- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Γιατί αυτές οι Ευρωεκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες γονείς; Ο επίτροπος κ. Μαρκοπουλιώτης μάς απαντά

Η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει δυναμικά, όμως ενώ οι δημοτικές εκλογές τραβούν πάνω στους υποψηφίους όλο το ενδιαφέρον, λίγοι είναι αυτοί που κοιτάζουν τη μεγάλη εικόνα: Το πόσο σημαντικές -ίσως σημαντικότερες από ποτέ- είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές, οι οποίες θα λάβουν χώρα στις 26 Μαΐου 2019.

Το Infokids.gr είχε την τιμή να μιλήσει με τον κ. Γιώργο Μαρκοπουλιώτη, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο οποίος όχι μόνο εξήγησε γιατί είναι τόσο σημαντικές αυτές οι εκλογές, ειδικά για τους γονείς που έχουν παιδιά στην εφηβεία, τα οποία μέσα στα επόμενα 5 χρόνια μπορεί να βρεθούν σε οποιοδήποτε μέρος της Ευρώπης για σπουδές και εργασία, αλλά και με ποιο κριτήριο έχει νόημα να ψηφίσουμε εμείς, οι Έλληνες.

Μας μίλησε, επίσης, για τη θέση της ελληνικής οικογένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρότεινε μια ευχάριστη και ασφαλή σελίδα, την οποία αξίζει να επισκεφθούν τα παιδιά για να κατανοήσουν παίζοντας τον ρόλο τους ως Ευρωπαίοι πολίτες.

1. Οι ευρωπαϊκές εκλογές τον Μάιο του 2019 θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή μας. Παρ’ όλα αυτά, και ένας από τους λόγους που θελήσαμε να μιλήσουμε μαζί σας, είναι ότι ακούμε από πολλούς γονείς να υπάρχει άγνοια και απαξίωση της σπουδαιότητάς τους. Τι θα τους λέγατε; Για ποιο λόγο είναι σημαντικές αυτές οι εκλογές;

Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι ίσως οι πιο σημαντικές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς οι πολίτες με τις επιλογές τους στην κάλπη θα επιλέξουν την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Ευρώπη για τα επόμενα πέντε χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό θέλω να υπογραμμίσω πως είναι σημαντικό να ψηφίσουμε φιλοευρωπαϊκά: πρέπει να υπάρχει μία φιλοευρωπαϊκή, λειτουργική πλειοψηφία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και αυτό όχι μόνο για ιδεολογικούς λόγους, αλλά και για πρακτικούς λόγους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι συννομοθέτης, δηλαδή σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει ως απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν δεν το έχει συμφωνήσει το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έτσι είναι κρίσιμο να μην δώσουμε στις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις τη δύναμη και τα εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να μπλοκάρουν τη λειτουργία της Ένωσης και αποφάσεις οι οποίες είναι προς όφελος των πολιτών.

2. Σας έχουμε ακούσει να λέτε ότι η Ευρώπη είναι η «μητέρα» μας, κάτι το οποίο τα παιδιά θα πρέπει να το μαθαίνουν από το νηπιαγωγείο ακόμα. Θα πρέπει να μαθαίνουν να αγαπούν την Ευρώπη, να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, αλλά και τις υποχρεώσεις τους. Πόσο σπουδαίο είναι αυτό; Σε τι θα τα βοηθήσει μελλοντικά;

Είναι σημαντικό τα παιδιά να μαθαίνουν τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις τους από μικρή ηλικία καθώς είναι Ευρωπαίοι πολίτες και πολλά πράγματα τα οποία θεωρούν αυτονόητα πηγάζουν ακριβώς από την ιδιότητα αυτή του  πολίτη. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό ένα ελληνόπουλο σήμερα να γνωρίζει πως όταν μεγαλώσει μπορεί να ταξιδέψει, να σπουδάσει και να εργαστεί όπου θέλει στην Ευρώπη, ελεύθερα, ακριβώς επειδή είναι Ευρωπαίος πολίτης.

3. Πώς θα μπορούσαν τα παιδιά να μάθουν περισσότερα για την ΕΕ μέσα από το σχολείο; Γιατί δεν υπάρχει ένα μάθημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση στα σχολεία;

Δυστυχώς ή ευτυχώς τα θέματα της εκπαίδευσης είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Κρατών-Μελών της Ένωσης. Δηλαδή δεν μπορεί η ΕΕ να υποχρεώσει μια χώρα να διδάσκει το άλφα ή το βήτα μάθημα. Αυτό που κάνουμε, όμως, ως Επιτροπή είναι να στηρίζουμε και να συντονίζουμε τις προσπάθειές τους. Και φυσικά, ως Αντιπροσωπεία, βρισκόμαστε δίπλα στα σχολεία όλης της Ελλάδας και συνδράμουμε όπου μπορούμε τις προσπάθειες των δασκάλων και των καθηγητών να μάθουν τα παιδιά την Ευρώπη και να την αγαπήσουν.

4. Ποια η θέση των Ελλήνων γονέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μέλη; (γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους; Μιλούν στα παιδιά για την ΕΕ;)

Νομίζω πως οι Έλληνες γονείς είναι σχετικά καλά ενημερωμένοι, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε! Στη σημερινή εποχή της παραπληροφόρησης και των fake news πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να διαχωρίζουν τα ψεύτικα νέα, όπως π.χ. πως η Κομισιόν θα απαγορεύσει τον γύρο στο σουβλάκι, και να μιλάνε στα παιδιά για αυτά.

5. Έρευνες και δημοσκοπήσεις δείχνουν, ότι τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στην Ευρώπη ζουν στη Δανία και την Ολλανδία. Γιατί δεν βλέπουμε ποτέ την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις τέτοιων ερευνών; Πού υστερούν τα Ελληνόπουλα;

Ελπίζω πως σε κάποια χρόνια θα ανέβει και η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις των σχετικών ερευνών. Ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα και πρέπει να αφήσουμε πίσω μας συνήθειες και πρακτικές που μας κρατάνε πίσω. Για παράδειγμα, είναι ανεπίτρεπτο οι πεζοί να μην μπορούν να περπατήσουν στα πεζοδρόμια γιατί αυτά έχουν καταληφθεί από παράνομα παρκαρισμένα οχήματα ή πολλές φορές τραπεζοκαθίσματα.

6. Επειδή ποτέ δεν είναι αργά, από πού μπορούν να ενημερωθούν οι γονείς και γενικά οι πολίτες για τα κόμματα και το ευρωψηφοδέλτιο, ώστε να φτάσουν στις κάλπες έχοντας μια σχετική γνώση.

Όλοι μας μπορούμε και πρέπει να ενημερωθούμε για τα κόμματα και τις θέσεις τους για την Ευρώπη, μέσω του δημοσίου διαλόγου αλλά και απευθείας στους ιστότοπους των κομμάτων.

7. Πείτε μας, τέλος, αν υπάρχει ένα διαδικτυακό περιβάλλον, φιλικό προς τα παιδιά και τους γονείς, όπου θα μπορούν κατά τον ελεύθερο χρόνο τους να περιηγηθούν και να μάθουν κάποια βασικά πράγματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φυσικά! Μπορούν να επισκεφτούν το europa.eu/learning-corner/home_el [2]  όπου θα βρουν παιχνίδια, διαγωνισμούς και βιβλία δραστηριοτήτων που θα βοηθήσουν τα παιδιά όλων των ηλικιών να ανακαλύψουν την ΕΕ με διασκεδαστικό τρόπο.