Γιατί δεν πρέπει να φιλάμε τα παιδιά μας στο στόμα; Οι ειδικοί απαντούν

Γιατί δεν πρέπει να φιλάμε τα παιδιά μας στο στόμα; Οι ειδικοί απαντούν

Ποιος γονιός δεν έχει αδυναμία στο παιδάκι του; Θέλει να το αγκαλιάζει, να το φιλάει, να παίζει μαζί τους, να του δείχνει την αγάπη του.

Μπορεί το φιλάκι στο μάγουλο ή το  κεφαλάκι να είναι το πιο συνηθισμένο, ωστόσο ορισμένοι γονείς φιλούν τα παιδιά τους στο στόμα. 

Οι ειδικοί απαντούν για το αν είναι καλό ή κακό να εκφράζουμε την αγάπη μας με αυτόν τον τρόπο. Άλλοι επιμένουν πως είναι καλύτερο να μην φιλάμε τα παιδιά στο στόμα, ενώ άλλοι ισχυρίζονται πως το φιλί είναι έκφραση αγάπης και μόνο καλό κάνει στα μικρά μας.

Γιατί δεν πρέπει να φιλάμε τα παιδιά στο στόμα

Μεταφέρουμε μικρόβια

Οι γιατροί, και ειδικά οι οδοντίατροι, προειδοποιούν ότι υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός μικροβίων στο στόμα μας που μπορεί να μην μολύνουν τους ενήλικες, αλλά μπορούν να μεταδοθούν σε παιδιά και να τους βλάψουν πολύ.

Και δεδομένου ότι το παιδί έχει ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα, η κορυφαία Αμερικανίδα ψυχολόγος. Δρ. Ρέζνικ,  επισημαίνει, ότι ορισμένες επικίνδυνες λοιμώξεις μπορούν να εισέλθουν στο σώμα τους μέσω του σάλιου.

Το παιδί μπερδεύεται με τα προσωπικά του όρια

Τα χείλη και το στόμα είναι τα προσωπικά όρια του σώματος ενός παιδιού, όπως εξηγεί ο ψυχολόγος Δρ.Ρέζνικ. Όταν φιλάτε ένα παιδί στα χείλη, τους δείχνετε ότι το σώμα του είναι ανοιχτό και ότι κάποιος μπορεί να παραβιάσει ανενόχλητος τα όριά του.

Θα αρχίσει να φιλάει και άλλους στο στόμα

Επιπλέον, το φιλί στο στόμα γίνεται μία συνήθεια για το παιδί και ενδεχομένως να φιλάει κι άλλους ανθρώπους στο στόμα εκδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την συμπάθεια και την αγάπη του. Κάτι τέτοιο, όμως, ίσως το εκθέσει σε κινδύνους που δεν θα μπορεί να διαχειριστεί.

Και αυτοί που διαφωνούν….

Κάποιοι άλλοι επιστήμονες, θεωρούν πως το φιλί, όπως το χάδι και η αγκαλιά, είναι ο τρόπος να εκφράσει ο γονιός την τρυφερότητά του. Η συναισθηματική ασφάλεια που δημιουργείται εκείνη την ώρα στο παιδί είναι πολύ σημαντική για τη μετέπειτα ανάπτυξή του, αλλά και για το δέσιμο που νιώθει με το γονιό.

Το φιλί, σε κάθε του μορφή, πετυχαίνει αυτόν ακριβώς το σκοπό, και είναι ίσως ο πιο άμεσος και ιδιαίτερος τρόπος εκδήλωσης της μεταξύ τους αγάπης.

Πηγή: brightside.me, familyeducation.com

Διαβάστε επίσης:

Τουμασάτου: “Δεν θέλουμε να εμβολιαστεί το παιδί μας”

Τέταρτη πιο συχνή αιτία θανάτου στους εφήβους η αυτοκτονία – Ο ρόλος του Επισκέπτη Υγείας

«Βγάλτε με έξω!»: Απίστευτο βίντεο δείχνει μωρό να χτυπά τον αμνιακό σάκο – Μία πολύ σπάνια γέννηση! (video)