Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Γαργαλήστε το μωρό και βοηθήστε το στην ανάπτυξη της ομιλίας του

Γαργαλήστε το μωρό και βοηθήστε το στην ανάπτυξη της ομιλίας του

baby-and-momΝέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι γονείς που γαργαλούν τα παιδιά τους και συγχρόνως τους μιλούν, τα βοηθούν πραγματικά να αναγνωρίσουν τις λέξεις κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Purdue στις Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι η αίσθηση της αφής είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της ομιλίας των μωρών.

“Διαπιστώσαμε ότι τα βρέφη αντιμετωπίζουν τα αγγίγματα σαν να σχετίζονται με αυτά που ακούνε, επομένως θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξη του λόγου τους”, αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Amanda Seidl, αναπληρώτρια καθηγήτρια των επιστημών του λόγου, της γλώσσας και της ακοής στο Πανεπιστήμιο Purdue.

Επειδή οι πρώτες λέξεις που συγκρατούν τα μωρά είναι τα ονόματα από διάφορα μέρη του σώματός τους, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η αφή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα σύνθημα για εκείνα.

birmingham-al-family-photographer-catches-dad-tickling-toddlerΣτο πείραμα συμμετείχαν συνολικά 48 βρέφη ηλικίας 4 μηνών, τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι ερευνητές τα τοποθέτησαν στην αγκαλιά των γονέων τους και τους έβαλαν να ακούσουν μία ηχογραφημένη συνομιλία.

Στο πρώτο πείραμα, κάθε φορά που ακουγόταν μια λέξη χωρίς νόημα, ο ερευνητής άγγιζε το γόνατο του μωρού. Μετά την ακρόαση σχεδόν όλα τα μωρά φάνηκε να έχουν ξεχωρίσει τη συγκεκριμένη ακατανόητη λέξη. Στο δεύτερο πείραμα τα μωρά άκουσαν την ίδια συνομιλία, όμως οι ερευνητές άγγιξαν το δικό τους φρύδι ή πηγούνι αντί για το γόνατο του μωρού, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην συγκρατήσουν καμία από τις λέξεις που άκουσαν.

Μέχρι τώρα η αίσθηση της αφής είχε θεωρηθεί μόνο ως ένδειξη αγάπης, όμως η συγκεκριμένη έρευνα αποδεικνύει ότι τα βρέφη μπορούν να συνδέσουν στο μυαλό τους τα αγγίγματα με την έννοια των λέξεων που προσλαμβάνουν.

Παλαιότερες έρευνες έχουν εξετάσει το ρόλο της αφής σε σχέση με τη σωματική ανάπτυξη των βρεφών, όχι όμως την επίδραση που έχει στην εκμάθηση της γλώσσας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.