auro (www.auro.gr), εταιρεία η οποία παράγει προστατευτικά ξύλου, λάδια, κεριά, βερνίκια, λούστρα και λάκες για ξύλινες κατασκευές, για έπιπλα, δάπεδα, πέτρες, κεραμικά, φελλό, για μέταλλα, χρώματα τοίχου (τύπου «πλαστικού» ή υδροχρώματος) και χρώματα για τεχνοτροπίες.

Τα έπιπλα
Τα περισσότερα παιδικά έπιπλα κατασκευάζονται από υλικά ακίνδυνα για την υγεία. Εμείς το ψάξαμε και ξεχωρίσαμε τα έπιπλα της εγχώριας εταιρείας Onlygreen (www.onlygreen.gr), τα οποία κατασκευάζονται από συμπαγή ξυλεία (από δάση αειφορικής διαχείρισης), συνδέονται με κόλλες από καζεϊνη γάλακτος και βάφονται αποκλειστικά με φυσικά χρώματα. Όλα τα έπιπλα συνοδεύονται από αναλυτική περιγραφή της σύνθεσης των πρώτων υλών που έχουν χρησιμοποιηθεί. Ο Νίκος Τσαμπούρας, ιδιοκτήτης της Onlygreen μας συμβουλεύει: «Τελευταία, γίνεται λόγος για τη φορμαλδεϋδη που απελευθερώνεται από τις κόλλες των μοριοσανίδων. Όμως, αυτή η ένωση δεν είναι η μόνη που απειλεί την υγεία. Οι κόλλες πρέπει να προέρχονται από φυσικές ουσίες, όπως η καζεΐνη γάλακτος».

Τα υφάσματα
Ρούχα, σεντόνια, κουβέρτες, όλα τα ρούχα που θα έρχονται σε επαφή με την πιο τρυφερή επιδερμίδα πρέπει να είναι άριστα επιλεγμένα. Με άλλα λόγια, τσεκάρετε πριν αγοράσετε την «προίκα» του παιδιού ότι οι ίνες των υφασμάτων δεν μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή να εκθέσουν το δέρμα του σε ύποπτες ενώσεις. Αν και οι περισσότεροι κατασκευαστές παιδικών ειδών δείχνουν σεβασμό σε αυτό το θέμα, υπάρχουν επίσης σειρές σχεδιασμένες εξ ολοκλήρου οικολογικά. Τις βρήκαμε στα ηλεκτρονικά κατάστηματα www.ecobaby.gr και www.ecofamily.gr, όπου μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία από σεντόνια, κουβέρτες και παπλώματα, όπως οι σειρές της Disney, η οποία έχει υφανθεί από φυσικές έγχρωμες ίνες βαμβακιού.

Κλέψτε ιδέες
Εμείς επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε κάποια παιδικά έπιπλα, τα οποία όχι μόνο θα ομορφύνουν το χώρο του παιδικού δωματίου, αλλά θα αποδειχθούν και εξαιρετικά χρηστικά.

Έτσι, οι χαρούμενες βιβλιοθήκες και τα καθίσματα της Meritalia (www. meritalia.it) σχεδιασμένα από τον γκουρού του design Karim Rashid θα απογειώσουν το χώρο και θα βάλουν και σε τάξη όλα τα βιβλία.Ftiaxnontas to paidiko domatioftiaxnontas to paidiko domatioftiaxnontas to paidiko domatio
Το τραπέζι "Cydone" του σχεδιαστή Isamu Noguchi ταιριάζει εξαιρετικά με την παιδική "Bertoia Diamond Chair" προσδίδοντας μια σοφιστικέ αισθητική στο παιδικό καθιστικό. (www.knoll.com)

Με το "Squareplay" της Oloop, το παιχνίδι καλά κρατεί. Η κουβέρτα-παιδότοπος είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται η οικογένεια για τις ώρες της χαλάρωσης. (www.oloopdesign.com)
ftiaxnontas to paidiko domatio
Ένας Πινόκιο δεν μπορεί παρά να είναι ο καλύτερος φίλος ενός παιδιού. Δώστε του τη χαρά να τον έχει πάντα κοντά του μέσα από το παιχνιδιάρικο χαλί Pinocchio της εταιρείας Hay. (www.boxarchitects.gr)


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.