Για 14η χρονιά οι μαθητές προτείνουν λύσεις στα προβλήματα μετακίνησης στην πόλη τους

Mε στόχο την αλλαγή των συνθηκών και συνηθειών μετακίνησης στις πόλεις μας, ανακοινώθηκαν οι Εκστρατείες ECOMOBILITY και FREE MOBILITY της νέας περιόδου. Στη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε 30 πόλεις της χώρας από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι και τα μέσα Μαρτίου. Επίσης, παρουσιάστηκαν τα Γυμνάσια και Ειδικά Σχολεία που συμμετέχουν, οι συστρατευμένοι Οργανισμοί και Φορείς, καθώς και οι Δήμοι που εόιναι συνδιοργανωτές των εκστρατειών στις πόλεις τους.

Με το σύνθημα «Οι Μαθητές ερευνούν, οι Πόλεις ενημερώνονται και η Κοινωνία ευαισθητοποιείται» οι ομάδες των μαθητών θα εξετάζουν τα προβλήματα και θα καταθέτουν προτάσεις και λύσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας μετακίνησης και την βελτίωση των συνθηκών ελεύθερης πρόσβασης στην πόλη τους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος ανέφερε το σημαντικό έργο που γίνεται μέσα από τις εκστρατείες ECOMOBILITY και FREE MOBILITY, ενώ τόνισε την συμπαράσταση και συνεργασία του Υπουργείου στη καλλιέργεια των μαθητών για τις λύσεις στα περιβαλλοντικά προβλήματα των πόλεων. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Υπουργός ανέφερε ότι υπήρξε αξιολογητής σε εργασίες μαθητών στο παρελθόν, στην Θεσσαλονίκη, κάτι που πρόσφερε την ευκαιρία εμβάθυνσης στους στόχους της εκστρατείας.

Ακολούθησε η υποδοχή του Συντονιστή της Εκστρατείας κ. Θάνου Ζαφειρόπουλου, που μίλησε για τη επένδυση του ECOCITY στα τελευταία 14 χρόνια στην καλλιέργεια των εφήβων μας για την προσέγγιση κοινωνικών προβλημάτων, με σκοπό την αποτελεσματική προσέγγιση λύσεων. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ευαισθητοποίησης των κατοίκων μεγάλων πόλεων για την αλλαγή των συνθηκών που ζούμε με τη νέα γενιά να είναι ο μοχλός αλλαγής στον τρόπο ζωής.

Η κα Μαριέττα Γιαννάκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης της Εκστρατείας FREE MOBILITY, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει στη χώρα μας μέριμνα, για προσβασιμότητα σε κάθε πόλη της χώρας για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Μίλησε για τον σεβασμό που επιδεικνύεται στις ευρωπαϊκές πόλεις, σε αντίθεση με τις δυσκολίες που εμφανίζεται σε κάθε περιοχή της χώρας.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Εκστρατείας και μέλος του ΔΣ του ECOCITY, Καθηγητής ΕΜΠ κ. Βλαστός Θάνος μίλησε για τη συμβολή της ενεργοποίησης των εφήβων στην εξέταση προβλημάτων μετακίνησης και στον προσανατολισμό αναμόρφωσης των πόλεων. Επίσης τόνισε τους λόγους ενεργοποίησης των νέων σε παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν τη λειτουργία στο αστικό περιβάλλον.

Ο ΓΓ του ECOCITY κ. Πάνος Παπαδάκος, αναφέρθηκε στη διόγκωση των δυσκολιών στις πόλεις που πηγάζουν στην έλλειψη σεβασμού στα δικαιώματα των πολιτών, καθώς και στην ανυπαρξία ελέγχου στη παραβατικότητα που κυριαρχεί στο σύνολο των πόλεων της χώρας.

Οι εκδηλώσεις της Εκστρατείας θα πραγματοποιηθούν στο δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, όπου ομάδες των μαθητών από 30 πόλεις θα καταθέσουν προτάσεις και λύσεις για την οικολογική και ανεμπόδιστη μετακίνηση. Οι νικήτριες ομάδες θα γνωστοποιηθούν στη διάρκεια της τελετής απονομής των Βραβείων, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Απριλίου.

Η αποστολή του ECOCITY με την νικήτρια ομάδα των μαθητών θα φιλοξενηθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, από την Ευρωβουλευτή κα Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία σε μήνυμά που έστειλε προς τους μαθητές, τόνισε «Η μεγάλη παθογένεια στην χώρα μας, που μετατρέπει σε αληθινό Γολγοθά τις μετακινήσεις στους δρόμους είναι η μη εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας για την προσβασιμότητα. Όπως θα έχετε διαπιστώσει και εσείς μέσα από την δουλειά σας, υπάρχουν πολλά προβλήματα προσβασιμότητας στο κέντρο των πόλεων και πάρα πολλές κακοτεχνίες σε χώρους που είναι δήθεν “προσβάσιμοι”. Η πρωτοβουλία σας είναι εξαιρετική. Τα παιδιά μας είναι το μέλλον και αν καταφέρουμε να τους γίνει κουλτούρα ο σεβασμός προς τα άτομα με αναπηρία, τότε οι συνάνθρωποί μας θα έχουν μια πιο εύκολη και αξιοπρεπή ζωή».

Η Εκστρατεία ECOMOBILITY 2016-17 διοργανώνεται κάθε χρόνο από το ECOCITY και είναι υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.