Αρχική Infokids Υγεία Φυματίωση – επείγον έγγραφο του Υπ. Υγείας για εμβολιασμό

Φυματίωση – επείγον έγγραφο του Υπ. Υγείας για εμβολιασμό

emvolio

Να εμβολιασθούν τα παιδιά με το εμβόλια κατά της φυματίωσης, ζητά και φέτος, με επείγον έγγραφό του, το υπουργείο Υγείας προς όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Η φυματίωση, μία νόσος που μας απασχολούσε δεκαετίες πριν, έχει επανέλθει δυναμικά τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα λοιπόν με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ, ο εμβολιασμός, θα συνεχιστεί και φέτος, καθώς η Ελλάδα μας δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη διακοπή του, βάση των πρόσφατων οδηγιών της Διεθνούς Ένωσης κατά της Φυματίωσης και των νόσων του Αναπνευστικού (IUALATD) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (W.H.O.).

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, ο αντιφυματικός εμβολιασμός θα εξακολουθήσει να γίνεται όπως και τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή στην ηλικία των 6 ετών, αφού προηγουμένως γίνει έλεγχος με δερμοαντίδραση mantoux.

Για όσα παιδιά δεν εμβολιάστηκαν για διάφορους λόγους στην ηλικία αυτή, ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει μέχρι την ηλικία των 12 ετών.
Ο Οργανισμός σημειώνει ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση κυρίως στον εμβολιασμό των παιδιών που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, οι οποίες είναι:

• Μετανάστες από χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη ενδημικότητας

• Αθίγγανοι και άλλες πληθυσμιακές ομάδες που ζουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης

• Παιδιά με mantoux (-) στην οικογένεια των οποίων υπάρχει άτομο με φυματίωση (θετικά πτύελα)

• Νεογνά μητέρων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV (όχι βρέφη που έχουν παρουσιάσει ήδη συμπτωματολογία βρεφικού AIDS)

• Νεογνά, στο άμεσο περιβάλλον των οποίων, υπάρχει άτομο με φυματίωση (εμβολιάζονται κατά τη γέννηση)

Το εμβόλιο B.C.G και η δερμοαντίδραση mantoux θα χορηγούνται για τους ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ από τις Μονάδες Υγείας, κατόπιν παραγγελίας στο Παράρτημα του Κεντρικού Φαρμακείου του Οργανισμού.
Να σημειωθεί ότι η φυματίωση είναι υποχρεωτικώς δηλούμενο νόσημα και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας η έγκαιρη δήλωση των κρουσμάτων φυματίωσης προς τις Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων και προς το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική, και γίνεται εντός εβδομάδας από την διάγνωση είτε από τους κλινικούς είτε από τους εργαστηριακούς γιατρούς με το Δελτίο Δήλωσης Κρούσματος.

Ξέρετε τι ακριβώς είναι η Mantoux; Ο παιδίατρος μάς εξηγεί, εδώ.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.