Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία "Γέφυρα - ποιοι ειδήμονες": Το σχόλιο του Γιάννη Πανούση για την δολοφονία που συγκλόνισε την Ελλάδα

"Γέφυρα - ποιοι ειδήμονες": Το σχόλιο του Γιάννη Πανούση για την δολοφονία που συγκλόνισε την Ελλάδα

Γράφει ο Γιάννης Πανούσης

Τέως Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Καθηγητής Εγκληματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

1. Το ελληνικό σχολείο δε γεννάει εγκλήματα και δεν «εκπαιδεύει» εγκληματίες.

2. Ο σχολικός εκφοβισμός δε βρίσκεται σε άμεση/ευθεία σχέση με πράξεις ακραίας βίας.

3. Η δολοφονία ενός παιδιού από ένα άλλο παιδί δεν είναι ούτε τόσο αθώα (όσο μερικοί ψυχολογίζοντες διατείνονται), ούτε τόσο ένοχη (όσο κάποιοι ηθικοπανικόβλητοι καταγγέλλουν). Είναι αυτό που δείχνει ότι είναι. Ένα πρωτόγνωρο στην Ελλάδα έγκλημα που χρειάζεται ανάλυση βάθους κι όχι επιπόλαιες κι εν μέρει επικίνδυνες τηλεοπτικές προσεγγίσεις.

4. Η νομοθεσία για τους ανήλικους πρέπει να παραμείνει επιεικής ως προς τους παραβάτες αλλά να βρει ασφαλιστικές δικλείδες για τέτοιου τύπου εγκλήματα.

5. Το πρόσφατο έγκλημα πρέπει ν'αποτελέσει μία Γέφυρα ανάμεσα στους τάχατες ανησυχούντες (απ'τα δεξιά) και τους δήθεν ιδεολογικοποιούντες (απ' τ' αριστερά).

Οι εγκληματολόγοι, ως επιστήμονες της πρόληψης και της κατανόησης είναι εδώ για να δείξουν το δρόμο της έρευνας, του αναστοχασμού και της συμμετοχικής αντεγκληματικής πολιτικής, πέρα από κοτρώνες και κορώνες.

ΥΓ. Ωφελεί και δε βλάπτει να νοιαζόμαστε περισσότερο για το παιδί του γείτονα.

Σε συνεργασία με την Huffingtonpost.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.