- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Gianni Rodari: Τον σπουδαιότερο συγγραφέα παιδικών βιβλίων της Ιταλίας τιμά σήμερα η Google

Τον διασημότερο Ιταλό συγγραφέα παιδικών βιβλίων Gianni Rodari τιμά με το σημερινό της doodle η Google, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Πρόκειται για έναν άνθρωπο (δάσκαλο και δημοσιογράφο, μεταξύ άλλων) που αποτελεί κεφάλαιο των ιταλικών μα και των παγκόσμιων γραμμάτων, στρατευμένο αριστερό μέχρι το τέλος της ζωής του και βραβευμένο πολλάκις, μεταξύ άλλων και με το βραβείο Άντερσεν το 1970.

Στην συγγραφική του πορεία συναντά κανείς ιστορίες για παιδιά, υπέροχα παραμύθια, αλλά και έργα για ενήλικες. Το έργο του μελετάται στα πανεπιστήμια, ενώ έχει επηρεάσει στην πάροδο των ετών τόσο συγγραφείς, χάρη στην ανατρεπτική, μεταμοντέρνα γραφή του, όσο και εκπαιδευτικούς ως προς την διδασκαλία των λογοτεχνικών κειμένων μέσα στην τάξη.

Ο ίδιος αναφερόταν στον εαυτό του ως “παιχνιδοποιό”, καθώς πίστευε, ότι οι ιστορίες πρέπει να είναι τόσο διασκεδαστικές και καθηλωτικές όσο ένα παιχνίδι, ένα είδος παιχνιδιού στο οποίο το παιδί θα μπορεί να επιστρέφει ξανά και ξανά.

Πέθανε σε ηλικία μόλις 59 ετών, όμως άφησε πίσω του σπουδαίο έργο και ιδέες αναφορικά με την ανατροφή και την εκπαίδευση των παιδιών που λαμβάνονται υπ΄όψιν με σεβασμό μέχρι σήμερα.

Η υπέροχη γραφή του Gianni Rodari

Στην εισαγωγή του βιβλίου του “Nursery Rhymes in the Sky and on the Ground” (1960) απευθυνόμενος στα παιδιά γράφει μεταξύ άλλων:

“Αγαπητά παιδιά (με γονείς σε παρενθέσεις),

Είναι πολύ βολικό, για μένα, να σας παρουσιάσω εγώ τα παιδικά μου τραγουδάκια. Εάν κάποιος άλλος το είχε κάνει, μπορεί να σας έλεγε ότι είναι άθλια, βαρετά, άχρηστα και αντί να τα γράψω, θα ήταν καλύτερα αν πήγαινα να μαζέψω μανιτάρια. Αλλά αφού εγώ σας τα συστήνω, μπορώ να σας πω ότι οι στίχοι μου είναι υπέροχοι, διασκεδαστικοί και σχεδόν εξίσου χρήσιμοι με το ψωμί. Αυτή είναι η γνώμη μου, και επίσης η άποψη της κόρης μου. Τουλάχιστον έτσι λέει, και την έχω μάθει ότι δεν πρέπει ποτέ να λέει ψέματα.

[…]

Πολλά από αυτά τα τραγούδια μιλούν για διαστημόπλοια και αστροναύτες, όπως είναι σωστό, γιατί εσείς θα είστε αυτοί που θα πάνε στα αστέρια: κάποιοι θα είστε θαυμαστές του σκάφους, άλλοι του χειρισμού του πιλοτηρίου και εγώ θα είμαι τόσο μεγάλος που θα με ικανοποιεί απλά να κάθομαι σε κάποιο παγκάκι πίσω στη Γη, με τη μύτη μου στον αέρα να σας κοιτάζει στον ουρανό … Υπάρχουν χαρούμενα παιδικά τραγουδάκια και λυπημένα, όπως το ημερολόγιο έχει χρυσές μέρες και σκοτεινές μέρες. Αλλά δεν υπάρχουν τραγουδάκια χωρίς ελπίδα. Τέτοια δεν ξέρω πώς να γράψω.

…Όλοι γνωρίζουν ότι κάποτε ο κόσμος ήταν λάθος: υπήρχαν ποτάμια, αλλά δεν υπήρχαν γέφυρες για να τα διασχίσεος, βουνά, αλλά ούτε δρόμοι ούτε σήραγγες, ούτε καν μπότες πεζοπορίας που να πιέζουν τα δάχτυλα των ποδιών σας! Με θάρρος και αποφασιστικότητα, οι άνθρωποι διόρθωσαν πολλά από αυτά τα σφάλματα, αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετά, και θα πρέπει να βοηθήσετε να τα διορθώσετε. Ελπίζω οι παιδικοί μου ρυθμοί να σε κάνουν να θέλεις να σηκώσεις τα μανίκια σου και να δουλέψεις.

Για τις μητέρες και τους δασκάλους, θέλω απλώς να πω «ευχαριστώ» αν έχετε την υπομονή να τα διαβάσετε στα παιδιά που δεν ξέρουν πώς να διαβάσουν ακόμη, αλλά είναι τα παιδιά του σήμερα, και ήδη καταλαβαίνουν τα πάντα και ίσως ακόμα περισσότερα!”

Βιβλία του που κυκλοφορούν στα ελληνικά (*)

– Ο αόρατος Τονίνο / εκδ Καλέντη

– Παραμύθια από το τηλέφωνο / εκδ Μεταίχμιο

– Παραμύθια για να σπάτε κέφι / εκδ Κέδρος

– Ο Κρεμμυδάκης και η παρέα του / εκδ Κέδρος

– Η θαυμαστή ιστορία του ανθρώπου από την αρχή / εκδ Πατάκη

– Ένα και επτά / εκδ Καλειδοσκόπιο (πρόσφατα εξαντλημένο)

– Πες μου τι χρειάζεται / εκδ Καλειδοσκόπιο (πρόσφατα εξαντλημένο)

– Γραμματική της φαντασίας / εκδ Μεταίχμιο

– Ο πλανήτης των χριστουγεννιάτικων δέντρων / εκδ Πατάκη

– Η γόνδολα φάντασμα / εκδ Πατάκη

– Παραμύθια απ όλο τον κόσμο / εκδ Gutenberg

– Η Τερέζα τοσοδούλα και άλλες ιστορίες / εκδ Κέδρος

– Χαμένος στην τηλεόραση και άλλες ιστορίες σε τροχιά / εκδ Πατάκη (εξαντλημένο)

– Η πίπα της μάγισσας και άλλες ιστορίες / εκδ Κέδρος

– Ο πλανήτης σειρήνα / εκδ Καστανιώτη (εξαντλημένο)

– Χαρούμενα και μαγικά Χριστούγεννα / εκδ Μεταίχμιο

– Ιστορίες φτιαγμένες στη μηχανή / εκδ Μεταίχμιο (εξαντλημένο)

– Όταν οι καμπάνες σταμάτησαν τον πόλεμο / εκδ Άγκυρα (εξαντλημένο)

– Το βιβλίο των γιατί / εκδ Gutenberg (εξαντλημένο)

– Η Αλίκη στη χώρα της περιέργειας / εκδ Μεταίχμιο

– Παραμύθια σαν πλατύ χαμόγελο / εκδ Μεταίχμιο

πηγή φωτό: Gianni Rodari [1]

(*) Eυχαριστούμε το παιδικό βιβλιοπωλείο Little Book για την καταγραφή των βιβλίων